LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jednostavno rješenje za glad u svijetu

U sklopu humanitarne akcije podijeljeno milijardu obroka najsiromašnijoj djeci

Zbog siromaštva i gladi neki od njih ne idu u školu, rade, prose i čine što god je potrebno da prežive – i tako propuštaju priliku za obrazovanjem koje može biti njihov spas.

Zbog siromaštva i gladi neki od njih ne idu u školu, rade, prose i čine što god je potrebno da prežive – i tako propuštaju priliku za obrazovanjem koje može biti njihov spas.

Velika većina ljudi koja ovo upravo čita može se smatrati sretnicima jer tijekom dana vjerojatno imaju 3 ili više obroka. Iste sreće nisu i djeca iz najsiromašnijih kutaka zemlje kao što su Haiti, Liberija, Kenija, Etiopija i ratom pogođena Sirija. Upravo je glad ta koja tjera više od 61 milijuna mališana diljem svijeta na rad umjesto u škole. Tako se ovaj zlobni ciklus siromaštva vrti u krug. 

Kako bi stali tome na kraj, ili makar usporili ovaj trend, humanitarna udruga Marijini obroci svakodnevno radi na tome da škole onim najpotrebnijima osiguravaju topli obrok. Točnije 1 230 171 učenika dnevno.

Potpuno novi list u knjizi uspjeha koje ova organizacija niže jest i jubilarni milijarditi obrok poslužen u Indiji. Curry od povrća s rižom pronašao je put do 12-godišnjeg Moshina u obrazovnom centru Sangam Vihar. Tom je prilikom osnivač Marijinih obroka, koji trenutno djeluju u 15 zemalja svijeta, Magnus MacFarlane-Barrow izjavio:

– Zbog siromaštva i gladi neki ne idu u školu, rade, prose i čine što god je potrebno da prežive – i tako propuštaju priliku za obrazovanjem koje može biti njihov spas. Naša vizija da svako dijete ima topli obrok na mjestu obrazovanja sve je snažnija, a naš je posao u jednu ruku tek započeo. –

FOTO: Marijini obroci

Na 8. večeri Marijinih obroka Hrvatska u hotelu Dubrovnik (Zagreb) tradicionalno su se okupili stari i novi donatori projekta. Zahvaljujući upravo njima Hrvatska donira hranu za ukupno 11 400 djece. Prikazani su financijski podaci za 2017. godinu – najvažnija je činjenica da više od 95% svake donacije odlazi najpotrebnijima, a samo su 4,23% troškovi. Tako je ispunjeno i njihovo obećanje da će najmanje 93% svake donacije biti usmjereno u humanitarne aktivnosti; a samo je ova večer prikupila financije za godinu dana obroka čak 133 djece.

Priliku da podijele svoja iskustva imali su i bivši i sadašnji volonteri Udruge te su pozvali sve zainteresirane i dobre volje da se pridruže pokretu. Preko 200 uzvanika i volontera zabavljali su mladi glazbenici Hanna i Benjamin Pölhe te Robert Kukić uz sestre Palić i njihov band. Predsjednica Marijinih obroka Ana Peričić izjavila je:

Mi doista vjerujemo da mijenjamo svijet, a ove brojke samo govore u prilog tome.

FOTO: Marijini oboci

Predstavljena je i nova božićna kampanja Marijinih obroka – Veliki obiteljski Božić i pozvani su svi da u vrijeme darivanja ne zaborave darovati bolju budućnost gladnom djetetu.

Na kraju su Večeri svi dobili priliku kušati kašu, to jest phalu – obrok bogat vitaminima i mineralima koji svaki dan nestrpljivo čekaju učenici u Malaviju. Upravo su konzumiranjem malenog obroka u plastičnoj čašici mnogi shvatili surovu stvarnost djece kojoj je ta kaša često jedini obrok u danu. Svakih 120 kuna donacije dovoljno je da se jedno dijete prehrani za cijelu školsku godinu. Tako svaka donacija, pa čak i ona minimalna, ima snagu osigurati obrok na barem jedan dan i zadržati jedno dijete isto toliko unutar školskih zidova.

Više informacija i podataka o donacijama možete pronaći na poveznici.
 

FOTO: NIKO GOGO, MARIJINI OBROCI