LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pirate Bay znanstvenih članaka

Ruska znanstvenica ilegalno objavila milijune znanstvenih članaka

Pristup znanstvenim člancima nikad nije bio jednostavniji uz Sci-Hub!

Pristup znanstvenim člancima nikad nije bio jednostavniji uz Sci-Hub!

Pristup znanstvenim člancima izrazito je ograničen s obzirom na to da je većina njih objavljena u znanstvenim časopisima koji naplaćuju pristup svakom članku. Naravno, cijene skidanja članka su izrazito visoke i često nedostupne onima praznog novčanika.

Kao odgovor pokušaja elitizacije znanja, jedna je ruska znanstvenica ilegalno objavila preko 48 milijuna znanstvenih članaka koji su sada besplatno dostupni online. Iako je izgubila spor na sudu u New Yorku protiv Elseviera, najvećeg svjetskog izdavača znanstvenih članaka, Aleksandra Elkabyan odbija ugasiti Sci-Hub.

Naime, Sci-Hub funkcionira kao i Pirate Bay, samo što vam omogućava da besplatno skidate znanstvene članke do kojih biste inače teško došli. Sci-Hub djeluje u dva koraka. Kada ste našli traženi znanstveni članak, Sci-Hub ga automatski pokušava downloadati s LibGena. Ukoliko taj pokušaj ne uspije, Sci-Hub je u mogućnosti zaobići naknade za pristup znanstvenim člancima zahvaljujući ključevima koji su donirali različiti anonimni članovi akademske zajednice. To znači da sa Sci-Hubom možete pristupiti člancima iz znanstvenih časopisa kao što je JSTOR, Springer, Elsevier, Sage i mnogi drugi. Također, jednom kada se znanstveni članak downloada, kopija članka se automatski šalje LibGenu.

Sve je krenulo 2011. godine kada je Elkabyan, frustrirana činjenicom da joj je ograničen pristup svim znanstvenim člancima koji su joj bili potrebni kako bi završila svoje istraživanje, odlučila pokrenuti stranicu na kojoj će teško dostupni znanstveni članci svima biti dostupni. Valja imati na umu da cijene pojedinih znanstvenih članaka mogu iznositi čak i 32 dolara, a s obzirom da jedan prosječni akademski rad sadrži i na desetke relevantnih znanstvenih članaka, računica ubrzo krene rasti progresivnom brzinom.

Skupoća znanstvenih članaka pogodila je i one dubljeg džepa. Naime, jedni od najskupljih i najprestižnijih svjetskih sveučilišta, Harvard i Cornell, priznali su da si više ne mogu priuštiti pretplatu na znanstvene časopise jer su im postali preskupi. Također, i drugi znanstvenici i istraživači krenuli su u borbu sa skupim znanstvenim časopisima – njih više od 15,000 krenulo je u bojkot izdavačke kuće Elsevier zbog previsokih naknada za pristup znanstvenom članku.

Iako je hrabra Elbakyan izgubila spor s Elsevierom, nju štiti njeno rusko državljanstvo i činjenica da SAD i Rusija nemaju potpisani sporazum o međusobnom izručenju osoba koje kazneno goni pravosuđe druge zemlje. Elbakyan ne planira ugasiti Sci-Hub pa ga možete posjetiti!

FOTO: FLICKR