LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Visoko obrazovanje

Stipendisti Vlade SAD-a okupljaju se u Hrvatskoj povodom 25. godišnjice Fulbrighta

Najveće okupljanje dobitnika prestižne stipendije Fulbright u Hrvatskoj s više od 150 uglednih hrvatskih fulbrightovaca održat će u organizaciji Veleposlanstva SAD-a u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te u koordinaciji Instituta za razvoj obrazovanja.

Najveće okupljanje dobitnika prestižne stipendije Fulbright u Hrvatskoj s više od 150 uglednih hrvatskih fulbrightovaca održat će u organizaciji Veleposlanstva SAD-a u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te u koordinaciji Instituta za razvoj obrazovanja.

Program Fulbright vodeći je program Vlade SAD-a za jačanje međunarodne suradnje u visokom obrazovanju te će se u Hrvatskoj 7. i 8. studenog 2017. u Zagrebu svečano proslaviti 25. godišnjica njegova provođenja kod nas. Dvodnevna proslava pod nazivom fulBRIGHT.future.25 sastoji se od dva interaktivna događanja koja će tematski propitkivati utjecaj uglednog programa na društveni i gospodarski razvoj Hrvatske i SAD-a. Poseban će naglasak biti na diskusiji o njegovu utjecaju na internacionalizaciju i kvalitetu visokog obrazovanja.

Prvi dan proslave koncipiran je kao svečana konferencija pod nazivom fulBRIGHT.Future.25.Salon na kojoj će se raspravljati o važnosti i utjecaju programa Fulbright na internacionalizaciju obrazovnih sustava Hrvatske i SAD-a, o njegovu utjecaju na širu društvenu zajednicu, ali i na životne puteve i karijere alumnija. Neki od govornika koji su potvrdili svoje sudjelovanje jesu: veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, potpredsjednik prestižnog američkog Sveučilišta Duke Larry Moneta te niz uglednih alumnija programa Fulbright poput intendantice Hrvatskog narodnog kazališta Dubravke Vrgoč, profesora Aleksandra Štulhofera te mnogih drugih.

Drugi dan proslave bit će organiziran kao stručni seminar pod nazivom fulBRIGHT.Future.25.Seminar čija će tema biti utjecaj internacionalizacije na unapređivanje kvalitete visokog obrazovanja. Potpredsjednik i profesor uglednog američkog Duke Universityja Larry Moneta, Ed Simpson s University of Georgia te Stephen Money (U.S. Department of State) pružit će američke primjere dobre prakse u razvoju spomenutih politika. Istaknuti hrvatski profesori i alumniji programa Fulbright Tamara Perišin, Danijela Dolenec, Adrijan Barić i drugi govorit će o vlastitim iskustvima rada na unapređivanju internacionalizacije i kvalitete nastave te istraživanja na svojim fakultetima. Seminar je namijenjen članovima uprava, nastavnicima, predstavnicima studenata te drugim zaposlenicima hrvatskih visokih učilišta, ministarstava i agencija koji rade u području internacionalizacije, akademske mobilnosti te osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju. Sastoji se od niza panela i diskusija u kojima će se analizirati politika internacionalizacije i osiguravanja kvalitete na hrvatskim visokim učilištima.

Oba događanja okupit će alumnije programa Fulbright te druge ugledne hrvatske i američke goste kao što su: Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, bivši ministri Ivan Šimonović, Milena Žic Fuchs i Vesna Pusić. Neki od alumnija su i: Slavenka Drakulić, Tvrtko Jakovina, Ivan Grdešić, Daria Marjanović, Tena Perišin, Lamija Alečković, Milorad Pupovac, Josip Kregar i dr. Proslavu organizira Veleposlanstvo SAD-a u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH, a Institut za razvoj obrazovanja koordinator je događanja vezanih uz proslavu.

Detaljnije informacije dostupne su na službenoj stranici.

FOTO: FLICKR