Globalni demokratski izazovi

Tadžikistanci, Paragvajci, Kamerunci i brojni drugi mladi na Zagreb Youth Summitu

Muzej Mimara

Na predavanjima i panelima Zagreb Youth Summita sudionici iz čak 27 država svijeta formirat će svoj globalni glas za demokraciju.

U Muzeju Mimara, u periodu od 6. do 9. studenog, održat će se globalni događaj pod nazivom Zagreb Youth Summit. Grad Zagreb tim će povodom ugostiti gotovo 300 sudionika i sudionica iz cijeloga svijeta koji će se okupiti oko zajedničkih globalnih izazova s kojima se susreću demokracije diljem svijeta. Tijekom četiri dana govorit će osobe s jakim svjetskim i regionalnim utjecajem – istaknuti aktivisti za ljudska prava, novinari, akademici i političari iz Sjeverne i Južne Amerike, Azije, Afrike i Europe.

Inicijativa mladih za ljudska prava organizira ovaj Summit kako bi zajedno s kolegicama i kolegama, mladim ljudima koji se zalažu za demokratizaciju diljem svijeta, artikulirala generacijski odnos mladih prema suvremenim izazovima demokratske regresije. Suradnja na globalnoj razini posebice je važna kod pitanja univerzalnih vrijednosti, kakva je i demokracija. Program uključuje panele i predavanja čiji je cilj otvoriti generacijsku diskusiju i prostor prenošenja iskustva na mlade generacije koji će na kraju događaja formirati vlastiti odgovor na izazove demokracije(a) – globalni glas za demokraciju.

Sudionici dolaze iz čak 27 država svijeta, pred kojima će govoriti istaknuti pojedinci iz SAD-a, Rusije, Venezuele, Kube, Ukrajine, Francuske, Paragvaja, Pakistana, Tadžikistana, Kosova, Kameruna, Senegala, Nigerije, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Neki od istaknutih govornika Zagreb Youth Summita su: Carl Gershman (SAD), osnivač i predsjednik fondacije National Endowment for Democracy (NED), Mona Eltahawy (SAD), novinarka i spisateljica egipatskog podrijetla, zagovornica ženskih prava, Zineb El Rhazoui (Francuska), bivša novinarka Charlie Hebdoa marokanskog podrijetla, zagovornica slobode govora te stručnjakinja za religijska pitanja i kritičarka islamizma, Rodrigo Diamanti (Venecuela), aktivist i osnivač Un Mundo Sin Moraza, Alexander Soloviev (Rusija), vođa pokreta Open Russia te mnogi drugi.

Otvorenje će se održati u ponedjeljak u popodnevnim satima, uz prigodan umjetnički performans mladih glumaca.

Komentari na članak

Vezani članci

Boris Pecigoš, Monument

Otvorenje izložbe

HDLU Zagreb predstavlja „Imaginarne prostore”

– Na svom Zagrebačkom ljetnom likovnom salonu 2017., umjetnici su kroz temu 'Imaginarnih prostora' uronili u boje i oblike svog unutarnjeg svijeta, da bi sam taj čin slikanja istodobno postao i metaforički 'put po nepoznatoj zemlji'. – napisala je mr. art Krešimira Gojanović.

Svakodnevno razmišljajte o sebi, 1981.

Muzej suvremene umjetnosti

Otvorenje izložbe: Vlasta Delimar: To sam ja

Otvorenje izložbe bit će u četvrtak, 15. svibnja, u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Na otvorenju će biti izvedeni performansi: Vlasta Delimar, Zrela žena i Zli bubnjari. Izložba će biti otvorena do 24. kolovoza.

Rad Tonija Veraje

Izložba u Klubu Zona

Mladi iz doline Neretve predstavljaju „Druga stanja”

Na izložbi „Druga stanja” bit će prikazano smeće pretvoreno u skulpture Koraljka Grebena, radovi Tonija Veraje nastali tehnikom točkanja rapidografom te misli Barbare Mimi zabilježene u ilustracijama.

LEGO

Najpoznatiji svjetski brand igračaka

FOTO: LEGO®Certified Store stigao u Split

Nakon što je u jesen 2014. otvoren prvi LEGO® Certified Store u Zagrebu, ljubitelji LEGO® kockica iz Splita i okolice dobili su priliku iskusiti LEGO® Certified Store iskustvo.

Izložba "Krajolici labirinta"

Umjetničke instalacije

Rezultat prevage umjetničke prirode nad diplomom ekonomije – izložba Ružice Milenković u Mimari

Premda je diplomirala na Ekonomskom fakultetu, kod Ružice Milenković prevagnula je njena umjetnička priroda te se ona okreće nakitu, fotografiji i izradi ogledala u jedinstvenoj tehnici koje će zainteresirani posjetitelji imati prilike vidjeti od 15. do 24. veljače u Mimari.