LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trumpova pobjeda izazvala burne reakcije

Studenti diljem SAD-a pružaju podršku kolegama u strahu od Trumpove vlasti

U borbi protiv diskriminacije Donalda Trumpa posebno su se istakli studenti koji što razgovorom, što prosvjedima, a što nošenjem sigurnica pružaju podršku kolegama pripadnicima ugroženih manjina.

U borbi protiv diskriminacije Donalda Trumpa posebno su se istakli studenti koji što razgovorom, što prosvjedima, a što nošenjem sigurnica pružaju podršku kolegama pripadnicima ugroženih manjina.

Pobjeda Donalda Trumpa na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država ne prestaje izazivati burne reakcije. Nevjericu ne skrivaju ni američki studenti koji diljem zemlje govore o ovom događaju, komentiraju na Twitteru, okupljaju se, protestiraju te nose sigurnice, piše USA Today College.

Trumpova predsjednička kampanja ostat će zabilježena kao vrlo kontroverzna. Glavna karakteristika njegovih govora bila je improvizacija koja se najviše očitovala na predsjedničkim debatama. Osim o ženama, govorio je u negativnom smislu i o Afroamerikancima, Kinezima, Meksikancima, Europskoj uniji te mnogim drugima. Nakon proglašenja njegove pobjede, građani SAD-a ostali su u šoku. Internet je preplavljen izjavama o strahu. Mnogi članovi manjina strahuju od odbacivanja iz zajednice što predstavlja veliki problem za višekulturalnu i višerasnu državu kao što je SAD.

Slike i snimke uznemirenih studenata stižu s američkih sveučilišta. Studenti Sveučilišta u Marylandu okupili su se ispred McKeldinove knjižnice kako bi pružili podršku onima kojima je izbor Trumpa za predsjednika najteže pao, pripadnicima manjina.

Dok je ovdje prevladavao dosta miran, tugujući ton, na Sveučilištu u Michiganu zavladao je pravi manji prosvjed.

Trumpovo predizborno obećanje da će deportirati milijune ilegalnih imigranata čim stupi na dužnost, izazvalo je posljednji val protesta. Tisuće američkih studenta potpisalo je peticiju i prošlog tjedna organiziralo hod s ciljem zaštite studentskih kampusa i studenata-imigranata.

Zraka solidarnosti, ipak, donosi nadu. SAD-om se širi ideja mirnog protesta protiv Trumpove diskriminacije. Dok milijuni strahuju za svoj život, pokrenuta akcija o zakačenim zihericama (sigurnicama) o majicu širi se po zemljama. Osnovna ideja jest da se zakačenom sigurnicom daje znak onima koji se boje da mogu očekivati pomoć i zaštitu. Ovakav način protesta pruža podršku svima koji su ugroženi u ovim teškim vremenima koja trenutno mnogi pripadnici manjina proživljavaju.

Osim sigurnica, na brojnim američkim sveučilištima pokrenute su i razne druge akcije kako bi se studenti osjećali sigurnima. Osnovane su grupe podrške i organiziraju se savjetovanja za studente koji su u strahu. Na zidovima fakulteta The Pforzheimer Honors College osvanule su male pozitivne poruke koje puno znače zabrinutim studentima. 

 

This is on one of the walls in the Honors Office and we hope these words help today. #pacehonorsnyc

A photo posted by Pace Honors NYC (@pacehonorsnyc) on

FOTO: FACEBOOK