Promjene u EU

Selidba Omladinskog orkestra Europske unije

europska unija

Nakon 40 godina sjedište Omladinskog centra EU-a premješta se iz Londona u Italiju zbog izlaska Britanije iz Unije.

Izlaskom Britanije iz Europske Unije mnoge su se stvari promijenile. Kako smo već pisali, promijenilo se geografsko središte EU, a sad će se i Omladinski orkestar EU-a preseliti iz Londona.

Njegovo je sjedište već 40 godina u srcu Velike Britanije, a zbog odluke Britanaca da napuste Europsku uniju, premješta se u Italiju, i to u Rim i Ferraru. Podsjećamo, godine 1976. utemeljio ga je upravo Talijan – pokojni dirigent Claudio Abbadou.

– EUYO je vitalan kulturni i politički resurs za Europu i za EU.  Sretan sam što će se njegova dugogodišnja stabilnost održati, ali u drugoj državi. – izjavio je dirigent orkestra Vasilij Petrenko. 

Orkestar svake godine organizira audicije za nove članove, u dobi između 16 i 26 godina, koji moraju biti državljani neke od članica EU-a. Britanski glazbenici još se mogu javiti ove jeseni za rad u orkestru 2018., kada će Britanija još biti članica Unije.

Komentari na članak

Vezani članci

Kafić sa sovama

Annie the Owl

London će u ožujku dobiti prvi kafić sa sovama

Ljubitelji sova na nekoliko će dana dobiti mjesto u kojem će moći popiti piće u društvu ovih predivnih ptica.

Knjige

PROBLEM KVALITETE HRVATSKOG OBRAZOVNOG SUSTAVA

Koliko zapravo (ne) znamo?

Područje u kojem hrvatski obrazovni sustav najviše podbacuje je matematika. Istraživanje je provedeno na kvaliteti obrazovanja petnaestogodišnjih učenika, a činjenica da čak 33,2 % učenika podbacuje u ovom području otvara pitanje (ne)kvalitete edukacijskog sustava. Europski prosjek iznosi 22% pa bismo se trebali zapitati zašto su naši učenici toliko lošiji od europskih.

Jasna Ožanić

Veća prava potrošača

Uvode se nova pravila za sve vrste kupovine

Po novim pravilima, kupci robu koju kupe putem interneta, telefonski ili pošte moći vratiti u roku od 14 dana. Isti je rok za povrat novca kupcu od strane prodavača, ukoliko se radi o otkazivanju narudžbe.

Pariz

Autobusna kompanija „Megabus“

Iz Italije do Pariza i Londona za 1,5 euro

Ako ovog ljeta planirate putovati Europom, zasigurno će vas zanimati nevjerojatne ponude Megabusa.

Europa

Europska internetska platforma

Youth Wiki: Mladi iz Europske unije dobili vlastitu Wikipediju

Mladi iz zemalja članica Europske unije, uključujući i Hrvatsku, dobili su Youth Wiki, vlastitu inovativnu internetsku platformu enciklopedijskog karaktera koja će svim zainteresiranima pružiti ključne informacije o suvremenim nacionalnim politikama i strateškim programima namijenjenima pripadnicima mlađih generacija europskog kontinenta.