Kraj studiranja

Četiri razloga zašto se vratiti kući nakon završenog fakulteta

Zašto se vratiti doma nakon faksa?

Pronalazak novog smještaja, plaćanje režija, novi posao, novi grad i upoznavanje novih ljudi – sve to čeka studente nakon završetka fakulteta, a oni koji se odluče vratiti kući sigurno će proći bolje.

Veliki je broj onih koji su otišli od kuće kako bi upisali što bolji fakultet, neki su otišli u novi grad, a drugi u novu državu. Nikome na početku nije bilo lako, no čari studentskog života nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Brzo ste se naviknuli na novu sredinu i više vam ne pada na pamet da se vratite u svoje rodno mjesto, bez obzira na to gdje se ono nalazi. Donosimo vam četiri razloga zašto biste ipak trebali razmisliti o ponovnom suživotu s roditeljima nakon završenog fakulteta.

1. Ušteda novca

Prvi od njih možda je i najvažniji, a to je da ćete uštedjeti novac i nećete imati problema s pronalaskom novog smještaja. Mislili ste da je prikupljanje papira za natječaj za studentski dom i čekanje rezultata teško – onda će zasigurno traženje stana u gradu koji još uvijek ne znate kao svoj grad za vas biti još teže. Ako se želite vratiti doma, ali nikako ne biste htjeli živjeti s roditeljima, onda ćete opet učiniti svojim živcima uslugu jer ćete sigurno lakše pronaći stan budući da već znate kako tržište nekretnina funkcionira u vašem gradu te znate koja su mjesta najbolja za miran život. 

FOTO: Studentski.hr

2. Stara prijateljstva

Mala je vjerojatnost da će nakon završetka školovanja svi vaši prijatelji ostati živjeti u istom gradu kao i vi, a to znači da ćete morati upoznavati nove ljude i da će na početku biti teško jer nemate nekoga tko vam je blizak i kome se možete žaliti o svom novom poslu. Povratak kući znači i ponovno druženje sa starim prijateljima iz osnovne i srednje škole koje već znate, s kojima ste jedno vrijeme bili stalno dobri, a vašim odlaskom na fakultet niste promijenili odnose. Ujedno, to znači i da ćete konstantno imati podršku svoje obitelji, a ona će vam na novom početku trebati. Osim emocionalne podrške vaših roditelja, ni mamin nedjeljni ručak ne zvuči loše. 

FOTO: Pixabay

3. Lakše do posla

Nakon što ste pronašli smještaj i uspostavili ponovno odlične odnose sa svojim prijateljima iz djetinjstva, sigurni smo da će doći i vrijeme kada ćete početi razmišljati o napredovanju u karijeri. Može se dogoditi da je baš u vašem gradu velika potražnja za osobama vaše struke, a to znači da ćete lakše upoznati ljude koji se kreću u istim krugovima i time ćete dobiti i više prilika za napredovanje. Osim toga, sigurno ćete imati posao jer dobro poznajete stanje u svom gradu i kolika je potražnja za vašom strukom. Još jedna velika prednost za sve one koji žele siguran posao i imaju želju za napredovanjem. 

FOTO: Flickr

4. Život bez stresa

Zadnji je razlog, ali nikako ne manje važan od svih drugih navedenih, onaj da vas stara okolina potiče na mirniji život bez stresa, što ujedno pomaže i vašem zdravlju. Znamo da nova okolina, novi ljudi, novi grad i sve što je novo nije uvijek ugodno i da ne izgleda uvijek sve savršeno kako zvuči. Putevi koje poznajete u vama će probuditi više samopouzdanja, moći ćete biti više fokusirani na posao koji radite bez briga koje bi vas mučile da se nalazite u nekom novom gradu. 

FOTO: Pixabay

Komentari na članak

Vezani članci

Prijava za posao

Tajana Šeremet

Stručno osposobljavanje je sve samo ne stručno

Prijaviš se i potpišeš ugovor za računovodstvenog referenta, a u praksi radiš na terenu. Tražiš pomoć u vezi ispita – svima počupaš živce.

Career Booster u Varaždinu

Career Booster prvi put u Varaždinu

„Studenti, budite proaktivni i 'boostajte' vlastitu karijeru!“

Studentice FOI-ja Franja Kutnjak, Petra Odeljan i Petra Kuhar na Career Booster u Varaždin dovele su uspješne poduzetnike i stručnjake te svojim kolegama omogućile stjecanje novih znanja i razvoj vještina u kontaktu s poslodavcima.

RTL logo

RTL ponovno objavio natječaj

Prijavite se za radno mjesto: novinar(ka) na desku na RTL-u!

RTL Televizija objavila je natječaj za radno mjesto novinar(ka) na desku. Prijaviti se mogu svi zainteresirani studenti i studentice, a prijave traju do 11. rujna.

Studenti i volontiranje

Prednosti volontiranja

Zašto je važno volontirati uz studij

Stjecanje nezaboravnih iskustava i novih prijateljstava te obogaćivanje životopisa razlozi su zbog kojih u svoje ljetne aktivnosti trebate uključiti volontiranje.

Promocija studenata

Financijska potpora

Inicijativa „Hrvatska može bolje“ raspisala natječaj za dodjelu jedne stipendije studentima roditeljima

Osim formalnih uvjeta za dobivanje stipendije, dobitnik/ca će morati osmisliti javni događaj na temu usklađivanja roditeljskih i studentskih obveza.