LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Informiranje o EU politikama

Splitski Ekonomski fakultet otvara Europski dokumentacijski centar

Trenutno u zemljama članicama EU postoji oko 400 EDC-ova. U Hrvatskoj sada, uz osječki, riječki i zagrebački, imamo i splitski.

Trenutno u zemljama članicama EU postoji oko 400 EDC-ova. U Hrvatskoj sada, uz osječki, riječki i zagrebački, imamo i splitski.

S ciljem promicanja i razvijanja studijskih i istraživačkih djelovanja u području europskih integracija, omogućavanja pristupa informacijama o Europskoj uniji i njezinim politikama, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu otvara Europski dokumentacijski centar, prvi takve vrste u gradu Splitu. Svečano otvorenje u knjižnici fakulteta održat će se u utorak 16. svibnja u 10:30.

Europski dokumentacijski centri (EDC-ovi) čine mrežu koju je Europska komisija osnovala 1963. godine Trenutno ih u zemljama članicama Unije postoji oko 400, smješteni su uglavnom pri ustanovama za visoko obrazovanje ili istraživačkim centrima. Osim Splita, u Hrvatskoj su smješteni i u Osijeku, Rijeci i Zagrebu.

Ovaj događa predstavlja dio razvojne strategije Ekonomskog fakulteta koja se realizira u suradnji sa Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Svrha centra je učiniti dostupnim javnosti cjelokupnu pravnu regulativnu i službene dokumente Europske unije. Stoga će splitski EDC služiti široj društvenoj zajednici ovoga dijela Europe, a ne samo nastavnicima i studentima Ekonomskog fakulteta. Voditeljem Europskog dokumentacijskog centra imenovan je prof.dr.sc. Dražen Derado, redoviti profesor ovog fakulteta.

Osim predstavnika Europske komisije u Hrvatskoj, g. Branka Baričevića, svoju nazočnost na otvaranju potvrdili su i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, povjerenica Vlade RH za Grad Split prof. dr. sc. Branka Ramljak, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije župan g. Zlatko Ževrnja, ravnatelj javne ustanove RERA S.D. g. Jozo Sarač, voditeljica područnog ureda HBOR-a u Splitu dr.sc. Mira Krneta, voditeljica regionalnog ureda HUP-a gđa Vesna Ivić-Šimetin, predsjednica NVO Sunce gđa Gabrijela Madunić-Orlić, predsjednica NVO Cenzura Plus gđa Blagica Kujundžić, predstavnik NVO MI iz Splita.

FOTO: KATE VLADISLAVIĆ/STUDENTSKI.HR