LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Socijalizirajte se

Zašto stalno gledaš u svoj mobitel?!

Čine li nas pametni telefoni manje pametnima kada su u pitanju međuljudski odnosi?

Čine li nas pametni telefoni manje pametnima kada su u pitanju međuljudski odnosi?

I Hrvati prate svjetske trendove. Sve je više onih koji hodaju s mobitelima prikovanima za uho. Ako ne razgovaraju, onda tipkaju nekome SMS poruku ili krate vrijeme na društvenim mrežama. U svakom slučaju, mobitel ne ispuštaju iz ruku.

Danas nije neobično vidjeti prolaznike toliko zadubljene u svoje mobitele da ne primjećuju kuda hodaju i da se na semaforu upalilo crveno. Također, sve je normalnija pojava da pojedinci sjede na kavi zajedno, a svatko tipka po svom mobitelu. Priznajte da vas više ne iznenađuje ni situacija u kojoj vozači telefoniraju tijekom vožnje. Nažalost, ovakvih primjera je mnogo.

Pametni telefoni

Nekada je bilo uobičajeno dan započeti s kavom. Sada je veća vjerojatnost da ćete dan započeti, ali i završiti, s mobitelom u ruci. Ako zbog ničeg drugog, onda radi namještanja i gašenja alarma.

Pametni telefoni, kako ih mnogi nazivaju, nude brojne aplikacije koje nam olakšavaju svakodnevicu. Mobitele koristimo za širok spektar radnji, između ostalog za provjeravanje e-maila, vremenske prognoze, čitanje vijesti ili fotografiranje. Naravno da se najviše koriste za pozive i slanje poruka što i je bila prvobitna funkcija mobilnih uređaja. 

Korištenje mobitela odavno je prešlo tu osnovnu funkciju, a s rastućim mogućnostima koje nam mobiteli nude raste i opasnost od neprikladnog ponašanja u društvu. Učestalo zurenje u mobitel dok ste s nekim može kod te osobe izazvati osjećaj nelagode i stvoriti dojam da ju ne slušate. U takvim situacijama pametni telefoni njihove vlasnike čine manje pametnima jer nisu svjesni da njihovo ponašanje loše djeluje na njihove odnose s drugima.

Što kažu stručnjaci?

Istraživanje dr. Jamesa Robertsa, profesora na Baylor's Hankamer School of Business, utvrdilo je da je ovisnost o mobitelima slična drugim ovisnostima, poput one o nekontroliranom kupovanju. Roberts ističe kako su mobiteli dio potrošačke kulture, a nerijetko i statusni simbol. Također napominje kako nagrizaju naše odnose s drugima. 

Osvrnemo li se oko sebe, primijetit ćemo koliko daleko je otišlo korištenje mobitela. Tko god nije u stanju odoljeti dolaznom pozivu ili primljenoj poruci dok je u društvu, trebao bi se zapitati kako takvo ponašanje utječe na njegovu socijalizaciju s drugima. Ako vam je do sada već netko prigovorio zbog sličnog ponašanja, pravo je vrijeme za promjene. Ponekad neke stvari uistinu mogu pričekati. 

FOTO: 3.BP.BLOGSPOT.COM