Lokalne konzultacije u udruzi CINAZ

Preporuke i mišljenja mladih pronalaze svoje mjesto u europskim politikama

Preporuke i mišljenja mladih pronalaze svoje mjesto u eropskim politikama

U tijeku je peti ciklus strukturiranog dijaloga s mladima posvećen životnim vještinama. Da bi se uključio što veći broj ljudi, udruga CINAZ pomaže provedbi konzultacija u Zadarskoj županiji.

U srijedu 13. srpnja u Udruzi za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ održane su lokalne konzultacije s mladima – Sudjelovanje mladih u europskom društvu. U sklopu 5. ciklusa strukturiranog dijaloga s mladima razgovaralo se na temu Omogućimo svim mladim ljudima da sudjeluju u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi. Spremni za život, spremni za društvo!.

Europska unija od 2009. provodi konzultacije u okviru kojih mladi imaju priliku iznijeti svoja mišljenja i prijedloge te na taj način utjecati i oblikovati europsku politiku koja ih se izravno tiče. Kroz strukturirani dijalog tijela javne vlasti, uključujući institucije Europske unije, savjetuju se o određenim temama koje su od velike važnosti za dotičnu populaciju diljem Europe. Cilj je osigurati da preporuke i mišljenja mladih ljudi nađu svoje mjesto u nacionalnim i europskim politikama za mlade kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života i položaj u određenom području.

Do sada su provedena četiri osamnaestomjesečna ciklusa strukturiranog dijaloga na teme zapošljavanja mladih, sudjelovanja mladih u demokratskom životu, društvene uključenosti mladih i osnaživanja mladih za političko sudjelovanje. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju strukturirani dijalog s mladima počeo se provoditi i kod nas, a za njegovu je provedbu zadužena Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog s mladima. Članovi i članice Nacionalne skupine predstavnici su i predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencije za mobilnost i programe EU, Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj i Mreže mladih Hrvatske.

Trenutačno je u tijeku peti ciklus koji je počeo 2016. godine i trajat će do kraja lipnja 2017, a posvećen je životnim vještinama mladih. Poseban je naglasak stavljen na vještine koje mladima omogućuju sudjelovanje u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi.

S ciljem uključivanja što većeg broja mladih u konzultacije i udruga CINAZ se, uz potporu Nacionalne radne skupine za provedbu strukturiranog dijaloga, uključila u promicanje i provedbu strukturiranog dijaloga u Zadarskoj županiji. Tijekom konzultacija sa sudionicama raspravljalo se o kompetencijama koje mladi danas trebaju imati kako bi se uspješno nosili s promjenama u društvu, ali i kako bi u potpunosti ostvarili svoje potencijale. Također, razgovaralo se o tome što je sve potrebno učiniti da se diskriminacija i stigmatizacija ranjivih skupina mladih svede na minimum.

Udruga CINAZ planira i u budućnosti nastaviti s projektom. Pozvani ste priključiti se i izraziti svoje mišljenje. Više informacija o strukturiranom dijalogu s mladima pronađite na poveznici

Komentari na članak

Vezani članci

Pamela goes Europe!

Projekt udruge Ocean znanja

„Pamela goes Europe!“ spaja mlade, umjetnost te društveni aktivizam

Ujedinivši umjetnost i društveni aktivizam, projekt nastoji poučiti mlade o kulturnom menadžmentu i konceptu društveno angažirane umjetnosti te ih potaknuti na uključivanje u rad svojih lokalnih zajednica. Održat će se od 27. travnja do 6. svibnja.

razmjena knjiga

Bookcrossing SIK-a

FOTO: Knjigoljupci pročitane naslove zamijenili novima

„Bookcrossing” SIK-a zainteresirao je brojne posjetitelje. Knjigoljupci su razmijenili brojne naslove, ali su i čuli ponešto o povijesti ovakvih događaja te su zaigrali kviz vezan uz hrvatske književnike.

Naslovna

Svaka ima svoju manu

U čemu su članice Europske unije najgore?

Finska je depresivna zemlja, Italija ima najviše neplaćenih poreza, a što je s Hrvatskom?

5 znakova da vas vaš pripravnički mentor iskorištava

Problemi na radnom mjestu

Pet znakova da vas vaš pripravnički mentor iskorištava

Stažiranje je važan period prilagodbe tržištu rada. Nemojte dopustiti da vas kolege iskorištavaju na radnome mjestu.

Sociološka večer

Sociološke večeri

Istražuju se stavovi mladih o građanskom odgoju

Imaginacija organizira Sociološke večeri kroz koje će tražiti empirijsku podlogu za izradu upitnika za potrebe istraživanja o stavovima mladih o građanskom odgoju.