Znanstvene novosti

Što za nas znači pronalazak tekuće vode na Marsu

Mars

Profesori planetarne znanosti u časopisu „Science" objavili su novo otkriće – stvarno jezero na Marsu. Tijekom više od tri godine prikupili su podatke koji dokazuju postojanje vodotoka na dubini od približno 2 kilometra.

Ovih su se tjedana znanstvenici oglasilii s mnogim novim otkrićima, a jedan od najvećih jest svakako pronalazak stvarnog jezera na Marsu. Već je poznato kako tijekom ljetnih mjeseci na spomenutom planetu ima tekuće vode, a novo otkriće povećava mogućnost da na istom ima života.

Znanstvenici su pomoću radara niske frekvencije MARSIS napravili 29 snimki u razdoblju od svibnja 2012. do prosinca 2015. godine Na temelju tih podataka utvrdili su vjerojatnost da je na Marsu oko 20 kilometara vodotoka ispod polarne ledene kape na južnom polu, a vijest su objavili 25. srpnja 2018. u časopisu Science. Pretpostavlja se da je jezero na dubini od 2 kilometara i, prema riječima znanstvenika, upravo takva dubina dokazuje da je riječ o tekućoj vodi, a ne nekoj vrsti taline koja popunjava prostor između stijena i leda. Ona se nalazi pod velikim pritiskom leda, stoga su organizmi koji potencijalno žive ispod površine zaštićeni od zračenja te imaju povoljnije uvjete za život zahvaljujući atmosferskom tlaku i temperaturi.

FOTO: ESA Science

Dugo smo znali da je površina Marsa nesposobna za život kakav znamo, pa je potraga za životom na Marsu sada ispod površine. – rekao je Dr. Manish Patel, profesor planetarne znanosti.

Dr. Patel ipak je malo smirio situaciju kazujući kako trenutno nismo bliže otkrivanju života na Marsu, ali sada barem znamo gdje točno gledati i istraživati. Stoga ovaj pronalazak jezera usmjerava znanstvenike na neke nove misije koje će nam pokušati otkriti što se to još skriva u svemiru.

Komentari na članak

Vezani članci

Isto

Na današnji dan

„Priroda za vodu” – moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana voda

Na današnji se dan tradicionalno obilježava Svjetski dan voda kako bi se potaknula svijest o sve većem onečišćenju vode te njezinoj nedostupnosti svim ljudima, ali i o otklanjanju tih problema sadnjom šuma, obnavljanjem močvara te radom na zelenim infrastrukturama.

Asteroid

Približava se asteroid

Hoće li život na Zemlji završiti 16. ožujka 2880.?

Prvi put je viđen 1950. godine, a ponovo se ukazao pedeset godina poslije i sada ide prema Zemlji...

DNA

Znanstvenici bez kojih sadašnjost ne bi bila ista

Osam (ne)poznatih osoba koje su zauvijek promijenile medicinu

Donosimo vam popis osoba koje su nepoznate, a bez njih medicina kakvu znamo danas ne bi napredovala.

http://iuri.uniri.hr/about-uniri/

Znanstveni i umjetnički rad

Proglašeno 7 dobitnika Nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci

Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci svake se godine dodjeljuje najzaslužnijim mladim i iskusnim znanstvenicima i umjetnicima koji su svojim djelovanjem pridonijeli razvoju znanosti i umjetnosti na Sveučilištu te u akademskoj i široj zajednici. Ove će se godine nagraditi 7 osoba.

Obnova studentskih domova - paviljon na Cvjetnom

SD „Cvjetno naselje”

Studenti s „Cvjetnog” mogu odahnuti, ponovno imaju toplu vodu i grijanje

U poslijepodnevnim je satima ponovno uspostavljena isporuka toplinske energije Cvjetnom naselju.