ISUM-ov projekt „Mali pokretači promjena”

Završio projekt „Mali pokretači promjena”

Završetak projekta

Projekt Instituta za stručno usavršavanje mladih „Mali pokretači promjena” došao je do svoga kraja. ISUM je poručio kako treba učiniti sve da se čuje glas djece kako bi i oni postali pokretači promjena.

Nakon velikog broja raznovrsnih aktivnosti koje su bile namijenjene osnovnoškolcima, ali i njihovim roditeljima projekt Mali pokretači promjena došao je do svoga kraja. Projekt je počeo u listopadu 2017. godine s radionicama nenasilne komunikacije u Osnovnoj školi Gornje Vrapče koja je i partner na spomenutom projektu. Radionice su se održavale u četvrtim i petim razredima, a njihov je glavni cilj bio osvijestiti učenike o tehnikama asertivnog, nenasilnog komuniciranja kako bi ih znali primijeniti u svakodnevnoj interakciji s vršnjacima i odraslima.

Interaktivnim predavanjima Koja su moja ljudska prava s učenicima se pričalo o njihovim pravima te kako ih mogu ostvariti, odnosno zatražiti ako dođe do njihovih kršenja. Interes djece tijekom trajanja projekta za projektne aktivnosti bio je velik pa tako i za radionice forum teatra koje su se počele održavati sredinom veljače. Na radionicama su se učenici susreli s novim metodama rješavanja sukoba te su na kreativan način dobili upozorenje o posljedicama sukoba. Kada govorimo o sukobima, oni nisu samo prisutni u hodnicima škola, oni se nalaze i prisutni su na internetu. Kako bi znali pravilno reagirati na online nasilje i prepoznati ga, učenici i njihovi roditelji su projektnom aktivnosti Opasnosti interneta dobili korisne savjete koje će moći svakodnevno primijeniti.

Za vrijeme trajanja projekta izrađen je i objavljen priručnik za djecu i njihove roditelje Prava djece i (online) govor ljubavi. U priručniku se, osim korisnih savjeta, mogu naći i slike pobjedničkih radova pristiglih na nagradni natječaj Nenasilje, mir i surfanje s osmijehom koji se održao u travnju i svibnju 2018. godine Na natječaj je pristiglo preko stotinu veoma kreativnih radova iz cijele Hrvatske te je stručno povjerenstvo imalo težak zadatak u odabiru najboljeg. Projektne aktivnosti nisu se zaustavile na tome. S učenicima se radilo i na njihovim komunikacijskim i prezentacijskim vještinama te je održana mala govornička škola i simulacija rada mjesnog odbora, sve u svrhu kako bi oni postali aktivni zagovarači društvenih promjena te kako bi se aktivnije zalagali za unaprjeđenje nepovoljne društvene okoline.

– Treba učiniti sve kako bi se glas djece čuo i kako bi oni doista postali pokretači promjena. – rekli su u ISUM-u.

Za dodatne informacije i fotografije pobjedničkih radova posjetite mrežne stranice Instituta za stručno usavršavanje mladih.

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/en/coins-banknotes-money-currency-1726618/

Sveučilište u Zagrebu

Za Farmaceutsko-biokemijski fakultet iz europskih fondova izdvojeno čak 34 milijuna kuna

S ciljem unapređenja Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta iznos od 34 milijuna kuna izdvojen je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

NEBF

Projekt ZŠEM-a

„New Europe Business Forum“

New Europe Business Forum događaj je koji okuplja govornike iz čitavog svijeta kako bi raspravljali o različitim temama poput znanosti, biznisa, umjetnosti i sporta.

Papirologija

Okupljanje u organizaciji udruuge IPMA Young Crew Croatia

Novo izdanje nacionalne radionice u području upravljanja projektima

Ove godine zadnjeg vikenda u rujnu u Belom Manastiru okupit će se svi zainteresirani za područje upravljanja projektima kako bi kroz dvije radionice saznali nove trendove iz struke te uz stručnjake savladali nove projektne izazove.

Znanstveni kutak

Klub mladih Split

3. izdanje Znanstvenog kutka na temu "Kako organizirati Festival znanosti"

Tema 3. izdanja Znanstvenog kuta je „Na valovima svjetlosti u budućnost ili Kako organizirati Festival znanosti?“

Kampusijada 2015

Kampus Borongaj

Kampusijada započela proces prijava natjecatelja: Čak 15 disciplina ove godine

Pravo natjecanja imaju svi studenti grada Zagreba, bez obzira bave li se profesionalno ili amaterski navedenim sportovima.