LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Neprocjenjiva šteta

U prosvjedima uništen dio Arhiva BiH-a

U državnom arhivu Bosne i Hercegovine paležom su uništeni dokumenti i predmeti od velike povijesne i kulturne vrijednosti.

U državnom arhivu Bosne i Hercegovine paležom su uništeni dokumenti i predmeti od velike povijesne i kulturne vrijednosti.

U prošlotjednim velikim demonstracijama diljem Bosne i Hercegovine, koje u nešto manjem intenzitetu i dalje traju, učinjena je velika materijalna šteta. U mnogim gradovima devastirane su i zapaljivane zgrade državnih institucija, objekti kantonalnih vlasti i stranačke središnjice. Tijekom nereda nastradala je i zgrada Predsjedništva BiH-a u kojoj je smješten Arhiv Bosne i Hercegovine.

Na zgradi Predsjedništva razbijeni su mnogi prozori i uništen uredski inventar. Došlo je i do paleža depoa 1 Arhiva Bosne i Hercegovine u kojem su izgorjeli dokumenti od neprocjenjive vrijednosti. Radi se o najstarijoj arhivskoj građi koja je pokrivala razdoblje od vremena Otomanskog carstva do kraja Drugog svjetskog rata. Vatrena stihija progutala je Zbirku poklona i otkupa, Zbirku osobnih dosjea, Zbirku Doma za ljudska prava BiH-a, mikrofilmove iz raznih arhiva, kopije bečkih arhiva, dokumente komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz 2. svjetskog rata i mnoge druge vrijedne dokumente.

Ružne prizore iz prostorija Arhiva pogledajte u fotogaleriji.

FOTO: ARHIV BIH