Promjene u EU

Selidba Omladinskog orkestra Europske unije

europska unija

Nakon 40 godina sjedište Omladinskog centra EU-a premješta se iz Londona u Italiju zbog izlaska Britanije iz Unije.

Izlaskom Britanije iz Europske Unije mnoge su se stvari promijenile. Kako smo već pisali, promijenilo se geografsko središte EU, a sad će se i Omladinski orkestar EU-a preseliti iz Londona.

Njegovo je sjedište već 40 godina u srcu Velike Britanije, a zbog odluke Britanaca da napuste Europsku uniju, premješta se u Italiju, i to u Rim i Ferraru. Podsjećamo, godine 1976. utemeljio ga je upravo Talijan – pokojni dirigent Claudio Abbadou.

– EUYO je vitalan kulturni i politički resurs za Europu i za EU.  Sretan sam što će se njegova dugogodišnja stabilnost održati, ali u drugoj državi. – izjavio je dirigent orkestra Vasilij Petrenko. 

Orkestar svake godine organizira audicije za nove članove, u dobi između 16 i 26 godina, koji moraju biti državljani neke od članica EU-a. Britanski glazbenici još se mogu javiti ove jeseni za rad u orkestru 2018., kada će Britanija još biti članica Unije.

Komentari na članak

Vezani članci

MEUZ zasjedanje

MEUZ 2015.

Krenule prijave za ovogodišnji Model European Union Zagreb!

Ako te zanima kako funkcioniraju institucije Europske unije, prijavi se za sudjelovanje na jedinstvenoj konferenciji Model European Union Zagreb koja simulira rad organa EU.

EU2

Ciklus debata Studentskog zbora

„Ja EUropljanin“: Hrvati zaziru od EU-a u strahu da će njihov nacionalni identitet biti zanemaren kao u vrijeme Jugoslavije

Rastući problem nesrazmjera između bogatijih i siromašnijih zemalja članica Hrvatsku stereotipno marginalizira i svrstava među nerazvijene balkanske zemlje zbog čega su se studenti zagrebačkog Sveučilišta odazvali u velikom broju kako bi argumentirano iznijeli svoje stavove o europeizaciji. Istovremeno su saznali kako naučiti biti Europljani.

Londonski autobus

Advent u Zagrebu

London u Zagrebu: sjednite u originalni „double decker"

Zagreb je poznat po adventu na Zrinjevcu, ali odsad će imati dva mjesta za doživljaj istog.

EU fondovi za mlade

Savjet mladih Grada Zagreba

Naučite kako napraviti uspješan projekt na konferenciji "EU fondovi za mlade"

Na konferenciju su pozvani predstavnici 50 najrelevantnijih udruga mladih u Gradu Zagrebu koji će u petak imati priliku učiti od vrsnih hrvatskih stručnjaka.

Natjecanje Europske komisije u pisanju članka

Europska komisija poziva na sudjelovanje

Natjecanje u pisanju: „What does an enlarged EU mean to you?“

Ako imate između 15 i 25 godina, iskoristite priliku i napišite članak u kojemu ćete odgovoriti na zadana pitanja i iznijeti svoje mišljenje.