LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ubojstva u predgrađu Atene

U Grčkoj ubijena dva pripadnika Zlatne zore

Napad se dogodio u predgrađu Atene, ispred zgrade u kojoj se nalaze službene prostorije stranke. Ubijeni članovi, u dobi od 22 i 27 godina, u trenutku napada bili su na straži.

Napad se dogodio u predgrađu Atene, ispred zgrade u kojoj se nalaze službene prostorije stranke. Ubijeni članovi, u dobi od 22 i 27 godina, u trenutku napada bili su na straži.

Dvoje je članova grčke ultraradikalne desne stranke Zlatna zora ubijeno, dok se treća osoba u bolnici bori za život. Napad se dogodio u predgrađu Atene, ispred zgrade u kojoj se nalaze službene prostorije stranke. Ubijeni članovi, u dobi od 22 i 27 godina, u trenutku napada bili su na straži.

„Napadači su bili na motoru, nosili su kacige”, izjavio je za medije Georgios Germenis, parlamentarni zastupnik Zlatne zore.

Napad se dogodio tek tjedan dana nakon što je vlada odlučila stopirati državno financiranje stranke. Predsjednik Zlatne zore početkom je listopada uhićen, kao i neki od njegovih bliskih suradnika, a protiv jednog od njihovih članova podignuta je optužnica za ubojstvo Pavlosa Fyssasa, pjevača koji je kroz svoje tekstove promovirao antifašizam.

„Odgovorne osobe, tko god one bile, bit će privedene”, rekao je okupljenim novinarima Simos Kedikoglou, glasnogovornik grčke vlade.

Jedna je osoba već uhićena, 45-godišnji George Roupagias, koji tvrdi da je pristalica Zlatne zore, treće stranke po broju zastupnika u grčkom parlamentu.

BBC prenosi da se može osjetiti „strah na ulicama Atene od moguće osvete onih blisko povezanih sa strankom i njihovom ideologijom”.

Povijest nas uči da tijekom velikih financijskih kriza, koje sa sobom vuku socijalne nemire, jačaju radikalne lijeve i desne stranke, no ideološki sukobi su zadnja stvar koja trenutno treba Grčkoj, zemlji koja se već 5 godina bori s recesijom i čija je stopa nezaposlenosti najveća u Europi.

FOTO: WIKIPEDIA