LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europska internetska platforma

Youth Wiki: Mladi iz Europske unije dobili vlastitu Wikipediju

Mladi iz zemalja članica Europske unije, uključujući i Hrvatsku, dobili su Youth Wiki, vlastitu inovativnu internetsku platformu enciklopedijskog karaktera koja će svim zainteresiranima pružiti ključne informacije o suvremenim nacionalnim politikama i strateškim programima namijenjenima pripadnicima mlađih generacija europskog kontinenta.

Mladi iz zemalja članica Europske unije, uključujući i Hrvatsku, dobili su Youth Wiki, vlastitu inovativnu internetsku platformu enciklopedijskog karaktera koja će svim zainteresiranima pružiti ključne informacije o suvremenim nacionalnim politikama i strateškim programima namijenjenima pripadnicima mlađih generacija europskog kontinenta.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu – EACEA, utemeljena u belgijskom gradu Bruxellesu u siječnju 2006. godine, više od desetljeća djeluje kao institucionalna jedinica Europske unije. Ova agencija, čiji je glavni zadatak upravljanje, provedba i planiranje raznolikih programa i aktivnosti na području obrazovanja, aktivnoga građanstva, mladih, audiovizualnih djelatnosti i kulture, za svoj rad izravno odgovara ni manje ni više nego glavnim upravama Europske komisije.

Budući da je zadužena za kreiranje i provođenje različitih programa i projekata za mlade koji žive u zemljama Europske unije, konstruirala je Youth Wiki, internetsku platformu koja pruža sve ključne informacije o politikama za mlade koji žive u zemljama Unije. Youth Wiki tako predstavlja svojevrsnu europsku online enciklopediju o nacionalnim kontekstima, strateškim dokumentima i programima za mlade. Opseg djelovanja, ciljeva i utjecaja ove platforme obuhvaća osam glavnih područja identificiranih i istaknutih u novoj EU-ovoj strategiji za mlade, koja je u zemljama članicama na snazi od 2010. godine: obrazovanje i osposobljavanje, zapošljavanje i poduzetništvo, zdravstvenu zaštitu, socijalno uključivanje, volontiranje, političko sudjelovanje, mlade i svijet te kreativnost i kulturu. 

Prikupljanje i pružanje detaljnih informacija o aktualnim projektima i strateškim programima namijenjenim mladim Europljanima glavna je uloga ove opsežne baze podataka. Uspostavljena je kako bi se brojnim mladim ljudima iz Europske unije omogućilo kvalitetno informiranje o prioritetnim politikama i suvremenim strategijama koje im uvelike mogu poboljšati, unaprijediti i proširiti prilike u svim aspektima obrazovnog, društvenog, političkog i poslovnog života. 

Postojeći sustavni okvir ove inovativne internetske platforme za mlade trenutno okuplja 27 zemalja članica Europske unije, a popisu država koje su prigrlile i usvojile novu europsku strategiju nedavno se pridružila i Republika Hrvatska. U izradi samoga projekta sudjelovao je i hrvatski Centar za omladinska i rodna istraživanja pri Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, koji će nas i dalje nastaviti aktivno izvještavati o smjeru razvoja važnih politika za mlade u Hrvatskoj i ostatku Europe. 

Svi oni koji bi htjeli znati nešto više o funkcioniranju, djelovanju i ovlastima ove europske platforme mogu se uputiti na službenu stranicu Europske komisije na kojoj su precizno razrađene i opisane sve njezine razvojne strategije, temeljne uloge i ciljevi usmjereni na cjelokupno poboljšanje i povećanje razine kvalitete života svih pripadnika mlađih generacija europskog kontinenta. 

FOTO: PIXABAY