LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Slovenska vlada potpisala sporazum

Slovenija: Studentima ubuduće mirovinski staž za rad preko studentskih servisa

Na rad studenata i učenika preko studentskih servisa po novim će se pravilima izdvajati doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Na rad studenata i učenika preko studentskih servisa po novim će se pravilima izdvajati doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

U Sloveniji će se na rad studenata i učenika preko studentskih servisa izdvajati doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. To je određeno sporazumom koji su u četvrtak potpisali predstavnici Vlade i studentskih organizacija. Do sada se na studentski rad plaćala samo koncesijska taksa u visini od 25 posto.

Poslodavci će ubuduće na studentski rad plaćati doprinos za mirovinsko osiguranje od 8,85 posto, a studenti i učenici dodatnih 15,5 posto. Unatoč tome, takav oblik rada ostat će među najjeftinijima za poslodavce, objavilo je u priopćenju Ministarstvo za rad i socijalnu skrb. Određena je i minimalna vrijednost satnice od 4,5 eura bruto, što je 3,8 eura u neto iznosu.

Predsjednik Vlade Miro Cerar smatra taj sporazum velikim korakom u reguliranju povremenog rada studenata i dokazom da se mogu sklapati međugeneracijski dogovori.

U četvrtak je produženo i važenje mjera stimulacije poslodavaca koji redovno zapošljavaju mlade. Na osnovu njih je u zadnjih godinu dana posao dobilo 2500 mladih.
 

FOTO: WIKIPEDIA