Tajne oceana

Prvi put nakon sto godina u morskim dubinama viđeno neobično, bizarno biće

Ocean

Prozirno biće u obliku punoglavca, okruženo „kućicom“ od proteina i celuloze.

Žensko je srce dubok ocean tajni, rekla je u Rose u Titanicu. No i sam je ocean jedna velika tajna i još je mnogo toga što čovječanstvo tek treba istražiti, a to je gotovo pa ekvivalentno istraživanju svemira.

Znanstvenici su značajno napredovali s novom tehnologijom koja im omogućuje da zavire u dom neobičnih životinja. Jedan je tim opisao svoj napredak u časopisu Science Advances, a u oceanu su pronašli neobično, bizarno biće. Naime, riječ je organizmu koji nije viđen još od 1900. godine kada je prvi put otkriven, točnije temelji se na uzorku pronađenom 1890. godine

S obzirom na to da je prošlo više od 100 godina, znanstvenici su se dugo vremena pitali postoji li još uvijek ova životinja i je li ikad i postojala. Međutim, uz novu tehnologiju, točnije uz pomoć podvodnog robota na daljinsko upravljanje ROV Ventana, uhvatili su neobično biće u mrežu i izvukli ga na površinu. Tada su shvatili da je opis koji datira još iz 1900. godine – savršen!

Ovu neobičnu životinju dugu oko 9 centimetara pronašli su u dubinama zaljeva Monterey u Kaliforniji. Možda 9 centimetara na prvu ne zvuči puno, no njihova je prosječna veličina oko 1 centimetar.

Riječ je o vrsti svitkovca, prozirnom biću u obliku punoglavca, koje je okruženo „kućicom“ od proteina i celuloze. Svoje „kućice“ proizvodi kako bi uz pomoć nje uhvatio čestice hrane iz vode i filtrirao ih u tijelo. Posebnost u cijeloj priči oko doma ovog bića su filteri „kućice“ koji se zaštopaju, no organizam ju odbacuje i stvara novu, i to u roku nekoliko sati.

Nadalje, znanstvenici su potvrdili da se radi o vrsti Bathochordaeus charon. Ova je vrsta nazvana po Haronu, lađaru iz grčke mitologije koji je preko rijeke Stiks prevozio mrtve u podzemni svijet Had.

Unatoč njihovoj bizarnosti, ovi organizmi imaju važnu ulogu u morskom ekosustavu. Naime, prenose hranjive tvari s površine na morsko dno. Znanstvenici su, nakon što su pregledali video arhive iz drugih misija, identificrali još 12 životinja za koje smatraju da pripadaju istoj vrsti.

Istraživači su uzbuđeni primjenom nove tehnologije na sve vrste istraživanja velikih dubina, tim više što ćeš uz ovaj tehnološki doprinos oceanografskoj zajednici biti otvorene brojne nove mogućnosti.

IZVOR: YouTube

Komentari na članak

Vezani članci

Pegla za kosu

Par trikova za drugačiji izgled

Peglom za kosu možete puno više od ravnanja kose

Iako je prvenstveno namijenjena za ravnanje, pegla za kosu može vam pomoći u stvaranju brojnih frizura i to u svega nekoliko minuta. Ako želite uvijati kosu ili joj dodati volumena, a posjedujete peglu za kosu, nema potrebe da ulažete još novca u ostale naprave namijenjene isključivo uvijanju kose.

Reklama za Adidas tenisice

Viralna reklama za tenisice

VIDEO: Njemački student snimio dirljivu reklamu za Adidas

Njemački student Eugen Merher snimio je reklamu za Adidas tenisice. Video je ubrzo postao viralan s preko 7 milijuna pogleda, no iz Adidasa se nisu oglasili o snimljenoj reklami.

Ljetne vrućine

Ljetne vrućine na moru

Problemi na plažama koje svi predobro poznajemo

Povodom ljetnih vrućina i u želji za morskim osvježenjem, sakupili smo na jednom mjestu najveće „tragedije“ na plažama diljem Lijepe Naše.

10 filmova za početak ljeta

Pronađite inspiraciju za ljeto

10 filmova za početak ljetnih praznika

Filmovi nam pomažu da maštamo, sanjamo, pokrenemo se i nešto učinimo. Donosimo vam popis 10 filmova koji će vam uljepšati završetak rokova i početak ljeta. Pitanje je hoće li biti dovoljno inspirativni da se ovoga ljeta upustite u avanturu života.

Nova godina

Na današnji dan

VIDEO: Novogodišnja praznovjerja: što učiniti da nam 2016. bude sretna?

Ako ste praznovjerni i želite da nova godina bude bolja od prethodne, do ponoći ćete imati pune ruke (i usta) posla.