LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nadnacionalni politički sustav

VIDEO: Kako funkcionira Europski parlament?

EuroparlTV vas vodi kroz cijeli spektar rada Europskog parlamenta preko svojih sjedišta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu.

EuroparlTV vas vodi kroz cijeli spektar rada Europskog parlamenta preko svojih sjedišta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu.

Kada govorimo o Europskom parlamentu (EP), govorimo o političkom tijelu na nadnacionalnoj razini. Razlika između EP-a i nacionalnih parlamenata vidljiva je već u samoj strukturi. Naime, Europski parlament sastoji se od frakcija koje obuhvaćaju političke stranke iz nekoliko zemalja.

Tako, na primjer, postoje frakcije socijaldemokratskih i kršćanskodemokratskih stranaka Europe koje se svakih 5 godina na izborima bore za vlast. Političari se u tom sustavu ujedinjuju u ideološki srodne stranke, bez obzira na nacionalno podrijetlo zastupnika.

Cijeli europski politički sustav i način funkcioniranja Parlamenta nije jednostavno shvatiti ni opisati. Iz tog je razloga pokrenuta internetska televizija Europskog parlamenta – EuroparlTV, kojoj je cilj informiranje građana EU-a o aktivnostima Parlamenta.

Osim što to čini rad EP-a transparentnijim i bližim građanima, pokretanje internetske televizije omogućilo je i stvaranje obrazovnih emisija pomoću kojih mladi Europljani jednostavnije shvaćaju način funkcioniranja Parlamenta.

Kroz svoj obrazovni program, EuroparlTV vodi vas kroz cijeli spektar rada EP-a preko svojih sjedišta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxemburgu. U priloženom videu možete pronaći puno korisnih informacija o zasjedanjima europarlamentaraca te načinima na koji se izglasavaju pojedini zakoni.

Ako vas zanima koje su glavne ovlasti EP-a, koliko zastupnika EP broji ili kako oni kontroliraju rad ostalih tijela EU-a, izdvojite par minuta i naučite nešto o zakonodavnom tijelu EU.

FOTO: WIKIPEDIA