ISUM-ov projekt „Mali pokretači promjena”

Završio projekt „Mali pokretači promjena”

Završetak projekta

Projekt Instituta za stručno usavršavanje mladih „Mali pokretači promjena” došao je do svoga kraja. ISUM je poručio kako treba učiniti sve da se čuje glas djece kako bi i oni postali pokretači promjena.

Nakon velikog broja raznovrsnih aktivnosti koje su bile namijenjene osnovnoškolcima, ali i njihovim roditeljima projekt Mali pokretači promjena došao je do svoga kraja. Projekt je počeo u listopadu 2017. godine s radionicama nenasilne komunikacije u Osnovnoj školi Gornje Vrapče koja je i partner na spomenutom projektu. Radionice su se održavale u četvrtim i petim razredima, a njihov je glavni cilj bio osvijestiti učenike o tehnikama asertivnog, nenasilnog komuniciranja kako bi ih znali primijeniti u svakodnevnoj interakciji s vršnjacima i odraslima.

Interaktivnim predavanjima Koja su moja ljudska prava s učenicima se pričalo o njihovim pravima te kako ih mogu ostvariti, odnosno zatražiti ako dođe do njihovih kršenja. Interes djece tijekom trajanja projekta za projektne aktivnosti bio je velik pa tako i za radionice forum teatra koje su se počele održavati sredinom veljače. Na radionicama su se učenici susreli s novim metodama rješavanja sukoba te su na kreativan način dobili upozorenje o posljedicama sukoba. Kada govorimo o sukobima, oni nisu samo prisutni u hodnicima škola, oni se nalaze i prisutni su na internetu. Kako bi znali pravilno reagirati na online nasilje i prepoznati ga, učenici i njihovi roditelji su projektnom aktivnosti Opasnosti interneta dobili korisne savjete koje će moći svakodnevno primijeniti.

Za vrijeme trajanja projekta izrađen je i objavljen priručnik za djecu i njihove roditelje Prava djece i (online) govor ljubavi. U priručniku se, osim korisnih savjeta, mogu naći i slike pobjedničkih radova pristiglih na nagradni natječaj Nenasilje, mir i surfanje s osmijehom koji se održao u travnju i svibnju 2018. godine Na natječaj je pristiglo preko stotinu veoma kreativnih radova iz cijele Hrvatske te je stručno povjerenstvo imalo težak zadatak u odabiru najboljeg. Projektne aktivnosti nisu se zaustavile na tome. S učenicima se radilo i na njihovim komunikacijskim i prezentacijskim vještinama te je održana mala govornička škola i simulacija rada mjesnog odbora, sve u svrhu kako bi oni postali aktivni zagovarači društvenih promjena te kako bi se aktivnije zalagali za unaprjeđenje nepovoljne društvene okoline.

– Treba učiniti sve kako bi se glas djece čuo i kako bi oni doista postali pokretači promjena. – rekli su u ISUM-u.

Za dodatne informacije i fotografije pobjedničkih radova posjetite mrežne stranice Instituta za stručno usavršavanje mladih.

Komentari na članak

Vezani članci

Facebook Mark Zuckerberg

Više mogućnosti za korisnike, ali i za tvrtke

Najavljene Facebookove promjene na F8 konferenciji

Izravno postavljanje videozapisa na Facebook i korištenje aplikacija unutar Messengera samo su neke od novih Facebookovih inovacija.

Dokumentarac 'Francuska priča – Sjeverna Dalmacija“ - naslovna

Klub mladih KLOOZ Zadar

Projekcija filma „Francuska priča - Sjeverna Dalmacija”

Pogledajte putopisni dokumentarac o povijesnim vezama između Francuske i Hrvatske još od Karla Velikog.

učenje - naslovna

Informirajte se i prijavite ispit na vrijeme

Osnovni podaci o državnom stručnom ispitu

Saznaj osnovne informacije o državnom stručnom ispitu kako stres prije ispita ne bi bio nepodnošljiv.

Predavaonica

„Tvoji 5 do 12 – Od ideje do projekta”

Besplatna radionica o pisanju projekata i osiguravanju financijske potpore

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci organizira novu radionicu „Tvoji 5 do 12 – Od ideje do projekta”. Rok za prijavu je 22. siječnja.

https://pixabay.com/photos/head-brain-thoughts-human-body-1965678/

Popularizacija neuroznanosti

18. Tjedan mozga nudi bogate sadržaje u brojnim hrvatskim gradovima

Tjedan mozga u Hrvatskoj se provodi 18. put, a programi će se odvijati u brojnim gradovima od 11. do 17. ožujka. Glavne su teme projekta učenje i pamćenje.