LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zahlađenje odnosa

Saudijska Arabija najavljuje promjene u odnosu sa SAD-om

Princ Bandar bin Sultan, šef obavještajne zajednice u Saudijskoj Arabiji, najavio je promjene diplomatskih veza između dviju zemalja, vjeruje se zbog ogorčenja Saudijaca politikom SAD-a prema Siriji

Princ Bandar bin Sultan, šef obavještajne zajednice u Saudijskoj Arabiji, najavio je promjene diplomatskih veza između dviju zemalja, vjeruje se zbog ogorčenja Saudijaca politikom SAD-a prema Siriji

Odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije pred velikim su izazovima, upozoravaju diplomati iz Riada, glavnog saudijskog grada. Princ Bandar bin Sultan, šef obavještajne zajednice u Saudijskoj Arabiji, najavio je promjene diplomatskih veza između dviju zemalja, vjeruje se zbog ogorčenja Saudijaca politikom SAD-a prema Siriji. Zadnje zahlađenje odnosa dviju „prijateljskih” zemalja dogodilo se 2001. godine nakon terorističkih napada na New York i Pentagon.

Princ bin Sultan pozvao je na sastanak europske diplomate te im rekao kako će zajednička sigurnosna politika dviju zemalja uskoro biti promijenjena jer nemaju više iste poglede na sukobe u Siriji. Saudijska Arabija je uz Tursku i Jordan glavni nabavljač oružja za sirijske pobunjenike, a odluka o nenapadanju režima Bashara al Asada stavlja SAD na drugu stranu sukoba. Još je jedan princ, bivši ambasador u Londonu, kritizirao američkog predsjednika Baracka Obamu, nazvavši njegovu politiku prema Siriji „jadnom”. Rijetko se mogu čuti javne kritike svojih partnera od strane visokopozicioniranih u saudijskoj politici, tako da je ovaj potez princa bin Sultana „podigao i više od nekoliko obrva” pozvanih predstavnika europske diplomacije. Saudijska Arabija također je odbila mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Saudijci se boje Irana i novog odnosa prema njemu od strane Amerikanaca. Dopuštanje Iranu da obogaćuje svoj nuklearni arsenal uranijem moglo bi ugroziti saudijske interese u regiji.

Ovakvo istupanje Saudijske Arabije moglo bi biti i samo zauzimanje stava jer teško je povjerovati da će vodstvo te naftom bogate zemlje, čija je glavna izvozna destinacija SAD, htjeti dirati previše u osjetljiva pitanja vezana uz američku politiku na Bliskom istoku. Diplomati u SAD-u tvrde kako nema mjesta panici, međusobni „odnosi su stabilni”, a odbacuju i kritike da SAD gubi interes na Bliskom istoku. Još jedna kriza odnosa mogla bi podići cijene nafte „u oblake”, a taj je problem i najvažniji za ostatak svijeta, kojeg međusobni sukobi na Bliskom istoku baš i ne zanimaju.

FOTO: DARKPOLITRICKS.COM