LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trinaestogodišnjaci osvajaju svijet praktične znanosti

VIDEO: Učenica izumila uređaj za lakše održavanje kroničnih rana

Trinaestogodišnja Anushka Naiknaware osmislila je uređaj koji bi senzorom javljao kada je pravo vrijeme da se promijeni zavoj na rani. Time bi se učinkovito spriječio problem infekcija uzrokovanih preranim ili prekasnim mijenjanjem zavoja.

Trinaestogodišnja Anushka Naiknaware osmislila je uređaj koji bi senzorom javljao kada je pravo vrijeme da se promijeni zavoj na rani. Time bi se učinkovito spriječio problem infekcija uzrokovanih preranim ili prekasnim mijenjanjem zavoja.

Jedan od revolucionarnijih izuma ove godine je izum Anushke Naiknaware, trinaestogodišnjakinje iz Portlanda, savezne države Oregon. Anushka je osmislila uređaj koji bi senzorom javljao kada je pravo vrijeme da se promijeni zavoj. Učenjem o kroničnim ranama kojima oporavak traje i po nekoliko mjeseci, Anushka se pitala kako spriječiti problem infekcija uzrokovanih preranim ili prekasnim mijenjanjem zavoja. Proučavala je i osmišljavala dok nije stvorila inovativan uređaj čija bi cijena bila baš za svaki džep.

Ovakav rad nije ostao nezapažen. Anushka je osvojila prvo mjesto na Broadcom MASTERS natjecanju u matematici. To natjecanje jedno je od najzanimljivijih i najutjecajnijih natjecanja osnovnih škola u Americi. Masters ujedinjuje znanost i inženjerstvo u inovativnu igru osmišljanja, logičnog razmišljanja i stvaranja koja svake godine oduševljava.

U samoj ideji uređaja koji bi javljao bolesniku kada je potrebno promijeniti zavoje, mala izumiteljica se suočila s tri problema: kako napraviti senzor dovoljno osjetljiv na vlagu? Kako ne naškoditi ili iritirati kožu? I kako maksimalno pojeftiniti proizvod? Dobra vijest je da je Anushka uspjela riješiti svaki od tih problema.

Nakon dužeg perioda neuspjelih pokušaja, Anushka je usavršila svoj uređaj. Iskoristila je tintu pomiješanu s ugljenovim nanočesticama. Te čestice omogućuju protok struje te dok je razina vlage u normalnom okviru, tinta otiskuje neprekinutu liniju. U trenutku kad nanočestice dođu u doticaj s vlagom, strujni krug se mijenja. Cijeli proces je Anushka provjerila kapanjem umjetnog gnoja, mješavine solne kiseline i vode na nanočestice.

Senzor je umetnula u zavoj umočen u hitozan, organski spoj dobiven iz oklopa crvenih rakova koji pospješuje fizološki rad tijela, da bi se spriječila svaka mogućnost iritacije kože. Zatim je stavila svoju tintu u printer i printer spojila bakrenom žicom s Bluetooth senzorom. Senzor mjeri otpor i informacije šalje na kraću udaljenost. Poruka kojom javlja da je potrebno promijeniti zavoj može se vršiti na dva načina: paljenjem žaruljice ili porukom na smartphoneu.

Anushka na kraju objašnjava kako uređaj nije skup, ali još uvijek nije testiran na stvarnim ljudima. Ova se skromna trinaestogodišnjakinja nada da će se projekt provesti do kraja i da će pomoći ljudima, ali je svjesna da preostaje još mnogo posla.

FOTO: PIXABAY