LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Liječnici, kuhari, mesari...

Švedska traži radnike deficitarnih zanimanja

Ako ste zainteresirani, posao možete pronaći preko internet stranice EURES. Na njoj poslodavac mora postaviti oglas za otvoreno radno mjesto.

Ako ste zainteresirani, posao možete pronaći preko internet stranice EURES. Na njoj poslodavac mora postaviti oglas za otvoreno radno mjesto.

– Babice, mesari, instruktori vožnje, kuhari, liječnici... Dođite u Švedsku! – apeliraju iz švedskog Državnog zavoda za migracije, prenosi Večernji list. 

Već godinama skandinavski gigant ne može popuniti svoja radna mjesta. Iz tog razloga državne institucije – Zavod za migracije, Zavod za zapošljavanje i Statistički zavod – dva puta godišnje sastavljaju službenu listu poslova na kojoj javno objavljuju poslove s deficitarnom radnom snagom. 

U Švedskoj je trenutno četrdesetak deficitarnih zanimanja. Najnoviji poziv švedskih državnih institucija upućen je nezaposlenim građevinarima, profesorima, zdravstvenim djelatnicima, inženjerima, mehaničarima, tehničarima, IT stručnjacima itd.  Prema pisanju Večernjeg lista, u navedenim zanimanjima traže se inozemni radnici jer Švedska ne može zadovoljiti potrebu za popunjavanjem radnih mjesta. Važno je znati kako Hrvatima za rad u Švedskoj nije potrebna posebna radna dozvola, budući da je Švedska u potpunosti otvorila tržište rada za sve države članice Europske unije.

Ako ste zainteresirani, posao možete pronaći preko internet stranice EURES. Na njoj poslodavac mora postaviti oglas za otvoreno radno mjesto.

Tržište rada u Švedskoj preplavljeno je stranim državljanima. Posljednja istraživanja pokazuju kako jedan od četiri zaposlenika u javnom sektoru nije rođen u Švedskoj, dok se daljnji rast stranih radnika očekuje u tekućoj godini. Za neka je zanimanja znanje engleskog jezika dovoljno. Međutim, pojedine profesije traže i znanje švedskog jezika.

Također, određena zanimanja u Švedskoj su regulirana što znači da zahtijevaju licenciran (registriran) status u praksi. Drugim riječima, ako se posao koji vas interesira nalazi na popisu reguliranih profesija – morate dobiti odobrenje nadležnog tijela prije nego što legalno raditi u Švedskoj.

Neke od uobičajenih reguliranih profesija su na području zdravstva, prava, obrazovanja i sigurnosti.

Dosadašnja iskustva potvrđuju kako pri dolasku u Švedsku nije potrebno poznavati švedski jezik, budući da se engleski jezik naširoko koristi. U Švedskoj se engleski jezik uči od najmanje dobi, tako da ga velik dio stanovništva govori tečno. Zato ne treba čuditi da neka zanimanja uopće ne traže poznavanje švedskog jezika u govoru i pismu. Međutim, učenje švedskog jezika svakako može poboljšati vaše šanse za pronalaženje traženog posla. Ako imate aspiracije za odlazak u skandinavske krajeve, svakako bi bilo korisno potruditi se i naučiti jezik.

Listu traženih zanimanja možete pogledati ovdje.

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS