LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Glazbena manifestacija

U jeku nogometne euforije sjajnim glazbenim izvedbama završen Svjetski kongres saksofonista

U Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog održan je svečani koncert koji je ujedno službeno označio završetak Svjetskog kongresa saksofonista. Uz Zagrebačku filharmoniju i pod ravnanjem Quentina Hindleja nastupili su istaknuti solisti.

U Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog održan je svečani koncert koji je ujedno službeno označio završetak Svjetskog kongresa saksofonista. Uz Zagrebačku filharmoniju i pod ravnanjem Quentina Hindleja nastupili su istaknuti solisti.

Na Svjetskom kongresu saksofonista, glazbenoj manifestaciji koja se održava gotovo pedeset godina, prošlog je tjedna u Zagrebu nastupilo 1500 saksofonista iz cijelog svijeta. Tijekom pet dana održano je više od 400 koncerata na različitim lokacijama, a svoje bravurozne izvedbe Zagrebu su darovala i neka najslavnija svjetska imena. Ovo iznimno glazbeno događanje nije ostalo nezapamćeno među slušateljima i gledateljima, koji su nošeni nogometnom euforijom, sakosfonistima uzvratili gromoglasnim aplauzima. 

I posljednji dan kongresa bio je ispunjen glazbom do posljednje minute. Uz cijelodnevne koncerte u dvoranama Muzičke akademije, Teatra &TD i Francuskog paviljona, muziciralo se na Zrinjevacu i u Crkvi sv. Marka. U Tunelu Grič nastupila je grupa Raum-Musik für Saxophone koja je poznata po nastupima u nekonvencionalnim prostorima. Prostor tunela pokazao se tako izvanrednom lokacijom, a specifični eho izvedbama je podario dodatnu notu atraktivnosti.

U večernjim satima u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog održan je svečani koncert koji je ujedno službeno označio završetak Svjetskog kongresa saksofonista. Uz Zagrebačku filharmoniju i pod ravnanjem Quentina Hindleja, nastupili su istaknuti solisti. U provm dijelu Nobuya Sugawa na saksofonu, uz pratnju Minako Koyanagi na klaviru i Takkako Yamaguchi na perkusijama te potom nastup Pawela Gusnara na alto saksofonu. U drugom dijelu nastupao je naš istaknuti saksofonist Nikola Fabijanić i na kraju Otis Murphay na alto saksofonu. 

Vrhunac Svjetskog kongresa saksofonista zbio se na Bundeku. Pred prepunim gledalištem na pozornici su nastupali Tokyo Rock'n'Sax, bend vrhunskih saksofonista. Svojim su izvedbama rock glazbe '70-ih i '80-ih  te ostalim kompozicijama zaraznog ritma s primjesama bita, etna, pa čak i elemenata filmske glazbe oduševili publiku. Orekstar mladih saksofonista, International Youth Saxophone Orchestra, uz solista Jana Tominića, pod ravnanjem dirigenta Juana Pedra Lune, te orkestar Sonsax dodatno su podigli ljetnu atmosferu.  

Izvođenje omiljene Jalta, Jalta grandioznim nastupom saksofonista pod vodstvom Dragana Sremeca, umjetničkog direktora Svjetskog kongresa saksofonista, predstavljalo je svojevrsnu zahvalu građanima Zagreba na zelenoj livadi snova i glazbenom svijetu u kojem su imali prilike uživati tijekom pet dana kongresa. 

FOTO: PR FOTO