Konferencija o upravljanju klimom

Riječki Ekonomski fakultet jedini hrvatski predstavnik na „Clim´Footu” u Parizu

Saša Živković i Dejan Miljenković

EFRI je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je odgovoran ili je o njima samo ovisan, zbog čega je odabran za sudjelovanje na konferenciji koja će se održati u Parizu.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci na temelju iznimnih rezultata u prikupljanju CO2 podataka koordinatora LIFE Clim´Foot projekta, tj. francuske Agencije za okoliš i energiju (ADEME) i posredovanjem Energetskog instituta Hrvoje Požar odabran je kao jedina hrvatska organizacija na finalnoj konferenciji koja će se održati u Parizu od 13. do 16. lipnja ove godine  U cilju uspostave harmoniziranog pristupa izračunu ugljikovog otiska, u rujnu 2015. započelo je provođenje ovog trogodišnjeg projekta pod nazivom Upravljanje klimom: Provedba javnih politika za izračun i smanjenje ugljikovog otiska poslovnih subjekata u pet zemalja Europske unije – Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Za potrebe izrade modela razvijena je i nacionalna baza faktora emisije stakleničkih plinova koja se sastoji od 172 nacionalna faktora. U tijeku je testiranje nacionalnog modela za izračun ugljičnog otiska na 10-ak odabranih poslovnih subjekata.

Među odabranima je i Ekonomski fakultet u Rijeci koji je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je odgovoran ili je o njima samo ovisan. Izračun ugljikovog otiska omogućit će mu upoznavanje sa strukturom emisija stakleničkih plinova te odabir mjera za smanjenje ugljikovog otiska. Uz to, projektom je predviđena izrada Strategije upravljanja ugljikovim otiskom.

Voditelji LIFE Clim'Foot projekta na Ekonomskom fakultetu su izv. prof. dr. sc. Saša Žiković i doc. dr. sc. Dejan Miljenović. Oni će i održati prezentaciju o procesu prikupljanja podataka i izračunu ugljikova otiska za EFRI.

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti

Europski Forum Alpbach

700 stipendija za multidisciplinarnu konferenciju EFA u Austriji

Zanimljiv multidisciplinarni susret studenata i mladih s brojnim stručnjacima održat će se od 15. do 31. kolovoza ove godine. Prijave za stipendije zaprimaju se do 30. ožujka.

Riječki Medicinski fakultet predstavio Studij medicine na engleskom jeziku

Europska edukacijska mapa

Riječki Medicinski fakultet predstavio Studij medicine na engleskom jeziku

Sveučilište u Rijeci uklopilo se u europsku edukacijsku mapu otvaranjem Studija medicine na engleskom jeziku. Nakon prvog upisnog roka uspješno je popunjeno 50 posto mjesta, a u tijeku su prijave za jesenski rok.

Digitalna karijera FOI

Konferencija

#DigitalnaKarijera ne zaobilazi ni FOI

U organizaciji Netokracije, ove srijede se održava konferencija #DigitalnaKarijera na Fakultetu organizacije i informatike.

Next Balkans 2017

U organizaciji magazina Brend

Next Balkans natjecanje je inovativnih i neobičnih kreativnih rješenja

Tema Next Balkans konferencije bit će “NEXT ZONA: Kreativni pogon” O svojim poslovnim iskustvima govorit će priznati regionalni stručnjaci iz svijeta marketinga i odnosa s javnošću te će nam kroz vlastita iskustva približiti izazove s kojima se nose prilikom stvaranja kampanja, suradnje s agencijama/klijentima te trendovima.

Apple Watch 2015

Tim Cook predstavio sve detalje

Sve što želite znati o novom Apple Watchu, MacBooku i prodaji iPhonea

Na konferenciji u San Franciscu Cook je izjavio kako mu se ostvario san koji je imao od pete godine života, a taj je da ručni sat bude sposoban primati i upućivati pozive.