Lokalne konzultacije u udruzi CINAZ

Preporuke i mišljenja mladih pronalaze svoje mjesto u europskim politikama

Preporuke i mišljenja mladih pronalaze svoje mjesto u eropskim politikama

U tijeku je peti ciklus strukturiranog dijaloga s mladima posvećen životnim vještinama. Da bi se uključio što veći broj ljudi, udruga CINAZ pomaže provedbi konzultacija u Zadarskoj županiji.

U srijedu 13. srpnja u Udruzi za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ održane su lokalne konzultacije s mladima – Sudjelovanje mladih u europskom društvu. U sklopu 5. ciklusa strukturiranog dijaloga s mladima razgovaralo se na temu Omogućimo svim mladim ljudima da sudjeluju u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi. Spremni za život, spremni za društvo!.

Europska unija od 2009. provodi konzultacije u okviru kojih mladi imaju priliku iznijeti svoja mišljenja i prijedloge te na taj način utjecati i oblikovati europsku politiku koja ih se izravno tiče. Kroz strukturirani dijalog tijela javne vlasti, uključujući institucije Europske unije, savjetuju se o određenim temama koje su od velike važnosti za dotičnu populaciju diljem Europe. Cilj je osigurati da preporuke i mišljenja mladih ljudi nađu svoje mjesto u nacionalnim i europskim politikama za mlade kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života i položaj u određenom području.

Do sada su provedena četiri osamnaestomjesečna ciklusa strukturiranog dijaloga na teme zapošljavanja mladih, sudjelovanja mladih u demokratskom životu, društvene uključenosti mladih i osnaživanja mladih za političko sudjelovanje. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju strukturirani dijalog s mladima počeo se provoditi i kod nas, a za njegovu je provedbu zadužena Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog s mladima. Članovi i članice Nacionalne skupine predstavnici su i predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencije za mobilnost i programe EU, Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj i Mreže mladih Hrvatske.

Trenutačno je u tijeku peti ciklus koji je počeo 2016. godine i trajat će do kraja lipnja 2017, a posvećen je životnim vještinama mladih. Poseban je naglasak stavljen na vještine koje mladima omogućuju sudjelovanje u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi.

S ciljem uključivanja što većeg broja mladih u konzultacije i udruga CINAZ se, uz potporu Nacionalne radne skupine za provedbu strukturiranog dijaloga, uključila u promicanje i provedbu strukturiranog dijaloga u Zadarskoj županiji. Tijekom konzultacija sa sudionicama raspravljalo se o kompetencijama koje mladi danas trebaju imati kako bi se uspješno nosili s promjenama u društvu, ali i kako bi u potpunosti ostvarili svoje potencijale. Također, razgovaralo se o tome što je sve potrebno učiniti da se diskriminacija i stigmatizacija ranjivih skupina mladih svede na minimum.

Udruga CINAZ planira i u budućnosti nastaviti s projektom. Pozvani ste priključiti se i izraziti svoje mišljenje. Više informacija o strukturiranom dijalogu s mladima pronađite na poveznici

Komentari na članak

Vezani članci

Active Communities for Europe

Projekt „Active Communities for Europe” poziva

Predstava „A što dalje”

Ukoliko vas zanima građanski aktivizam, ali ne znate kako se aktivirati, pogledajte predstavu "A što dalje", nastalu u sklopu projekta Active Communities for Europe.

EU

Poslovi u zemljama Europe

Savjeti za lakši pronalazak posla

Tražite li posao u zemljama Europske unije? Evo par informacija koje bi vam u tome mogle pomoći.

Projekt, naslovna

Lokalni volonterski centri

Novi SIK-ov projekt – Volontiranjem do znanja za 21. stoljeće

Od kolovoza 2017. godine do kolovoza 2018. godine Studentski informativni kutak intezivno će raditi na razvoju lokalnog volonterskog centra za mlade, i to uz z podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje financijski podupire projekt, a u partnerstvu s Institutom za stručno usavršavanje mladih.

Udruga Balkanac u Beogradu

Udruga "Balkanac" protiv mržnje i netrpeljivosti među mladima u regiji

"Granica ne smije biti prepreka za sklapanje novih prijateljstava"

Udruga "Balkanac" okuplja mlade iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Zajedno žele promijeniti negativne stavove mladih i izgraditi društvo koje nije zatrovano mržnjom.

Brave New World

Tech festival "Brave New World"

Milijun kuna mladim genijalcima koji će novim tehnologijama unaprijediti Zagreb

Ovoga lipnja u Zagrebu će se održati najveći tech festival u ovom dijelu Europe – "Brave New World", koji objedinjuje besplatnu konferenciju, radionice, izlaganja i hackathon. Pobjednici "Brave New World hackathona" dobit će milijun kuna za širenje na globalna tržišta.