LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Informativni petak: mobilnost mladih

Sve je izgledniji Brexit bez dogovora; koje su njegove posljedice za studente na Erasmusu?

Svi oni koji prije 30. ožujka 2019. započnu Erasmus+ program na nekom britanskom sveučilištu moći će dovršiti program bez prekida i ikakvih problema. No, što nakon tog datuma?

Svi oni koji prije 30. ožujka 2019. započnu Erasmus+ program na nekom britanskom sveučilištu moći će dovršiti program bez prekida i ikakvih problema. No, što nakon tog datuma?

Pregovori o Brexitu još uvijek traju. S obzirom na to da je trenutno najizgledniji scenarij bez dogovora u kojem će Ujedinjeno Kraljevstvo krajem ožujka napustiti Europsku uniju, Europska komisija donijela je skup izvanrednih mjera u slučaju izostanka dogovora za studente u okviru programa Erasmus+. 

Erasmus+ jedan je od vodećih programa EU-a. Na dan 30. ožujka u ovom programu u Ujedinjenom Kraljevstvu sudjelovat će 14 000 mladih ljudi iz 27 država članica (uključujući studente, pripravnike u visokom obrazovanju te u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, učenike i obrazovno osoblje) od kojih je mnogo njih iz Hrvatske, a 7000 takvih sudionika programa iz Ujedinjenog Kraljevstva bit će u nekoj od 27 država članica EU-a. U scenariju bez dogovora oni neće moći završiti semestar programa Erasmus+ i možda više neće ispunjavati uvjete za dodjelu stipendija. 

Skupom izvanrednih mjera (čiji cijeli tekst možete pročitati na poveznici) želi se zajamčiti da u takvom scenariju studenti i pripravnici koji u inozemstvu sudjeluju u programu Erasmus+ u trenutku povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva mogu završiti studij i nastaviti primati relevantna financijska sredstva ili stipendije. Drugim riječima, svi oni koji prije 30. ožujka 2019. započnu Erasmus+ program na nekom britanskom sveučilištu moći će dovršiti program bez prekida i ikakvih problema. No, što nakon 30. ožujka? 

Sveučilište u Oxfordu. / FOTO: Pixabay
 
Hrvatska sveučilišta do sada su u sklopu Erasmusa surađivala s mnogim britanskim sveučilištima; Sveučilište u Nottinghamu, Sveučilište u Essexu, University College u Londonu i Sveučilište u Southamptonu samo su neka od njih, a Ujedinjeno Kraljevstvo treće je najpopularnije Erasmus odredište. No, ako poželite ovdje na razmjenu nakon Brexita, to vrlo vjerojatno neće biti moguće. Britanska premijerka Theresa May izjavila je kako će Ujedinjeno Kraljevstvo sudjelovati u Erasmus+ programu bar do 2020. godine, prenosi Reuters. Što će se dogoditi nakon 2020, ostaje nepoznanica.

Iako postoji mogućnost da zemlje koje nisu članice Europske unije sudjeluju u Erasmus programima (kao što sudjeluju, primjerice, Norveška, Turska, Island i Lihtenštajn), Ujedinjeno Kraljevstvo do sada nije poduzelo ništa kako bi nastavilo sudjelovati nakon Brexita, što, osim što sprječava europske studente da neko vrijeme studiraju u UK-u, i velikom broju britanskih učenika i studenata slabijeg imovinskog statusa onemogućuje da provedu semestar ili godinu u inozemstvu. 

Cilj Erasmus+ programa, najuspješnijeg programa mobilnosti, jest poticati stjecanja novih iskustava u području obrazovanja, jezika i kulture i promicati suradnju među visokoškolskim ustanovama i organizacijama. Od njegovih početaka do danas više od tri milijuna europskih studenata dobilo je priliku obrazovati se u inozemstvu. No, koliko god uspješan bio, na ovakvo što teško može utjecati.

Članak je objavljen u sklopu serije članaka Informativni petak: mobilnost mladih, pokrenute projektom Kutak za informiranje mladih koji provodi udruga Studentski informativni kutak uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

FOTO: PIXABAY