Konferencija o upravljanju klimom

Riječki Ekonomski fakultet jedini hrvatski predstavnik na „Clim´Footu” u Parizu

Saša Živković i Dejan Miljenković

EFRI je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je odgovoran ili je o njima samo ovisan, zbog čega je odabran za sudjelovanje na konferenciji koja će se održati u Parizu.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci na temelju iznimnih rezultata u prikupljanju CO2 podataka koordinatora LIFE Clim´Foot projekta, tj. francuske Agencije za okoliš i energiju (ADEME) i posredovanjem Energetskog instituta Hrvoje Požar odabran je kao jedina hrvatska organizacija na finalnoj konferenciji koja će se održati u Parizu od 13. do 16. lipnja ove godine  U cilju uspostave harmoniziranog pristupa izračunu ugljikovog otiska, u rujnu 2015. započelo je provođenje ovog trogodišnjeg projekta pod nazivom Upravljanje klimom: Provedba javnih politika za izračun i smanjenje ugljikovog otiska poslovnih subjekata u pet zemalja Europske unije – Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Za potrebe izrade modela razvijena je i nacionalna baza faktora emisije stakleničkih plinova koja se sastoji od 172 nacionalna faktora. U tijeku je testiranje nacionalnog modela za izračun ugljičnog otiska na 10-ak odabranih poslovnih subjekata.

Među odabranima je i Ekonomski fakultet u Rijeci koji je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je odgovoran ili je o njima samo ovisan. Izračun ugljikovog otiska omogućit će mu upoznavanje sa strukturom emisija stakleničkih plinova te odabir mjera za smanjenje ugljikovog otiska. Uz to, projektom je predviđena izrada Strategije upravljanja ugljikovim otiskom.

Voditelji LIFE Clim'Foot projekta na Ekonomskom fakultetu su izv. prof. dr. sc. Saša Žiković i doc. dr. sc. Dejan Miljenović. Oni će i održati prezentaciju o procesu prikupljanja podataka i izračunu ugljikova otiska za EFRI.

Komentari na članak

Vezani članci

Surogat

NA DANAŠNJI DAN

Svjetski dan animiranog filma

Ovaj dan se obilježava u više od 50 zemalja na svim kontinentima što je odlična prilika za promociju animiranog filma.

Stream konferencije Hrvatskog studentakog zbora

Konferencija uživo

Live stream s konferencije Hrvatskog studentskog zbora

Ostanite informirani i uključite se uživo na konferenciju

World Mobile Congress 2014.

Mobile World Congress 2014.

Uskoro počinje najveći svjetski mobilni događaj

Uskoro počinje najveći svjetski mobilni događaj Mobile Word Congress 2014. koji će se održati u Barceloni te ugostiti vodeće stručnjake iz svijeta mobilne industrije.

Financijski klub - Student Investitor 2017

Financijski klub

Problematika farmaceutske industrije u SAD-u na ovogodišnjem Student Investitoru

Konferencija Student Investitor održava se na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Obradit će se problematika farmaceutske industrije u SAD-u, od makroekonomske perspektive do investicijskih potencijala.

IoT workshop

Radionica na FESB-u

IoT "geekovi" se okupljaju u sklopu SpliTech konferencije

Predviđa se da će iduće godine broj IoT-a zasjeniti broj mobilnih telefona. Stoga, ne propustite naučiti nešto novo i pridružite se na IoT workshopu.