LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
UN-ovo globalno izvješće o sreći

Upoznajte najsretnije zemlje na svijetu

O kojim čimbenicima ovisi sreća stanovnika neke zemlje?

O kojim čimbenicima ovisi sreća stanovnika neke zemlje?

Od 2012. godine UN donosi globalno izvješće o sreći stanovnika pojedinih zemalja u svijetu. U ovogodišnjem istraživanju sudjelovalo je 158 zemalja svijeta, a proveli su ga ekonomisti, psiholozi, analitičari i drugi stručnjaci iz raznih područja. Oni su nastojali utvrditi koliko su sretni stanovnici pojedinih država, o kojim čimbenicima to ovisi i kako se rezultati mogu iskoristiti za gospodarski napredak te zemlje.

Svaki sudionik istraživanja trebao je procijeniti vlastiti stupanj sreće. Neki od kriterija prema kojima su vršene procjene su: gospodarski rast, zdravstvena zaštita te sigurnost i sloboda u državi. Prema tom istraživanju 10 najsretnijih zemalja svijeta su: Švicarska, Island, Danska, Norveška, Kanada, Finska, Nizozemska, Švedska, Novi Zeland i Australija.

Hrvatska se na ovom popisu nalazi na 62. mjestu, što i nije loša pozicija s obzirom da je u istraživanju sudjelovalo 158 zemalja svijeta. Posljednja mjesta na popisu zauzele su Sirija, Burundi i Togo. 

Na desetom mjestu UN-ova izvješća nalazi se Australija. Ova zemlja ističe se po izuzetno visokoj kvaliteti života što su potvrdili brojni međunarodni izvještaji. To je zasigurno jedan od glavnih razloga zadovoljstva njezinih stanovnika. Od australskih gradova posebno je popularan Melbourne koji je udruženje Economist Intelligence Unit već petu godinu zaredom proglasilo najpoželjnijim gradom za život u svijetu.

Melbourne, FOTO: Wikipedia

Novi Zeland nalazi se na devetom mjestu najsretnijih zemalja na svijetu. Visok životni standard, stabilno gospodarstvo, velika briga o okolišu i visoka razina sigurnosti, glavne su prednosti života u ovoj otočnoj državi. Jedan od najboljih načina za upoznavanje i otkrivanje prirodnih ljepota ove zemlje je putovanje željeznicom. Vulkanski vrhovi prekriveni snijegom, duge pješčane plaže, zelena polja i šume, samo su neka prirodna bogatstva Novog Zelanda.

Sljedeća država na popisu je Švedska. Ova država smještena na obalama Baltičkoga mora, vrlo je privlačna strancima zbog visokog životnog standarda i razvijenog sustava socijalne skrbi. Neobične činjenice koje ovu zemlju čine prilično inovativnom u svijetu saznajte na poveznici.

Iako je Nizozemska pala za nekoliko mjesta u odnosu na posljednji globalni izvještaj o sreći, ova zemlja zapadne Europe i dalje drži vrlo visoko sedmo mjesto. Prve asocijacije koje nam padaju na pamet kada spomenemo Nizozemsku zasigurno su njezin glavni grad Amsterdam, liberalni stavovi njezinih stanovnika, vjetrenjače i predivna polja tulipana.

Na šestom mjestu najsretnijih zemalja na svijetu nalazi se Finska. Osim što je poznata kao zemlja jezera, Finsku se često karakterizira kao jednu od najmirnijih zemalja na svijetu, što je potvrdio i globalni indeks mira prema istraživanju Instituta za ekonomiju i mir (IEP).

Kanada je visoko peto mjesto zauzela, između ostalog, i zbog toga što je gospodarski vrlo razvijena zemlja te ima visoki dohodak po glavi stanovnika. To je čini posebno privlačnom strancima. Kanađani su često portretirani kao izuzetno gostoljubiv, ljubazan i tolerantan narod.

Norveška, jedna od najrjeđe naseljenih država u Europi, osim što je izuzetno sretna zemlja, također prema izvještaju Instituta Legatum spada u sam vrh najprosperitetnijih država na svijetu. Njezini stanovnici odlične ocjene dali su svojoj zemlji zbog razvijene industrije, obrazovanja i zdravstva te visokog društvenog dohotka.

Norveška, FOTO: Wikipedia

Na trećem mjestu najsretnijih zemalja na svijetu nalazi se Danska. Prema istraživanju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Danska uz Island i Švicarsku spada u zemlje koje imaju najveću razinu životnog zadovoljstva. Ako želite saznati kako je živjeti i studirati u ovoj zemlji, pročitajte zapažanja naše kolumnistice.

Island se nalazi na drugom mjestu najsretnijih zemalja na svijetu prema UN-ovu izvješću. Zemlja vatre i leda te nevjerojatnih prirodnih ljepota ujedno ima i stabilnu socijalnu politiku, vrlo nisku stopu kriminaliteta te se iznenađujuće brzo oporavila od gospodarske krize. Njezini stanovnici uistinu imaju razloga za sreću.  

Mnogo je razloga zbog kojih je Švicarska proglašena najsretnijom zemljom na svijetu. U ovoj državi vlada vrlo niska stopa nezaposlenosti te visok životni standard. Njezini stanovnici jedni su od najkompetentnijih ljudi na svijetu. Prosječni životni vijek u ovoj zemlji je 83 godine Švicarska se smatra jednom od najpoželjnijih zemalja u svijetu za život i rad.

FOTO: FLICKR/ND STRUPLER