LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Turiste zovu preko zatvorenih granica

Zanimljiva provokacija Sjeverne Koreje

Turiste prijeći jedino zabrana ulaska u zemlju koju je Sjeverna Koreja nametnula kao dio prevencije širenja ebole. U slučajevima ulaska u zemlju u karanteni se može provesti i do tri tjedna.

Turiste prijeći jedino zabrana ulaska u zemlju koju je Sjeverna Koreja nametnula kao dio prevencije širenja ebole. U slučajevima ulaska u zemlju u karanteni se može provesti i do tri tjedna.

Sjeverna Koreja promovira svoje turističke stranice, putem kojih poziva turiste da se odvaže na tu egzotičnu destinaciju. Turiste prijeći jedino zabrana ulaska u zemlju koju je Sjeverna Koreja nametnula kao dio prevencije širenja ebole. U slučajevima ulaska u zemlju, u karanteni se može provesti i do tri tjedna.

Također, u virtualnu turu kroz zemlju, među šarenilom djece i kulturnim vrednotama, smještena je i slika projektila, jako sličnih onima kojima je Kim Jong-un ranije prijetio.

Sjeverna Koreja za ebolu sumnjiči SAD

Sjeverna Koreja izjavila je kako sumnja da je SAD razvio i oslobodio virus ebole. Nagađanja su, kako prenosi Telegraph, danas objavljena u nacionalnom tjedniku Pyongyang Times.

U Sjevernoj Koreji procjenjuju da bi SAD zaradio mnogo širenjem virusa na svjetskoj razini. Prvi vid profita bilo bi nužno cjepivo, ali mnogo važnije ostvarenje bila bi kolateralna dobit. Politička, ekonomska i vojna prednost pred virusom pogođenim državama, mogli bi biti povod razvoju bio-oružja.

S druge strane, kako javlja The Guardian, Sjeverna Koreja nametnula je građanima ozbiljne mjere. Iako su zemlje zapadne Afrike u kojima su detektirani slučajevi zaraženih ebolom, tisuće kilometara udaljene od granica Sjeverne Koreje, vlasti Kim Jong-una, sjevernokorejskog kultnog vođe, raznim mjerama preveniraju epidemiju.

Svake večeri nacionalni mediji emitiraju izvješća vezana uz virus. Građane dodatno uznemiruju prikazujući scene potresenih obitelji zaraženih. Sjeverna je Koreja krajem listopada uvela zabranu ulaska turista u zemlju, a u karanteni je, za slučaj ulaska, moguće ostati i do tri tjedna.

Napetosti između dvije zemlje

Napetosti između Sjeverne Koreje i SAD-a i dalje ne jenjavaju. Slijedom akcije Ujedinjenih naroda, kojom Kim Jong-unu i Sjevernoj Koreji prijeti Međunarodni kazneni sud, Sjeverna je Koreja 25. studenog uzvratila velikim narodnim prosvjedom. Ujedinjeni su narodi, po provedenoj istrazi ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, još u proljeće optužili zemlju i njeno vodstvo za njihova nebrojena kršenja.

Neka od njih mogla bi se podvesti i pod definiciju „zločina protiv čovječnosti“, čime bi Sjevernu Koreju bilo moguće procesuirati pred Međunarodnim kaznenim sudom.

Sjeverna Koreja smatra da iza inicijative Ujedinjenih naroda stoji SAD, koji pokušava dokinuti Kim Jong-unov režim.

Ubrzo je uzvratila kritikom SAD-a u pogledu stanja ljudskih prava na domaćem teritoriju, posebno se osvrnuvši na slučaj Ferguson. Sjevernokorejski veleposlanik prozvao je SAD kao tipičnog kršitelja ljudskih prava, koji drugim narodima pokušava nametnuti svoje pogrešne principe.

FOTO: C2.STATICFLICKR.COM