Večeri glazbe i filma

Zagrebačka filharmonija pokreće jedinstveni europski projekt

Zagrebačka filharmonija, pressica

Novopokrenuti europski projekt večerima glazbe i filma povezat će od rujna četiri grada. Riječ je o Novom Sadu, Iloku, Subotici i Vukovaru.

Nitko nije skrivao zadovoljstvo novim europskim projektom koji je s velikim uspjehom pokrenut konferencijom za medije održanom protekloga petka u Iloku. Ni ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, ni njegov partner u projektu Milan Radulović iz Muzičke omladine Novoga Sada, dva nositelja ovoga nesvakidašnjeg projekta intrigantnoga imena Fil(m)harmonija – Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina. Projekt će od rujna 2019. do srpnja naredne godine povezati četiri grada – Novi Sad, Ilok, Suboticu i Vukovar te privući sve one koji vole doživjeti nešto novo i neobično. Financiran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Razina uspješnosti danas se nerijetko, i to s pravom, mjeri i uspješnošću povlačenja sredstava iz EU-fondova, a projekt Fil(m)harmonija pokazuje upravo to. Velika je to vijest za cjelokupnu hrvatsku kulturnu javnost, veliki ponos za Zagrebačku filharmoniju, ali i izazov, kao i odgovornost koja stoji pred realizatorima. Najkraće rečeno, ovaj zanimljiv, ali i vrlo zahtjevan projekt mogao bi se opisati na sljedeći način: Zagrebačka filharmonija susreće neponovljivoga Charlieja Chaplina te priređuje ukupno dvanaest nezaboravnih večeri glazbe i filma tijekom kojih će izvoditi glazbu iz kultnih klasika Mališana i Cirkusa, uz projekcije filmova uživo u posebnom ambijentu otvorenih gradskih pozornica.

Već je ovoga rujna, 3, 4. i 5. u mjesecu, prva destinacija Novi Sad, a odmah potom 9, 10. i 11. rujna i Ilok. U 2020. slijedi Subotica u svibnju, te naposljetku Vukovar u srpnju. Gledajući na atraktivnost projekta u kojemu se spajaju veliki filharmonijski orkestar sa svevremenim filmskim hitovima na velikom platnu, očekuje se brojna publika, a važno je pritom istaknuti kako će ulaz na sve izvedbe za sve zainteresirane biti slobodan. U ulogama gostiju sudjelovat će šest glazbenika odabranih audicijom Muzičke omladine Novog Sada.

Projekt će svakako pridonijeti kvaliteti života lokalnih zajednica, ali i istaknuti turistički aspekt te se očekuje da će privući i brojne posjetitelje iz drugih sredina. Kako na iskustvu ovakvih EU-projekata nastaviti razvijati kvalitetne kulturno-turističke sadržaje i u budućnosti, odgovorit će tri edukativne radionice planirane u Iloku, Novome Sadu i Subotici.

O privlačnosti i atraktivnosti Fil(m)harmonije uz brojne i zainteresirane medije na press konferenciji najbolje ipak govori jedna mlada obitelj koja je s djecom potegnula čak iz Osijeka, misleći da će već toga prijepodneva u Iloku doživjeti susret s Chaplinom i Zagrebačkom filharmonijom. Zasad su uz gostoprimstvo mogli doživjeti jedino sjajnoga mladog maestra Krešimira Batinića koji će voditi sve izvedbe, a koji im je, kao i svima nazočnima, pokušao, zasad doduše samo riječima, prenijeti nezaboravno iskustvo izvedbi i čarolije kad glazba susretne film.

Komentari na članak

Vezani članci

Oliver & Gibonni u Varaždinu

Koncert u Areni Zagreb

Oliver slavi 70. rođendan s tisućama ljudi

Povlašteno ime hrvatske glazbene scene najavljuje koncert uz pratnju Zagrebačke filharmonije. Održat će se 11. ožujka u Areni Zagreb.

ZgKUL

Kulturne manifestacije

ZgKUL ovog ljeta metropolu pretvara u pozornicu pod otvorenim nebom

Ovog ljeta od lipnja do rujna glavni grad Hrvatske još jednom će pokazati da je moderna europska metropola, a Zagrebačko kulturno ljeto – ZgKUL ponudit će bezbroj nezaboravnih kulturnih događaja.

Humanitarna akcija "Korak u život"

„Korak u život"

Pomozimo kolegicama i kolegama!

„Korak u život" je humanitarna akcija koja osigurava stipendije za sve mlade koji nemaju mogućnosti, ali imaju želju za visokoškolskim obrazovanjem.

Zagreb Classic vizual

Zagreb Classic

Započeo festival orkestara pod otvorenim nebom Tomislavca

Povodom Dana državnosti velikim je glazbenim slavljem otvoren Zagreb Classic. Na idućem nastupu 29. lipnja očekuju nas članovi Zagrebačke filharmonije.

muzičke note

Poziv Zagrebačke filharmonije

Traju prijave za prestižnu nagradu „Mladi glazbenik godine“

Na natječaj se mogu prijaviti mladi instrumentalisti, pjevači, dirigenti i skladatelji. Ako mislite da upravo vi možete konkurirati za priliku koja se događa samo jednom u životu, trk do Zagrebačke filharmonije.