Savjeti za produktivnije studiranje

Greške koje biste trebali izbjegavati na fakultetu

OTP banka

Nešto što je tipično za svakog studenta jest odgađanje obaveza i ona poznata "sutra ću". Naravno, sve ovisi o vašim sposobnostima i mogućnostima da nadoknadite zaostale obaveze (bilo na faksu ili na studentskom poslu).

Upisana akademska godina i semestar u usporedbi s godinom upisa studija mogu vam sugerirati izvršavate li svoje akademske obaveze u roku, no puno je još faktora koji bitno mogu utjecati na kvalitetu studentskog života. Zato je važno ne raditi greške koje vas mogu odvući s kursa, potencijalno vam zeznuti godinu ili nanijeti probleme koji vas totalno izbace iz takta.

1. Probajte ne čitati novine na baš svakom predavanju

Vjerojatno ste na prvoj godini faksa nadobudno nosili fascikl, bilježnicu i kemijsku na sva predavanja (da, bili ste na većini predavanja!). A onda je odjednom sve otišlo onim "studentskim putem" kakvog živi gotovo svaki student. Ponekad ste sretni što ste nakon burnog izlaska uspjeli pronaći dvoranu u kojoj imate predavanje taj dan ili vam je postignuće što ste se uopće pojavili na fakultetu taj tjedan.

No, pripazite malo na tulumarenja, nedolaske na predavanja, spavanje na istima i listanje novina kada ste prisutni. Ne očekujemo da ćete se sada totalno preporoditi čitajući ovaj tekst, ali bi bilo jako dobro da se na početku akademske godine barem raspitate o profesoru i zahtjevima tog kolegija, kako na kraju semestra ne bi ostali zatečeni kada ne možete dobiti ni potpis, a kamoli položiti ispit jer je baš taj profesor "star i zeznut". 

2. To što je hrana u menzama jeftinija nego drugdje ne znači da se trebate prežderavati

Savjet je ovo i za vaš budžet, ali najviše se odnosi na činjenicu da ćete tokom studija dobiti koju kilu i onda ćete se ostatak godine žaliti kako se ne bavite ni sa čim i "prerasli ste" svu odjeću iz ormara. Oba jela na meniju mogu izgledati odlično i platit ćete ručak 10-15 kn, ali je li stvarno potrebno da nakon jela jedva ustajete iz stolice i tugu što niste "fit" utapate u pudingu i kolačima iz menze?

Većina studenata ne pazi na prehranu, pa su studentske sobe standardno pune čipseva i čokoladnih slastica, a večera junk iz obližnjeg fast fooda, ako već niste stigli obrstiti menzu. Lagana aktivnost i malo zdravog razuma mogu učiniti čudo po pitanju vašeg tjelesnog. ali i psihičkog stanja. Niste predaleko od fakulteta? Prošećite jednom ili dvaput u tjedan dana, posjetite obližnji park, trčite, biciklirajte ili jednostavno napravite đir gradom. Puno je aktivnosti koje mogu biti vrlo korisne za vaše zdravlje, a u potpunosti su besplatne. 

3. Ne odgađajte obaveze

Nešto što je tipično za svakog studenta jest odgađanje obaveza i ona poznata "sutra ću". Naravno, sve ovisi o vašim sposobnostima i mogućnostima da nadoknadite zaostale obaveze (bilo na faksu ili na studentskom poslu). S vremenom se ipak nakupi previše toga, pa počne patiti vaš indeks u prvom redu, jer ga mučite upisivanjem iste godine i predmeta i konstantno mu uskraćujete zadovoljstvo prikupljanja potpisa i ocjena. 

Kad se nađete za laptopom navečer i kažete si da ćete krenuti s učenjem za sat vremena, stvarno to i napravite. Inače ćete završiti s gledanjem nekog "debilnog" YouTube videa debelo iza ponoći i pitati se što uopće radite u tom kutku Interneta. A rok za seminar i kolokvij biti će sve bliži. 

4. Izbjegavajte konflikte s cimerima

Nemojte se zavaravati, nesuglasica i svađa će uvijek biti. Akademska godina je jednostavno preduga. Često se u domovima ili u stanovima nađu cimeri totalno različitih osobnosti, podrijetlom Zagorci, Dalmatinci ili Hercegovci, drugačijih želja i ambicija u životu. Tako da je ponekad prava umjetnost pronaći zajednički jezik, a kamoli živjeti s tim osobama tokom cijelog studija. 

Bitno je da ne "planete" na sve što vam eventualno smeta kod vaših cimera već da probate smiriti tenzije kada do njih dođe. Zapamtite da s tim osobama dijelite svoj životni prostor, vidite ih više nego vlastitu obitelj i odnos s njima vam može određivati kako će izgledati vaš studentski život. Jednom kad se "nađete" vjerujte da ćete postati friends for life, praktički braća (ili sestre ako hoćete) i nećete moći zamisliti ni jedan izlazak i druženje bez njihovog društva.

5. Imajte neki plan za financije

Barem si u glavi izračunajte koliko novaca vam je potrebno taj mjesec, kako ne biste zadnjih tjedan dana prebirali "siću" po džepu u nadi da imate dovoljno za ručak u menzi. Studentski posao i džeparac od staraca ne znači da ste riješili pitanje budžeta ako nemate neki plan potrošnje.

Savjete o "pametnijem" studentskom životu donosi vam OTP banka koja raspisuje i natječaj za dodjelu stipendija studentima FER-a, FOI-a i PMF-a (matematički odjel). Stipendistima je osim novčanog iznosa, ponuđeno i obavljanje stručne prakse, pružanje pomoći oko izbora ili izrade diplomskog rada, mogućnost pohađanja in house obrazovnih programa te mogućnost zasnivanja radnog odnosa po završetku školovanja. Više o natječaju i prijavi saznajte na službenoj stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

Jadranka Grupa 1

Sezonski posao na Jadranu

Provjerite gdje možete raditi kao student ovoga ljeta

Svi koji ljeto žele provesti na jednom od najljepših jadranskih otoka i pritom dobro zaraditi – mogu to napraviti na otoku Lošinju.

Ljetna škola_IPD_Švicarska

Profesionalno usavršavanje

Stipendijske potpore IPD-a za jesensku akademiju i istraživački program u Švicarskoj

IPD nudi nekoliko vrsta stipendijskih potpora za osmodnevnu jesensku akademiju i tromjesečni istraživački program u Švicarskoj.

Knjiga

Studentski život

„Tko hoće raditi i studirati, nađe način, tko neće, nađe izliku.”

Studentski život donosi mnoštvo obveza koje se moraju izvršavati, a većina studenata odlučuje se i na potragu za poslom. S nama su svoja iskustva podijelili studenti koji paralelno rade i studiraju, zbog čega se osjećaju mnogo sretnije i pametnije provode svaki slobodan trenutak.

Naslovna - Zagrebačka škola latinskog jezika

Zagrebačka škola latinskog jezika

Nauči govoriti latinski jezik kao svoj materinji!

Nekoliko studenata Sveučilišta u Zagrebu, potaknuti jednogodišnjim boravkom u humanističkoj akademiji živog latinskog jezika i kulture Vivarium Novum u Rimu, odlučili su prenijeti njen duhovni oblik i u Hrvatsku.

Zdravi ručak

Pravilna prehrana

11 savjeta za oblikovanje zdravog obroka u menzi

Menze su ponovno pune gladnih studenata. Hrana u menzi općenito se smatra nezdravom. Međutim, uz pametniji izbor ponuđenih jela moguće je zadovoljiti 3 glavna načela pravilne prehrane: umjerenost, raznolikost i ravnotežu.