Alumni Engage&Give Back

Zagreb domaćin okupljanja bivših stipendista prestižnih programa Vlade SAD-a

Alumni Engage&Give Back

Najveće godišnje okupljanje alumnija prestižnih programa stipendiranja američke vlade, u organizaciji Veleposlanstva SAD-a i IRO-a, privuklo je više od 150 uglednih alumnija iz cijele Hrvatske.

Na svečanom događanju pod nazivom Alumni Engage&Give Back, održanom u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 29. studenoga 2018. godine, okupili su se alumniji prestižnih programa stipendiranja i profesionalnog usavršavanja u SAD-u poput programa Fulbright, Hubert Humphrey, Ron Brown, Benjamin Franklin, International Visitor Leadership Program i drugi. Događanje je započelo dobrodošlicom alumnijima koju je uputio veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj – Nj. E. Robert Kohorst.

Bogati program uključio je govor istaknute gošće iz SAD-a Audrey Russo, direktorice Pittsburgh Technology Councila, pokretačice brojnih građanskih inicijativa, poslovne anđelice i spisateljice. Govorila je na temu Reinventing Pittsburgh: From Steel to Tech, o važnosti snažne lokalne zajednice u transformaciji industrijskog grada Pittsburgha u tehnološki naprednu sredinu.

U sklopu programa predstavili su se i hrvatski alumniji američkih programa: Kaja Pavlinić (Benjamin Franklin TFI), Karlo Kukec (Professional Fellows World Chicago), Tarja Krehić (Ron Brown Fellowship Program), Maja Grujić (Benjamin Franklin TFI), Irena Pavlović (SUSI – The Study of the U.S. Institutes for Secondary Educators, E-teacher), Stevica Kuharski i Jelena Berković (International Visitor Leadership Program – IVLP). Alumniji su inspirativnim govorima i dinamičnim panelima progovorili o važnosti programa na kojima su bili u SAD-u za njih osobno, ali i kako je to iskustvo utjecalo na realizaciju njihovih ideja i projekata koji su imali značajan učinak na njihovu lokalnu zajednicu u Hrvatskoj. Program događanja moderirao je Predrag Bajović, alumnus Ron Brown Fellowship programa.

Svečanost povodom okupljanja alumnija organiziralo je Veleposlanstvo SAD-a u suradnji s Institutom za razvoj obrazovanja, ovlaštenim EducationUSA centrom za Hrvatsku. Okupilo se više od 150 alumnija iz Hrvatske kojima su se pridružili gosti iz SAD-a te zaposlenici Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj. U proteklih 27 godina od nezavisnosti Republike Hrvatske Veleposlanstvo je nizom prestižnih programa stipendiranja i programa profesionalnog usavršavanja za učenike, studente, znanstvenike, mlade profesionalce, istaknute članove raznih sektora poput politike, medija, kulture, poduzetništva i brojnih drugih dodijelilo velik broj stipendija te danas okuplja više od 1000 alumnija različitih programa obrazovanja i usavršavanja u SAD-u.

Ambasador Kohorst poželio im je dobrodošlicu i izjavio:

– Američka vlada ulaže u Hrvatsku kroz programe razmjene od proglašenja nezavisnosti Republike Hrvatske. Tako je i prvi bilateralni sporazum koji je potpisan između naših dviju zemalja bio upravo Memorandum o razumijevanju o Fulbright programu. To pokazuje koju vrijednost pridajemo našim akademskim i stručnim programima razmjene.

Inspirativnim i dinamičnim programom Alumni Engage&Give Back događanja alumniji su bili nadahnuti primjerima dobre prakse o tome kako se mogu dodatno angažirati u svojoj zajednici i prenositi znanja i vještine stečene u SAD-u. Imali su priliku saznati više o tome kako se povezivanjem i suradnjom mogu prijavljivati na natječaje Veleposlanstva SAD-a te realizirati projektne ideje i inicijative važne za društveni i gospodarski napredak svoje zajednice.

Komentari na članak

Vezani članci

Bitka kod Midwaya

Na današnji dan

Bitka za Midway – početak kraja japanske moći

Prije 74 godine započela je bitka kod Midwaya između američke i japanske mornarice. Nakon prijašnjih uspjeha na Pacifiku, japanska mornarica izgubila je bitku.

1915

1915. godina

Kako je sve izgledalo prije 100 godina?

Marihuana, heroin i morfij bili su dostupni u lokalnim ljekarnama. Farmaceuti bi za heroin rekli da čisti ten, daje osjećaj plovnosti, regulira želudac i crijeva te je savršen čuvar zdravlja.

vino

Vino od marihuane

Novi trend za ljubitelje čašice

Za novo vino stare recepture potrebno je manje od dva grama marihuane po butelji.

roboticbutt

Novi robot za medicinske svrhe

Robotska stražnjica Patrick pomaže studentima medicine u učenju

Patrick je robotska stražnjica dizajnirana u svrhu obuke studenata medicine za izvršavanje kolonoskopije.

How to Google

Google Search

Kako pravilno koristiti Google tražilicu?

Koliko puta vam se dogodilo da ste se mučili s pretraživanjem riječi u Google tražilici? Kako naučiti pravilno koristiti tražilicu, saznajte u članku.