LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Smaknuće studenata

Supruga gradonačelnika naredila smrt meksičkih studenata

Gradonačelnikovu se suprugu od samih početaka povezuje s mafijaškim podzemljem

Gradonačelnikovu se suprugu od samih početaka povezuje s mafijaškim podzemljem

Supruzi gradonačelnika meksičkog grada Iguale, Maria de Los Angeles Pineda Villa, 26. je rujna ove godine na svečanoj večeri trebala održati govor o radu sa sugrađanima koji su u težoj financijskoj situaciji nego što je ona. Naime, nakon svog supruga spremala se preuzeti gradonačelničku fotelju, pa je govor trebao biti dio kampanje.

Istog se dana s prosvjeda ispred meskičke vlade vraćala skupina studenata i neminovno je bilo da prođu kroz Igualu, pored mjesta gdje je govor trebao biti održan. Misleći kako je prosvjedom žele spriječiti u tome, Villa je policiji naredila da ih "nauči pameti". Uslijedila je borba policije i studenata u kojoj je ubijeno šestero studenata, dok se za ostalima još traga.

To nije prvi ovakav slučaj u tom meksičkom gradu, jer su sukobi i policije i narkokartela bili česti, kao i velik broj žrtava koje su u tim sukobima stradavale. Istog dana, nakon incidenta, gradonačelniku, nejgovoj supruzi i šefu policije Felipeu Floresu Velazquezu gubi se svaki trag. Kasnije se otkrilo da je skupina studenata bila zapravo član bande Guerreros Unidos, dok je otkriveno i da je supruga gradonačenika vrlo dobro povezana s narko krugovima.

Iako se studenti još uvijek smatraju nestalima, svećenik Alejandro Solalindeo smatra da su odvedeni u obližnja brda i zakopani u grobove koje su si sami iskopali. Kasnije se saznalo i da je Maria policiji svaki mjesec policiji "donirala" 40 000 dolara, a supružnici su povezani i s Joaquinom Guzmanom Loeraom koji je proglašen najvećim narkotrafikantom na svijetu.

S obzirom na činjenicu da su supružnici bili povezani s narkokartelom, a studenti koji su prosvjedovali bili dio siromašnijeg sloja, smatra se da je i to jedan od razloga njihova smaknuća. Nakon ovog slučaja obitelji studenata koji još nisu pronađeni razgovarali su s meksičkim predsjednikom Felipeom de la Cruzom. Jedan je roditelj izjavio kako ne vjeruje riječima predsjednika, te da će, ukoliko  im meksička vlada neće pomoći, pomoć potražiti u SAD-u.

FOTO: HTTP://HOWLING-COMMANDOS.TUMBLR.COM/POST/101439033014