Konferencija o upravljanju klimom

Riječki Ekonomski fakultet jedini hrvatski predstavnik na „Clim´Footu” u Parizu

Saša Živković i Dejan Miljenković

EFRI je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je odgovoran ili je o njima samo ovisan, zbog čega je odabran za sudjelovanje na konferenciji koja će se održati u Parizu.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci na temelju iznimnih rezultata u prikupljanju CO2 podataka koordinatora LIFE Clim´Foot projekta, tj. francuske Agencije za okoliš i energiju (ADEME) i posredovanjem Energetskog instituta Hrvoje Požar odabran je kao jedina hrvatska organizacija na finalnoj konferenciji koja će se održati u Parizu od 13. do 16. lipnja ove godine  U cilju uspostave harmoniziranog pristupa izračunu ugljikovog otiska, u rujnu 2015. započelo je provođenje ovog trogodišnjeg projekta pod nazivom Upravljanje klimom: Provedba javnih politika za izračun i smanjenje ugljikovog otiska poslovnih subjekata u pet zemalja Europske unije – Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Za potrebe izrade modela razvijena je i nacionalna baza faktora emisije stakleničkih plinova koja se sastoji od 172 nacionalna faktora. U tijeku je testiranje nacionalnog modela za izračun ugljičnog otiska na 10-ak odabranih poslovnih subjekata.

Među odabranima je i Ekonomski fakultet u Rijeci koji je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je odgovoran ili je o njima samo ovisan. Izračun ugljikovog otiska omogućit će mu upoznavanje sa strukturom emisija stakleničkih plinova te odabir mjera za smanjenje ugljikovog otiska. Uz to, projektom je predviđena izrada Strategije upravljanja ugljikovim otiskom.

Voditelji LIFE Clim'Foot projekta na Ekonomskom fakultetu su izv. prof. dr. sc. Saša Žiković i doc. dr. sc. Dejan Miljenović. Oni će i održati prezentaciju o procesu prikupljanja podataka i izračunu ugljikova otiska za EFRI.

Komentari na članak

Vezani članci

Inspire me traži članove

„Inspire Me” konferencija traži nove članove

Postani dio tima koji inspirira mlade diljem Hrvatske

„Inspire Me” predstavlja jedinstvenu konferenciju u kojoj uspješni pojedinci iz različitih područja s mladima dijele svoje ideje, znanja te životna i poslovna iskustva.

Logo Udruge Zamisli

Zaključci rasprava mladih i donositelja odluka

„Studenti s invaliditetom moraju biti aktivni zagovaratelji svojih prava“

Tijekom dva mjeseca provedene su rasprave o podršci studentima s invaliditetom u šest hrvatskih gradova. Donosimo zaključke istih.

Natjecanje "L'Oréal Brandstorm" 2017

Međunarodno studentsko natjecanje

"L'Oréal Brandstorm" oživljava najinovativnije studentske ideje

Otvorene su prijave za najveće studentsko međunarodno natjecanje "L'Oréal Brandstorm". Ovog puta ono preuzima i ulogu inkubatora kako bi mladim talentima pomoglo ostvariti njihove ciljeve i provesti u djelo njihove projekte.

Poster za filmsku projekciju braće Lumière

Na današnji dan

VIDEO: Održana prva komercijalna filmska projekcija u povijesti

Braća Lumière su u prosincu 1895. godine u Parizu priredila prvu javnu filmsku projekciju za koju su se naplaćivale ulaznice, što je označilo početak kinematografije.

RGNF

Rudarsko-geološko-naftni fakultet

Zagreb je domaćin najveće studentske energetske konferencije u Europi

Prisutne očekuju aktualne energetske teme, predavanja predstavnika vodećih europskih i svjetskih kompanija iz naftno-plinske industrije te predavanja studenata iz sveučilišta diljem svijeta.