LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klimatske promjene

Upoznajmo Irmu u sezoni razarajućih tajfuna

Brzina vjetra određuje pet kategorija uragana, a oni najveće jačine zahtijevaju nužnu evakuaciju stanovništva. Otkrijmo koliko je Irma razorna!

Brzina vjetra određuje pet kategorija uragana, a oni najveće jačine zahtijevaju nužnu evakuaciju stanovništva. Otkrijmo koliko je Irma razorna!

Irma je poharala Karipsko otočje i ostavila tragove uništenja na 95 posto karipskog otoka Sveti Martin. U petak navečer došla je na Kubu gdje nije bilo uragana takve jačine još od davne 1924. godine Kao predstavnica 5. kategorije nastavlja razorni pohod prema Floridi, do koje će doći ove nedjelje u jutarnjim satima.

Kroz sezonu uragana meteorolozi stalno govore o kategorijama, a koje je značenje pojedinih?

Uragan, tajfun ili ciklon sustav je u kojem prosječna brzina vjetra nije ispod 119 kilometara na sat. Ovakvi sustavi najčešće u svom središtu formiraju oko u kojem je područje relativne tišine i vedrine, a oko njega su razvijeni snažni zidovi oblaka. Dijele se, ovisno o jačini, u pet kategorija.

  • Kategorija 1: Vjetrovi su snage od 120 do 153 kilometra na sat i neće napraviti velike štete čvrstim građevinama i drveću. Mogu se očekivati manje poplave i štete na neprivezanim kamp-kućicama i drveću.
  • Kategorija 2: Vjetrovi su jačine od 154 do 177 kilometara na sat. Moguća su oštećenja krovova, vrata i prozora, a priobalno područje može biti poplavljeno.
  • Kategorija 3: Uragan ima jačinu vjetra od 178 do 209 kilometara na sat, a stvara štete manjim naseljima, ponajviše zbog poplava.
  • Kategorija 4: Vjetar je snage od 210 do 249 kilometara na sat. Ovaj uragan razara kuće u blizini obale, ruši drveće, nosi krovove, kamp-prikolice i izaziva poplave pa je neophodna evakuacija stanovništva.
  • Kategorija 5: Vjetar ovog najrazornijeg uragana puše jačinom koje je veća od 249 kilometara na sat, a stvara katastrofalne štete stambenim objektima i infrastrukturi, ljudima i životinjama. Nastaju i velike poplave, a poduzimaju se masovne evakuacije stanovništva.

Uragani jačeg intenziteta jedna su od očekivanih posljedica klimatskih promjena i povećanih emisija stakleničkih plinova .

– Uragane ne možemo očekivati niti u Sredozemlju niti u  Jadranu, na svu sreću. Ono što mi imamo su pijavice i tornada, a to su manji i puno slabiji procesi. – rekao je profesor s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Mirko Orlić za Dnevnik Nove TV. 

FOTO: FLICKR