LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljetna poslastica studenata s MIT-a

Studenti s MIT-a osmislili 3D pisač za sladoled

Motivacija za projekt je bila iskoristiti novi materijal u 3D ispisu, kao i stvoriti stroj koji bi 3D ispis približio mlađim generacijama. Tako je nastao sladoledni printer!

Motivacija za projekt je bila iskoristiti novi materijal u 3D ispisu, kao i stvoriti stroj koji bi 3D ispis približio mlađim generacijama. Tako je nastao sladoledni printer!

Kad god pomislimo kako smo već čuli za sve moguće primjene tehnologije 3D printanja, opet nas netko iznenadi. Nakon printanja avionskih krila, dijelova tijela, kuća, čokoladnih poslastica i kreacija od šećera, dolazi nam i printer koji može izrađivati objekte od sladoleda.

3D pisač djelo je studenata MIT-a, Kylea Hounsella, Kristine Bunker i Davida Donghyuna Kima, koji su pod mentorstvom profesora Johna Harta, modificirali jedan Solidoodle printer, postavili ga u zamrzivač te pomoću tekućeg dušika i kompresora omogućili izradu raznih čvrstih struktura apliciranjem sloja po sloj sladoleda.

Ovaj je projekt bio rad za kolegij u aditivnoj proizvodnji, a motivacija je bila iskoristiti novi materijal u 3D ispisu, kao i stvoriti stroj koji bi 3D ispis, za koji smatraju da će biti jedna od bitnih tehnologija u budućnosti, približio mlađim generacijama.

Shema sladolednog pisača
 
Kombinacija aparata za sladoled i komercijalnog 3D pisača, FOTO: Netokracija.com
 

Nakon više pokušaja i pogrešaka, studenti su otkrili da se najbolji rezultati mogu postići ekstruderom od jedne osmine inča koji brzinom od 16 mm u sekundi aplicira slojeve sladoleda debljine od 4 mm, kako bi proizveo ukusan sladoled unikatnog izgleda za 15 minuta.

Jedan od većih problema bio je prilagoditi temperaturu kako bi se sladoled mogao nanositi u slojevima, a da je pritom dovoljno čvrst da drži oblik. Ta temperatura je 18 Fahrenheita, odnosno -7,7 stupnjeva Celzija.

Sladoledni pisači možda i nisu najpraktičniji ili najkorisniji komad tehnologije na svijetu, a sami se možete uvjeriti i u videu. Također, upitno je hoće li naći svoju komercijalnu svrhu jer, na kraju, postoje mnogo jednostavniji načini za oblikovanje sladoleda.

FOTO: PINTEREST