LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tim Cook predstavio sve detalje

Sve što želite znati o novom Apple Watchu, MacBooku i prodaji iPhonea

Na konferenciji u San Franciscu Cook je izjavio kako mu se ostvario san koji je imao od pete godine života, a taj je da ručni sat bude sposoban primati i upućivati pozive.

Na konferenciji u San Franciscu Cook je izjavio kako mu se ostvario san koji je imao od pete godine života, a taj je da ručni sat bude sposoban primati i upućivati pozive.

Appleov CEO Tim Cook otkrio je u ponedjeljak posljednje detalje vezane uz Apple Watch, prvi novi proizvod u posljednjih nekoliko godina.

Na konferenciji u San Franciscu Cook je izjavio kako mu se ostvario san koji je imao od pete godine života, a taj je da ručni sat bude sposoban primati i upućivati pozive.

Za najjeftiniji model ovoga sata nazvanog Apple Watch Sport, dugačkog 38 milimetara, kupci će morati izdvojiti 349 dolara. Za inačicu od 42 milimetra morat će se izdvojiti 399 dolara, a satovi će biti pravokutnog oblika.

Inačica izrađena od nehrđajućeg čelika koštat će 549 dolara (38 mm), odnosno 599 dolara (42 mm). Cijene će varirati od 1049 do 1099 dolara ovisno o vrsti remena koji se odabere za sat. Najskuplja verzija sata napravljena je od 18-karatnog zlata i najniža će mu cijena biti 10 000 dolara. Kako bi satovi radili, moraju biti upareni s iPhoneom koji ima odgovarajuću aplikaciju za sat.

Cook je naglasio kako će baterija trajati i do 18 sati, a uz pozive, Appleov sat imat će i opciju digitalnog dodira, koji će omogućavati slanje različitih opcija, čak i otkucaja vašeg srca. Otkucaji srca zauzimaju posebno mjesto u satu jer je orijentiran na fitness i promicanje aktivnog načina života. Apple se pobrinuo i za medicinsku stranu, pa će tako pacijenti moći pomoću sata podijeliti svoje simptome i naučiti nešto više o svojoj bolesti (primjerice, pacijenti s Parkinsovom bolesti).

Sat će sadržavati i razne aplikacije, poput onih za čitanje vijesti, a određena vijest moći će se spremiti kako bi kasnije bila dostupna na ekranu mobitela. Neke od navedenih aplikacija omogućavat će otključavanje hotelske sobe ili otvaranje garažnih vrata. Apple se potrudio stvoriti platformu na kojoj će programeri moći razvijati ponudu aplikacija. Ono što je svakako zanimljiva opcija jest što će na satu biti dostupni i neki televizijski programi.

Uz predstavljanje funkcija sata, Cook je objavio kako se broj prodanih iPhonea približava jednoj milijardi diljem svijeta. Naime, dosad je prodano više od 700 milijuna primjeraka, a u isto vrijeme prošle godine ta je brojka bila na 500 milijuna primjeraka. Najavljeno je i širenje Apple Pay opcije plaćanja preko mobitela.

Najavljen je i novi MacBook dostupan u srebrnoj, zlatnoj i svemirsko sivoj boji. MacBook će težiti nešto manje od jednog kilograma, bit će debeo 13.1 milimetara i sadržavat će novu tipkovnicu koja će imati 40% tanje tipke. Cook je naglasio kako će novi laptop imati i najtanji displej dosad te da će mu potrošnja biti 30% niža nego dosad. Što se tiče izdržljivosti baterije, Cook je naveo kako će laptop bez napajanja izdržati 9 sati ako je priključen na bežični internet ili 10 sati puštanja glazbe na iTunesu. Velika novost je i novi USB utor koji će služiti kao USB port, DisplayPort i utor za punjač. Početna cijena bit će 1299 dolara za 8GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu. Ostala izdanja prenosivih računala dobit će nove procesore.

Prodaja Apple Watcha i MacBooka kreće 10. travnja, a isporuka će početi 24. travnja. U početku će biti dostupni u osam zemalja: SAD-u, Australiji, Kanadi, Kini, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

FOTO: APPLE.COM