LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi okršaji

Turska zabranila Twitter

Turska opet u razmiricama. Vlada i građani ove države opet na suprotnim stranama. Ovaj put riječ je o udaru na slobodu komuniciranja.

Turska opet u razmiricama. Vlada i građani ove države opet na suprotnim stranama. Ovaj put riječ je o udaru na slobodu komuniciranja.

Turska Vlada donijela je nove restrikcije svojim građanima i ujedno dobila velike kritike naroda Turske i Europske unije. U četvrtak navečer turska Vlada donijela je odluku o blokadi pristupa na Twitter.

Ovim činom turska je Vlada povrijedila najviše vrijednosti Europske unije i stoga je osuđena od njihove strane. Oporba je najavila tužbu zbog ove odluke jer je njom povrijeđena sloboda komuniciranja i sloboda izbora sredstva za komuniciranje, koje predstavljaju temeljne vrijednosti EU-a.

Turski mediji iznimno su osudili ovaj potez, te su danas na svim turskim dnevnim novinama izašla osuđujuća mišljenja usmjerena turskoj Vladi. Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan već je duže vrijeme u sukobu sa stajalištima vlastitiog naroda, stoga će ovaj potez za sobom opet povući prosvjede, i nezadovoljstvo građana opet će izaći na ulice.

RTL televizija navodi kako su vlasti za telekomunikacije u četvrtak navečer objavile da su blokirale pristup Twitteru po naredbi Ministarstva pravosuđa. Naime Erdogan je zaprijetio da će zabraniti društvenu mrežu u znak odmazde zbog objavljivanja snimki telefonskog prisluškivanja koje ga povezuju sa skandalom oko korupcije.

Iako je na snazi zabrana korištenja Twittera, mnogi su korisnici našli način kako da ga zaobiđu putem drugih proxy servera i mreža VPN.

Najavljena su nova okupljanja u većim gradovima diljem Turske kao izraz nezadovoljstva građana ovom Vladinom odlukom.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE