Međunarodni simpozij na Fakultetu organizacije i informatike

Prodekanica Sveučilišta DePaul: „Kvaliteta FOI-jevih studija na zavidnoj je razini.”

Međunarodni studentski simpozij o interkulturalnom učenju na FOI-ju

Svečano je otvoren međunarodni simpozij na FOI-ju kojemu je cilj poticati međunarodnu suradnju studenata i nastavnika u području znanstvenih istraživanja te umrežavanje u međunarodne istraživačke timove.

Deveti međunarodni studentski istraživački simpozij o interkulturalnom učenju 17. lipnja svečano je otvoren na FOI-ju u Varaždinu. Fakultet organizacije i informatike tradicionalno ga jednom godišnje organizira u suradnji sa sveučilištima iz Sjedinjenih Američkih Država; ovogodišnji su partneri Sveučilište Cincinnati iz Ohia, Sveučilište Centralna Florida iz Orlanda na Floridi, Sveučilište DePaul iz Chicaga u saveznoj državi Illinois i Sveučilište Južna Karolina iz Kolumbije u saveznoj državi Južna Karolina, stoga su otvorenju prisustvovali njihovi studenti – stipendisti TRIO McNaire federalnog programa stipendiranja darovitih studenta.

Radi se o događaju kojemu je cilj poticati međunarodnu suradnju studenata i nastavnika u području znanstvenih istraživanja te umrežavanje u međunarodne istraživačke timove. Studenti će do 25. lipnja, do kada će potrajati, imati priliku prezentirati rezultate projekata koje provode na matičnim institucijama, što je posebno važan dio obrazovnih programa na američkim sveučilištima.

– Ovo je jako važan događaj za sve nas jer na taj način izmjenjujemo iskustva u znanstvenom istraživanju, ali i učimo o običajima i drugačijem načinu života. Sviđa nam se kvaliteta FOI-jevih studija koja je na zavidnoj razini. – naglasila je prof. Susan Dvorak McMahon, prodekanica Sveučilišta DePaul u Chicagu.

Ovakvo okupljanje studenata i nastavnika otvara mogućnosti za brojne kontakte izvan znanstvene zajednice, suradnju s institucijama lokalne zajednice te posjete obrazovnim ustanovama u vertikali obrazovanja. Naime, informacijske znanosti i ekonomika poduzetništva imaju široku primjenu u svim sferama društva zbog čega je i jedan od ciljeva Simpozija upoznati studente s primjenom informatike i poduzetništva u medicini, psihologiji, tehničkim znanostima, sportu, kulturi, turizmu i sl.

Simpozij je započeo još 2010. godine dolaskom prve grupe studenata iz SAD-a u Varaždin te je tijekom proteklih godina ostvareno 90-ak mobilnosti američkih i hrvatskih nastavnika i studenata.

– Nama je na FOI-ju unutar Europske unije puno lakše ostvariti studentske mobilnosti negoli izvan nje, i to pogotovo iz financijskih razloga. Zato nam je jako drago da svake godine s SAD-om ipak uspijemo razmijeniti desetak studenata u svakom semestru. – rekao je dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček.

Voditeljica ovog simpozija izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček-Hainš istaknula je:

– Posebnost su Simpozija i projekti koji uključuju socijalno poduzetništvo i volontiranje. Upravo ovakvi projekti postali su jedan od zaštitnih znakova FOI-ja u koje se iz godine u godinu uključuje sve veći broj nastavnika i studenata Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Isto tako Simpozij promovira i uvažavanje kulturnih različitosti kroz sport, glazbu i povijesnu baštinu. Američki studenti upoznaju UNESCO baštinu Hrvatske kroz lepoglavsku čipke i licitare.

Prodekanica za znanstvenoistraživački rad FOI-ja izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep prilikom otvorenja najavila je da će studenti koji sudjeluju u ovom Simpoziju rezultate svojih istraživanja prezentirati i unutar Studentske online sekcije FOI-jeve međunarodne konferencije CECIIS te na ostalim oblicima diseminacije projektnih rezultata.

U organizaciji sudjeluje i velik broj pojedinaca izvan akademske zajednice, pa su i ove godine značajni partneri Simpozija Dječji vrtić Varaždin, srednje škole na području Varaždinske županije i Centar tradicijske kulture Varaždin. Organizacijski ovaj događaj prati Ured za međunarodnu suradnju FOI-ja, a veliku podršku, uz Upravu FOI-ja i dekana, daje i Studentski zbor. Dodajmo i to da je svečano otvorenje nastupom uveličao Akademski pjevački zbor FOI-ja.

Komentari na članak

Vezani članci

FSec ljetna škola

Međunarodna ljetna škola

Hakiranje protivničkih dronova privuklo pažnju stotinjak posjetitelja FSec škole na FOI-ju

Tijekom četiri dana održano je više od 10 zanimljivih predavanja na FOI-ju, a domaći i strani sudionici dobili su pregršt praktičnih zadataka od kojih je najveću pažnju zadobio zadatak Tima Pantona.

Održan Tjedan karijera 2017.

Fakultet organizacije i informatike

Rekordan odaziv poslodavaca i studenata na Tjednu karijera

– Najviše nas veseli to što su predstavnici poslodavaca i sami studenti prepoznali važnost ovog karijernog događaja i što su aktivno doprinijeli da šesti Tjedan karijera bude najbolji do sada. – istaknula je doc. dr. sc. Renata Mekovec

FOI

Potpora za realizaciju projekata

Pruža se poslovna prilika studentima FOI-ja i diplomantima

Studenti FOI-ja i alumniji koji su završili studij prije manje od dvije godine imat će priliku usavršiti svoje postojeće projekte „Startup@FOI“ programom podrške projekata. Prijave se šalju do 9. ožujka do podneva.

Nina Begičević

Izbor dekana

FOI dobio najmlađu i prvu dekanicu

Prodekanica za znanstvenoistraživački rad FOI-ja od sljedeće će akademske godine obnašati dužnost dekanice, čime će postati najmlađa i prva žena na toj poziciji u povijesti ovoga fakulteta.

Izvor: Pixabay

Fakultet organizacije i informatike

Organizirano novo besplatno studentsko savjetovanje

Do 17. rujna traju prijave za novo studentsko savjetovanje namijenjeno brucošima i starijim studentima koje će voditi prodekanica za nastavu izv. prof. dr. sc. Renata Mekovec, predstavnici CPSRK-a, Studentski savjetnik Marko Peranović, Studentska pravobraniteljica Natalija Jurčić te predsjednik Studentskog zbora Kristijan Gašljević.