LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gostujuće predavanje

Zaključci s VERNa: Potrebe društva sve češće u fokusu uspješnih tvrtki

– Prema EU direktivi sve tvrtke koje zapošljavaju više od 500 djelatnika moraju podnositi izvješća o aspektima društveno odgovornog poslovanja, dok smo u Švedskoj taj uvjet postavili za sve poslovne organizacije s više od 250 zaposlenika. – tvrdi švedska veleposlanica.

– Prema EU direktivi sve tvrtke koje zapošljavaju više od 500 djelatnika moraju podnositi izvješća o aspektima društveno odgovornog poslovanja, dok smo u Švedskoj taj uvjet postavili za sve poslovne organizacije s više od 250 zaposlenika. – tvrdi švedska veleposlanica.

Tvrtke će ubuduće morati pronaći način kako integrirati društveno odgovorno poslovanje u svoje poslovne modele jer će kupci sve više cijeniti kompanije koje prepoznaju društvene probleme i aktivno doprinose njihovu rješavanju – zaključeno je to 15. siječnja 2019. na VERNu na gostujućem predavanju NJ. E. Diane Helen Madunic, veleposlanice Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj i VERNove diplomantice Tene Pick. Govoreći o temi Važnost društveno odgovornog poslovanja i socijalnog poduzetništva – globalna iskustva, upoznale su studente s primjenom društveno odgovornog poslovanja u Švedskoj i tamošnjim kompanijama, od kojih mnoge posluju i u Hrvatskoj, te poticanjem ženskog poduzetništva društvenim projektima u Dubaiju i Indiji.

– Od tvrtki u Švedskoj očekujemo da prate Pravilnik o društveno odgovornom poslovanju koji je usvojen u švedskom parlamentu i da integriraju održivost u svoje temeljno poslovanje. To se odnosi na sve švedske tvrtke globalno, pa i one koje posluju u Hrvatskoj, njih pedesetak. Švedska od njih također očekuje da analiziraju svoju proizvodnju i lance opskrbe te utvrde rizike održivosti i o tome transparentno izvještavaju. – objasnila je postavke društveno odgovornog poslovanja u Švedskoj veleposlanica Madunic, koja je do stupanja na veleposlaničku funkciju obnašala dužnost veleposlanice za područje korporativne društvene odgovornosti u švedskom ministarstvu vanjskih poslova.

Ilustrirala je na koji način društveno odgovorno poslovanje integriraju neke od tvrtki:

– Prema EU direktivi sve tvrtke koje zapošljavaju više od 500 djelatnika moraju podnositi izvješća o aspektima društveno odgovornog poslovanja, dok smo u Švedskoj taj uvjet postavili za sve poslovne organizacije s više od 250 zaposlenika. Prošle godine izvješća je podnijelo više od 1600 švedskih tvrtki.

Da će uspješnost poslovanja kompanija u budućnosti sve više ovisiti o prepoznavanju i rješavanju društvenih potreba, istaknula je i VERNova diplomantica Tena Pick, stručnjakinja za socijalno poduzetništvo koja je razvijala projekte po Dubaiju, Bliskom istoku, Karibima i Aziji. U Indiji je upravo pokrenula projekt poticanja ženskog poduzetništva ProjectKAL.

– Projekti socijalnog poduzetništva imaju sve veći utjecaj na današnje društvo i sve su bolje percipirani, posebno u razvijenim te zemljama u razvoju, budući da se njima može utjecati na pozitivne društvene promjene, pa čak i razbijanje predrasuda. – poručila je.

FOTO: PETAR VUČETIĆ