Samo hrabro

5 načina kako se nositi s lošom ocjenom na faksu

Knjige

Faks ne podrazumijeva samo učenje o kolegijima koje slušate, već je on mjesto stjecanja životnog iskustva koje vas tjera na vlastiti rast. Dobivanje i suočavanje s lošom ocjenom jedno je od tih iskustava.

Fakultet i fakultetske obaveze zahtijevaju prije svega dobru organiziranost i motivaciju. No čak i ako posjedujete ove dvije navedene kvalitete, to još uvijek ne znači da ćete biti sigurni od loše ocjene. Istina je ta da sam faks nije nimalo lagan. Iako se predavanja čine puno opuštenija nego u srednjoj školi, ovdje ipak postoje brojni faktori koji mogu imati negativan utjecaj na vaše rezultate. Bilo da se radi o tome da provodite previše vremena u klubovima, a premalo učeći u knjižnici ili se jednostavno mučite s literaturom i materijalom s predavanja i seminara, istina je da se život događa, a taj život uključuje i lošu ocjenu. Budući da znamo kako ona ipak nije najljepši osjećaj na svijetu, kreirali smo listu koja bi vam trebala pomoći da se lakše nosite s istom.

1. Ne budite strogi prema sebi

Ako ste dobili lošu ocjenu i smatrate da možete bolje, to još uvijek ne znači da trebate biti strogi prema sebi. Dok se osjećate pomalo utučeno i tužno, sjetite se činjenice kako nitko nije savršen i toga da se one događaju i najboljima među nama.

2. Shvatite lošu ocjenu kao iskustvo iz kojeg možete nešto naučiti

Loša ocjena može ukazivati na vaše greške u koracima, odnosno na to kako neke stvari ne radite dobro. Možda još uvijek nemate dobre navike učenja ili se jednostavno teže povezujete s literaturom. O čemu god da se radi važno je postati svjestan nekih svojih propusta, pa umjesto toga da krivite vanjske faktore poput toga da vas profesor/ica ne voli ili da jednostavno nemate sreće, zapitajte se jeste li uistinu dovoljno učili ili ste možda imali nekih pitanja i nedoumica, ali nikada niste zatražili pomoć svojih profesora i kolega.

FOTO: Tumblr

3. Zatražite pomoć

Ne bojte se zatražiti pomoć svojih profesora, asistenata, kolega. Svaki profesor uostalom ima konzultacije koje su predviđene upravo za to da na njima raspravljate o svemu onome što vas muči, pa tako i o vašoj ocjeni. Zatražiti pomoć ne znači da ste loši u nečemu, to samo znači da vam je stalo do vašeg obrazovanja i da ste prije svega voljni učiti iz vlastitih pogrešaka.

4. Iskoristite lošu ocjenu kao motivaciju

Loša ocjena često zna pobuditi osjećaj ljutnje, krivnje i tuge. No umjesto toga da stavite fokus na te negativne osjećaje, radije se okrenite tomu da je iskoristite kao dobru motivaciju. Jedan od najboljih načina da se nosite s njom jest da ju iskoristite kao poticaj za sljedeći ispit. Učite iz svoje loše ocjene, ali se prije svega sjetite kako ste zahvalni na tome što uopće imate priliku ići na faks i obrazovati se. Zapamtite da vas ponekad padovi više tjeraju da budete bolja verzija sebe nego što bi to bilo koji uspješan trenutak napravio.

5. Naučite prihvatiti lošu ocjenu

Jedna loša ocjena ne znači poraz, ona znači da trebate osvijestiti činjenicu kako ste ipak sposobni za više. Neka vas ista izazove da radite na sebi i na svom napretku.

Komentari na članak

Vezani članci

7 filmova koji govore o studiranju

Filmsko studiranje

Filmovi koji najbolje opisuju nezaboravne studentske dane

Odstudirali, studirali ili tek započinjali fakultet.... Donosimo vam popis filmova koji će vam pokazati što studentski život i fakultetsko obrazovanje donose.

Marijini obroci

Hvalevrijedna inicijativa udruge

„Večer Marijinih obroka” nahranila 133 dječice

Zahvaljujući ovoj inicijativi, danas Marijini obroci omogućavaju svakodnevne obroke za više od milijun djece na mjestu njihovog školovanja diljem Afrike, Azije, Južne Amerike i Kariba.

Goethe Guerillas - Predrasude, FOTO: http://blog.goethe.de/

Dosta predrasuda

Zašto podcjenjujete ono što vam se ne sviđa?

Što god vi završili, ako se niste nigdje kretali osim u 4 zida sa zadubljenom glavom u knjigu, rijetko koji poslodavac će vas htjeti za svog zaposlenika.

Kape u zraku

Muke po apsolventuri

10 znakova da ste konačno spremni diplomirati

Donosimo vam 10 znakova koji jasno pokazuju kako je krajnje vrijeme da se pokrenete, diplomirate i odete s fakulteta.

Hrvatski Caritas, "Intervencija"

Ljepota dobrote

Hrvatski Caritas predbožićnim akcijama ostvaruje susrete s potrebitima

– Voljeli bismo da zajedno možemo uvjeriti naše siromašne sugrađane kako u svojim nevoljama, oskudici i bolesti nisu sami. Da u Hrvatskoj ima dovoljno socijalno osjetljivih, sućutnih ljudi, tvrtki, udruga, koji su im spremni priskočiti upomoć i učiniti da se njihova patnja ublaži. Da se i usred njihove usamljenosti, siromaštva i razočaranja u blagdansko vrijeme može roditi nova nada. – rekao je Svalina.