Konferencija o upravljanju klimom

Riječki Ekonomski fakultet jedini hrvatski predstavnik na „Clim´Footu” u Parizu

Saša Živković i Dejan Miljenković

EFRI je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je odgovoran ili je o njima samo ovisan, zbog čega je odabran za sudjelovanje na konferenciji koja će se održati u Parizu.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci na temelju iznimnih rezultata u prikupljanju CO2 podataka koordinatora LIFE Clim´Foot projekta, tj. francuske Agencije za okoliš i energiju (ADEME) i posredovanjem Energetskog instituta Hrvoje Požar odabran je kao jedina hrvatska organizacija na finalnoj konferenciji koja će se održati u Parizu od 13. do 16. lipnja ove godine  U cilju uspostave harmoniziranog pristupa izračunu ugljikovog otiska, u rujnu 2015. započelo je provođenje ovog trogodišnjeg projekta pod nazivom Upravljanje klimom: Provedba javnih politika za izračun i smanjenje ugljikovog otiska poslovnih subjekata u pet zemalja Europske unije – Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Za potrebe izrade modela razvijena je i nacionalna baza faktora emisije stakleničkih plinova koja se sastoji od 172 nacionalna faktora. U tijeku je testiranje nacionalnog modela za izračun ugljičnog otiska na 10-ak odabranih poslovnih subjekata.

Među odabranima je i Ekonomski fakultet u Rijeci koji je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je odgovoran ili je o njima samo ovisan. Izračun ugljikovog otiska omogućit će mu upoznavanje sa strukturom emisija stakleničkih plinova te odabir mjera za smanjenje ugljikovog otiska. Uz to, projektom je predviđena izrada Strategije upravljanja ugljikovim otiskom.

Voditelji LIFE Clim'Foot projekta na Ekonomskom fakultetu su izv. prof. dr. sc. Saša Žiković i doc. dr. sc. Dejan Miljenović. Oni će i održati prezentaciju o procesu prikupljanja podataka i izračunu ugljikova otiska za EFRI.

Komentari na članak

Vezani članci

Konferencija "Kondicijska priprema sportaša", prvi dan

Konferencija „Kondicijska priprema sportaša”

Na KIF-u otkriveno što je ključno za osvajanje svjetskog zlata

Na zanimljivoj sportskoj tribini koja se održala prvog dana međunarodne konferencije na KIF-u sudjelovali su Ivica Tucak, Lino Červar, Mirko Novosel, Vatroslav Mihačić i Miljenko Rak koji su stotinama posjetitelja otkrili najznačajnije trenutke svojih karijera i naporan put do samog vrha ekipnog profesionalnog sporta.

Solun Grčka

Solun

Konferencija ''Fontana slobode: kultura mladih kao izraz slobode''. Prijave još traju!

U Solunu se od 13. do 17. listopada održava konferencija pod imenom Fontana slobode: kultura mladih kao izraz slobode. Radni je jezik engleski, a pokriveni su svi troškovi.

Maja Mustač

Maja Mustač na konferenciji „Should I Stay or Should I Go”

Kako ISUM zadržava mlade u Hrvatskoj, otkriva njegova iznimno uspješna ravnateljica

Maja Mustač, ravnateljica Instituta za stručno usavršavanje mladih gošća je panel-diskusije na poslovnoj konferenciji „Should I Stay or Should I go?”. Ovom prilikom će objasniti mladima kako je moguće postići uspjeh unutar granica Lijepe Naše.

LEAP Summit

LEAP Summit

Preko 1000 mladih entuzijasta pokreće promjene u Zagrebu

Učinite važan korak za svoju budućnost. Sudjelujte na projektu LEAP Summit i spremno uđite u svijet poduzetništva.

Pontes poeticae

23. i 24. svibnja

Pontes poeticae: Međunarodna studentska konferencija u Osijeku

Cilj je konferencije studentima humanističkih znanosti omogućiti stjecanje iskustva za daljnje napredovanje, potaknuti međufakultetske dijaloge i povezati studente.