LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vjeruje se da je Haiyan najjači tajfun u povijesti

Tajfun Haiyan pogodio Filipine

Tajfun je sa sobom nosio drveća i električne stupove. Zatvorene su škole i državne ustanove, a bolnice i vojska su u stanju pripravnosti. Ovo je dvadeset i peti tajfun koji je ove godine došao do Filipina.

Tajfun je sa sobom nosio drveća i električne stupove. Zatvorene su škole i državne ustanove, a bolnice i vojska su u stanju pripravnosti. Ovo je dvadeset i peti tajfun koji je ove godine došao do Filipina.

Veliki tajfun Haiyan danas je pogodio Filipine. Vjetrovi pušu brzinom do 314 kilometara na sat, a meteorolozi upozoravaju da ovo može biti najjači tajfun u povijesti ako se ostvare prognoze sa satelitskih slika. Oluja je zahvatila centralni dio te otočne države. Zasad je poginulo troje ljudi, a vlasti na Filipinima izlaze s informacijama da bi više od dvanaest milijuna ljudi moglo biti pogođeno. Nova prirodna katastrofa dolazi mjesec dana nakon što je Filipine pogodio jaki potres prilikom kojeg je poginulo više od 180 ljudi.

„Vjetar je vrlo jak, a padaline su obilne“, izjavio je Mai Zamora iz dobrotvornog društva World Vision. „Kolege iz Taclobana mi javljaju da tamo željezne ploče lete kao kajtovi.“

„Oluja je bila vrlo snažna, iako grad Surigao nije bio na glavnoj putanji udara. Betonske građevine su u redu, no nastradale su drvene kuće, pogotovo krovovi na njima“, rekao je za BBC Diosdado Casera, protestantski svećenik iz Surigaoa.

„Nijedan tajfun ne može baciti Filipince na koljena. Trebamo biti samo ujedinjeni“, obratio se naciji preko televizije filipinski predsjednik Benigno Aquino.

Tajfun je sa sobom nosio drveća i električne stupove. Zatvorene su škole i državne ustanove, a bolnice i vojska su u stanju pripravnosti. Haiyan je pogodio Filipine oko 05:40 h u petak ujutro. Ovo je dvadeset i peti tajfun koji je ove godine došao do Filipina.

U prosincu prošle godine južni dio Filipina pogodio je tajfun Bopha koji je sa sobom u smrt odnio više od tisuću mrtvih i napravio štetu od preko milijarde dolara.

Tajfun će svoj put poslije Filipina nastaviti prema južnoj Kini, no očekuje se njegovo slabljenje.

FOTO: SCREENSHOT/BBC