LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Online programiranje

Želite li naučiti programirati?

Želite naučiti programirati, ali ne znate kako? Ne brinite, pronašli smo rješenje za vas. Donosimo vam 10 načina na koje možete naučiti programirati online.

Želite naučiti programirati, ali ne znate kako? Ne brinite, pronašli smo rješenje za vas. Donosimo vam 10 načina na koje možete naučiti programirati online.

1. MIT Open Courseware
Massachusetts Institute of Technology Open CourseWare nudi 2 150 različitih tečajeva, uključujući elektrotehniku i računalne znanosti. Tečajevi uključuju provjeru znanja, zadatke, projekte, primjere, čak i online udžbenike.

2. Coursera

Coursera je edukacijska platforma koja nudi različite tečajeve preuzete s najboljih visokih učilišta diljem svijeta. Nudi preko 400 tečajeva iz svih područja, od programiranja do prava i medicine. Pokraj svakog tečaja napisano je kada počinje i koliko traje.

3. Codeacademy
Codeacademy je edukacijska kompanija koja nudi tutoriale iz programskih jezika HTML & CSS, jQuery, JavaScript, PHP, Python i Ruby. Pomoću Codeacademyja možete naučiti izraditi vlastitu web stranicu, animirati svoje ime i izgraditi vlastitu galaksiju.

4. Udacity
Udacity nudi online tečajeve pomoću kojih učite rješavati složene probleme. Možete naučiti sve o programskim jezicima, stvaranju web igrica, izgradnji Startupa te još mnogo toga. Udacity je tutoriale podijelio na dva dijela, free courseware i full course koji se plaća.

5. Google Code University
Pogodan je za one koji su zainteresirani za razvoj android aplikacija, izradu web stranica i programskih jezika.

6. Mozilla Developer Network
Koristan za učenje izrade web stranica. Pruža materijale iz HTML-a, CSS-a i JavaScripta.

7. HTML5 Rocks
Googleov projekt koji pomoću blog postova i tutoriala pruža besplatne informacije o HTML5.

8. Eloquent JavaScript
Eloquent JavaScript je zapravo online knjiga koja pruža uvod u programski jezik i programiranje. Knjiga je prevedena na francuski, njemački i poljski jezik, a autor Marijn Haverbeke u predogovoru ističe: „JavaScript je programski jezik koji se danas najviše koristi kako bi se njime radile kojekakve pametne i grozne stvari s internetskim stranicama”.

9. Apple Developer
Apple pruža čitav ekosustav namijenjen samo programerima. Zainteresirani mogu učiti iz online sadržaja o Xcode5, iOS, OS X, iCloud i Safariju.

10. Mobiletuts+
Mobiletuts+ nudi 240 tečajeva o izradi web stranica, grafičkom dizajnu, dizajnu web stranica, fotografiji, video produkciji i ilustracijama. Tuts+ nudi i Premium verziju u kojoj pristupnik za jedan tutorial plaća 15 dolara.

FOTO: MUMS IN THE KNOW