Konferencija o upravljanju klimom

Riječki Ekonomski fakultet jedini hrvatski predstavnik na „Clim´Footu” u Parizu

Saša Živković i Dejan Miljenković

EFRI je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je odgovoran ili je o njima samo ovisan, zbog čega je odabran za sudjelovanje na konferenciji koja će se održati u Parizu.

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci na temelju iznimnih rezultata u prikupljanju CO2 podataka koordinatora LIFE Clim´Foot projekta, tj. francuske Agencije za okoliš i energiju (ADEME) i posredovanjem Energetskog instituta Hrvoje Požar odabran je kao jedina hrvatska organizacija na finalnoj konferenciji koja će se održati u Parizu od 13. do 16. lipnja ove godine  U cilju uspostave harmoniziranog pristupa izračunu ugljikovog otiska, u rujnu 2015. započelo je provođenje ovog trogodišnjeg projekta pod nazivom Upravljanje klimom: Provedba javnih politika za izračun i smanjenje ugljikovog otiska poslovnih subjekata u pet zemalja Europske unije – Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Za potrebe izrade modela razvijena je i nacionalna baza faktora emisije stakleničkih plinova koja se sastoji od 172 nacionalna faktora. U tijeku je testiranje nacionalnog modela za izračun ugljičnog otiska na 10-ak odabranih poslovnih subjekata.

Među odabranima je i Ekonomski fakultet u Rijeci koji je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je odgovoran ili je o njima samo ovisan. Izračun ugljikovog otiska omogućit će mu upoznavanje sa strukturom emisija stakleničkih plinova te odabir mjera za smanjenje ugljikovog otiska. Uz to, projektom je predviđena izrada Strategije upravljanja ugljikovim otiskom.

Voditelji LIFE Clim'Foot projekta na Ekonomskom fakultetu su izv. prof. dr. sc. Saša Žiković i doc. dr. sc. Dejan Miljenović. Oni će i održati prezentaciju o procesu prikupljanja podataka i izračunu ugljikova otiska za EFRI.

Komentari na članak

Vezani članci

Dolina smrti naslovna

Na današnji dan

Temperaturni rekord u Dolini smrti

Dolinu smrti lokalni mještani nazivaju „zloglasnom“, što potvrđuju i drugi nazivi mjesta. Kanjon suhih kostiju, Mrtvačev prolaz i Pogrebne planine samo su neka mjesta koja su se smjestila u Dolini smrti.

Regrutacija

Prijavi se, popuni svoj životopis i sudjeluj u brojnim projektima!

AIESEC regrutira nove članove

Želiš li raditi i organizirati zanimljive projekte, steći nova poznanstva, poboljšati znanje stranih jezika te razviti svoje potencijale? Želiš li otkriti lidera u sebi i naučiti raditi u timu? Vrijeme je da se prijaviš u AIESEC!

Moulin Rouge

Na današnji dan

Otvoren Moulin Rouge, najpoznatiji kabaret na svijetu

Senzualnost, ritam i ples još i danas magično djeluju na sve posjetitelje Moulin Rougea u Parizu iako je prošlo 126 godina od njegova otvaranja.

Ekonomski fakultet III

Ekonomski fakultet u Zagrebu i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Sarajavu

CEO konferencija za mlade u Zagrebu

Zanima li Vas kako biti uspješan konzultant, kako pretvoriti ideju u biznis? Ili pak želite čuti životnu priču nekadašnje manekenke, a danas uspješne novinarke u inozemstvu? Sve to i puno više možete saznati na CEO konferenciji!

Postani/ostani poduzetnik

Postani/ostani poduzetnik

Dolaskom na konferenciju zakorači u svijet poduzetništva

Profesor kreativnog poduzetništva Andy Penaluna stiže na završnu konferenciju projekta Postani/ostani poduzetnik. Prijave za sudjelovanje traju do 5. srpnja.