Znanstvene novosti

Što za nas znači pronalazak tekuće vode na Marsu

Mars

Profesori planetarne znanosti u časopisu „Science" objavili su novo otkriće – stvarno jezero na Marsu. Tijekom više od tri godine prikupili su podatke koji dokazuju postojanje vodotoka na dubini od približno 2 kilometra.

Ovih su se tjedana znanstvenici oglasilii s mnogim novim otkrićima, a jedan od najvećih jest svakako pronalazak stvarnog jezera na Marsu. Već je poznato kako tijekom ljetnih mjeseci na spomenutom planetu ima tekuće vode, a novo otkriće povećava mogućnost da na istom ima života.

Znanstvenici su pomoću radara niske frekvencije MARSIS napravili 29 snimki u razdoblju od svibnja 2012. do prosinca 2015. godine Na temelju tih podataka utvrdili su vjerojatnost da je na Marsu oko 20 kilometara vodotoka ispod polarne ledene kape na južnom polu, a vijest su objavili 25. srpnja 2018. u časopisu Science. Pretpostavlja se da je jezero na dubini od 2 kilometara i, prema riječima znanstvenika, upravo takva dubina dokazuje da je riječ o tekućoj vodi, a ne nekoj vrsti taline koja popunjava prostor između stijena i leda. Ona se nalazi pod velikim pritiskom leda, stoga su organizmi koji potencijalno žive ispod površine zaštićeni od zračenja te imaju povoljnije uvjete za život zahvaljujući atmosferskom tlaku i temperaturi.

FOTO: ESA Science

Dugo smo znali da je površina Marsa nesposobna za život kakav znamo, pa je potraga za životom na Marsu sada ispod površine. – rekao je Dr. Manish Patel, profesor planetarne znanosti.

Dr. Patel ipak je malo smirio situaciju kazujući kako trenutno nismo bliže otkrivanju života na Marsu, ali sada barem znamo gdje točno gledati i istraživati. Stoga ovaj pronalazak jezera usmjerava znanstvenike na neke nove misije koje će nam pokušati otkriti što se to još skriva u svemiru.

Komentari na članak

Vezani članci

Djevojka u vlaku

Emigracija visokoobrazovanog stanovništva

Hrvatsku već desetak godina pogađa "odljev mozgova"

U protekloj godini Hrvatsku je napustilo 4770 visokoobrazovanih ljudi. Podaci dokazuju prisutnost ozbiljnog problema. Mlade intelektualce ne uspijeva zadržati naljepše more na svijetu, čisti zrak i topla klima.

Znanost

Svjetski poznati hrvatski znanstvenici

Uspješni, ali ne u Hrvatskoj

Mezić, Pavuna, Justić i Cvitanić samo su neka od imena hrvatskih znanstvenika svjetskog ugleda, koji svoj radni vijek provode na prestižnim europskim i američkim sveučilištima. Više o njima doznajte u nastavku.

https://www.flickr.com/photos/terriem/6879996959/

Korak bliže do komunikacije sa životinjama

Znanstvenici uspjeli dešifrirati jezik majmuna

Zoolozi i lingvisti ustvrdili su da majmuni imaju različite fraze za različite opasnosti, one velike i male, kao i one koje dolaze s tla i iz zraka.

Rat svjetova

NA DANAŠNJI DAN

Wellsova invazija s Marsa

30. listopada 1938. godine u noćnom terminu Mercury Theatre on Air emitirao je na CBS-u radiodramu „Rat svjetova“ kao specijalnu emisiju za Noć vještica. Dramu je režirao Orson Welles, mladić koji je tada imao 23 godine.

Nikola Kadoić

EDEN Young Scholar Award 2017.

Nikola Kadoić, asistent s FOI-ja, nagrađen za najbolji rad mladog znanstvenika

Sredinom lipnja u Švedskoj se održala konferencija EDEN, značajna za područje primjene ICT tehnologija u obrazovanju. Za njena trajanja prezentiran je rad FOI-jevog mladog znanstvenika čiji je rad proglašen najboljim.