LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Alumni Engage&Give Back

Zagreb domaćin okupljanja bivših stipendista prestižnih programa Vlade SAD-a

Najveće godišnje okupljanje alumnija prestižnih programa stipendiranja američke vlade, u organizaciji Veleposlanstva SAD-a i IRO-a, privuklo je više od 150 uglednih alumnija iz cijele Hrvatske.

Najveće godišnje okupljanje alumnija prestižnih programa stipendiranja američke vlade, u organizaciji Veleposlanstva SAD-a i IRO-a, privuklo je više od 150 uglednih alumnija iz cijele Hrvatske.

Na svečanom događanju pod nazivom Alumni Engage&Give Back, održanom u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 29. studenoga 2018. godine, okupili su se alumniji prestižnih programa stipendiranja i profesionalnog usavršavanja u SAD-u poput programa Fulbright, Hubert Humphrey, Ron Brown, Benjamin Franklin, International Visitor Leadership Program i drugi. Događanje je započelo dobrodošlicom alumnijima koju je uputio veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj – Nj. E. Robert Kohorst.

Bogati program uključio je govor istaknute gošće iz SAD-a Audrey Russo, direktorice Pittsburgh Technology Councila, pokretačice brojnih građanskih inicijativa, poslovne anđelice i spisateljice. Govorila je na temu Reinventing Pittsburgh: From Steel to Tech, o važnosti snažne lokalne zajednice u transformaciji industrijskog grada Pittsburgha u tehnološki naprednu sredinu.

U sklopu programa predstavili su se i hrvatski alumniji američkih programa: Kaja Pavlinić (Benjamin Franklin TFI), Karlo Kukec (Professional Fellows World Chicago), Tarja Krehić (Ron Brown Fellowship Program), Maja Grujić (Benjamin Franklin TFI), Irena Pavlović (SUSI – The Study of the U.S. Institutes for Secondary Educators, E-teacher), Stevica Kuharski i Jelena Berković (International Visitor Leadership Program – IVLP). Alumniji su inspirativnim govorima i dinamičnim panelima progovorili o važnosti programa na kojima su bili u SAD-u za njih osobno, ali i kako je to iskustvo utjecalo na realizaciju njihovih ideja i projekata koji su imali značajan učinak na njihovu lokalnu zajednicu u Hrvatskoj. Program događanja moderirao je Predrag Bajović, alumnus Ron Brown Fellowship programa.

Svečanost povodom okupljanja alumnija organiziralo je Veleposlanstvo SAD-a u suradnji s Institutom za razvoj obrazovanja, ovlaštenim EducationUSA centrom za Hrvatsku. Okupilo se više od 150 alumnija iz Hrvatske kojima su se pridružili gosti iz SAD-a te zaposlenici Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj. U proteklih 27 godina od nezavisnosti Republike Hrvatske Veleposlanstvo je nizom prestižnih programa stipendiranja i programa profesionalnog usavršavanja za učenike, studente, znanstvenike, mlade profesionalce, istaknute članove raznih sektora poput politike, medija, kulture, poduzetništva i brojnih drugih dodijelilo velik broj stipendija te danas okuplja više od 1000 alumnija različitih programa obrazovanja i usavršavanja u SAD-u.

Ambasador Kohorst poželio im je dobrodošlicu i izjavio:

– Američka vlada ulaže u Hrvatsku kroz programe razmjene od proglašenja nezavisnosti Republike Hrvatske. Tako je i prvi bilateralni sporazum koji je potpisan između naših dviju zemalja bio upravo Memorandum o razumijevanju o Fulbright programu. To pokazuje koju vrijednost pridajemo našim akademskim i stručnim programima razmjene.

Inspirativnim i dinamičnim programom Alumni Engage&Give Back događanja alumniji su bili nadahnuti primjerima dobre prakse o tome kako se mogu dodatno angažirati u svojoj zajednici i prenositi znanja i vještine stečene u SAD-u. Imali su priliku saznati više o tome kako se povezivanjem i suradnjom mogu prijavljivati na natječaje Veleposlanstva SAD-a te realizirati projektne ideje i inicijative važne za društveni i gospodarski napredak svoje zajednice.

FOTO: EDIN TUZLAK