Znanstvene novosti

Što za nas znači pronalazak tekuće vode na Marsu

Mars

Profesori planetarne znanosti u časopisu „Science" objavili su novo otkriće – stvarno jezero na Marsu. Tijekom više od tri godine prikupili su podatke koji dokazuju postojanje vodotoka na dubini od približno 2 kilometra.

Ovih su se tjedana znanstvenici oglasilii s mnogim novim otkrićima, a jedan od najvećih jest svakako pronalazak stvarnog jezera na Marsu. Već je poznato kako tijekom ljetnih mjeseci na spomenutom planetu ima tekuće vode, a novo otkriće povećava mogućnost da na istom ima života.

Znanstvenici su pomoću radara niske frekvencije MARSIS napravili 29 snimki u razdoblju od svibnja 2012. do prosinca 2015. godine Na temelju tih podataka utvrdili su vjerojatnost da je na Marsu oko 20 kilometara vodotoka ispod polarne ledene kape na južnom polu, a vijest su objavili 25. srpnja 2018. u časopisu Science. Pretpostavlja se da je jezero na dubini od 2 kilometara i, prema riječima znanstvenika, upravo takva dubina dokazuje da je riječ o tekućoj vodi, a ne nekoj vrsti taline koja popunjava prostor između stijena i leda. Ona se nalazi pod velikim pritiskom leda, stoga su organizmi koji potencijalno žive ispod površine zaštićeni od zračenja te imaju povoljnije uvjete za život zahvaljujući atmosferskom tlaku i temperaturi.

FOTO: ESA Science

Dugo smo znali da je površina Marsa nesposobna za život kakav znamo, pa je potraga za životom na Marsu sada ispod površine. – rekao je Dr. Manish Patel, profesor planetarne znanosti.

Dr. Patel ipak je malo smirio situaciju kazujući kako trenutno nismo bliže otkrivanju života na Marsu, ali sada barem znamo gdje točno gledati i istraživati. Stoga ovaj pronalazak jezera usmjerava znanstvenike na neke nove misije koje će nam pokušati otkriti što se to još skriva u svemiru.

Komentari na članak

Vezani članci

DNA

Znanstvenici bez kojih sadašnjost ne bi bila ista

Osam (ne)poznatih osoba koje su zauvijek promijenile medicinu

Donosimo vam popis osoba koje su nepoznate, a bez njih medicina kakvu znamo danas ne bi napredovala.

Asteroid

Približava se asteroid

Hoće li život na Zemlji završiti 16. ožujka 2880.?

Prvi put je viđen 1950. godine, a ponovo se ukazao pedeset godina poslije i sada ide prema Zemlji...

Zvjezdano nebo

Istraživanje profesora sa Sveučilišta u Birminghamu

Postoji mogućnost da smo ipak svi „pali s Marsa“

Svim već odavno poznatim teorijama o nastanku Zemlje pridružila se i ideja o tome da čestice od kojih smo nastali potječu s Marsa ili drugog mjesta u svemiru. Iako se naizgled čini idealnim objašnjenjem, i ova teorija, kao i svaka, ima svoje nedostatke.

E@t konferencija

„Taste and Travel“

Ratovi zbog vode izazvali značajan interes na „E@t“ konferenciji

– Ljudi su uvijek ratovali zbog resursa, a voda je i dosad bila uzrok ratova, naročito na Bliskom istoku. Sada može biti samo još gore, a često ga se podcjenjuje jer se ekonomske procjene ne rade po vodi, već po novcu. – otkrio je svoja promišljanja predavač Davor Pavuna.

Isto

Hidratacija tijela

5 savjeta kako povećati unos vode u organizam

Voda kao piće često studentima izaziva odbojnost jer danas postoji veliki izbor napitaka s dodanim sladilima i različitim okusima. Nekoliko vas savjeta ipak može potaknuti na uvođenje zdrave navike ispijanja vode, a bez osjećaja odricanja ili pritiska.