LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savršeno ljeto

Gin kokteli s nesvakidašnjim brodom Maduro uplovili u Split

Interijer novog omiljenog splitskog mjesta podsjeća na pravi brod. Ugodna atmosfera i najljepši pogled na sam grad odaje dojam kao da smo na luksuznom krstarenju začinjenom ginom.

Interijer novog omiljenog splitskog mjesta podsjeća na pravi brod. Ugodna atmosfera i najljepši pogled na sam grad odaje dojam kao da smo na luksuznom krstarenju začinjenom ginom.

Gastro ponuda Splita bogatija je iz dana u dan. Grad se posljednjih godina promaknuo u perjanicu hrvatskoga turizma. Zasigurno, posebno će mjesto imati nesvakidašnji brod – bar Maduro, koji se trajno usidrio na zapadnoj obali.

Maduro je prvo specijalizirano mjesto u Splitu kad je ponuda inovativnih craft koktela napravljenih od gina u pitanju. Čarobni napitci malo će koga u ove tople ljetne dane ostaviti ravnodušnim. Pazilo se na svaki detalj u ovoj novoj oazi, poslužuju vas mornari, dok su cjenici napravljeni u obliku pojaseva za spašavanje pa tako nigdje u Hrvatskoj nećete pronaći ovakve kombinacije koje će oduševiti sva nepca.

Foto: Marin Bašić

Interijer ovog koktel bara inspiriran je izgledom pravog broda u kojem se nalazi šank izrađen od drva mahagonija te je zbog veće vjerodostojnosti dodan i intonak, dok su zidovi obloženi drvenim panelima s okruglim ogledalima kako bi se stekao dojam boravka u brodskoj kabini. Terasa ili krma prekrivena je brodskim podom i stolovima od sibirskog arisa koji je otporan na sol i vodu. Tu se nalazi i vanjski gin bar s majstorom koji priprema specijalne koktele od kojih izdvajamo Gin Mare – mediteranski Gin.

Smještena uz La Costa Dorada ili Golden Coast, destilerija obitelji Giro počela je proizvodnju gina 1940. godine, zajedno s drugim vinima i alkoholnim pićima, čija proizvodnja datira iz 1835. godine Za razliku od tradicionalnih aroma u ginu, u kojima ipak dominira smreka, Gin Mare je započeo put za potpunio novu ideju pića. Osim tipičnih bilja i začina, kao što su bobice borovnice, korice limuna, korice seviljske naranče, kardamoma i korijander sjemena, ono najzanimljivije jest upotreba Arbequina masline. Također, sadrži talijanski bosiljak, turski ružmarin i grčki timijan, dodatno evocirajući duh mediterana. Upravo je ovo jedna od prestižnih svjetskih vrsti gina od kojih će biti pripravljeni ukusni kokteli. Suština tonika 1724 ima svoje korijene u Andama, na mitskom području Inka. To nije slučajno – riječ je o mjestu gdje je otkriven kinin. Tamo ovaj sastojak dobiva autentičnost proizvoda s korijenima u regiji koje idu natrag stotine godina. Premium tonik, čiji je kinin ručno ubran 1724 metara iznad mora u Andama, službeno je jedan od najboljih tonika na svijetu.

FOTO: MARIN BAŠIĆ