Lokalne konzultacije u udruzi CINAZ

Preporuke i mišljenja mladih pronalaze svoje mjesto u europskim politikama

Preporuke i mišljenja mladih pronalaze svoje mjesto u eropskim politikama

U tijeku je peti ciklus strukturiranog dijaloga s mladima posvećen životnim vještinama. Da bi se uključio što veći broj ljudi, udruga CINAZ pomaže provedbi konzultacija u Zadarskoj županiji.

U srijedu 13. srpnja u Udruzi za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ održane su lokalne konzultacije s mladima – Sudjelovanje mladih u europskom društvu. U sklopu 5. ciklusa strukturiranog dijaloga s mladima razgovaralo se na temu Omogućimo svim mladim ljudima da sudjeluju u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi. Spremni za život, spremni za društvo!.

Europska unija od 2009. provodi konzultacije u okviru kojih mladi imaju priliku iznijeti svoja mišljenja i prijedloge te na taj način utjecati i oblikovati europsku politiku koja ih se izravno tiče. Kroz strukturirani dijalog tijela javne vlasti, uključujući institucije Europske unije, savjetuju se o određenim temama koje su od velike važnosti za dotičnu populaciju diljem Europe. Cilj je osigurati da preporuke i mišljenja mladih ljudi nađu svoje mjesto u nacionalnim i europskim politikama za mlade kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života i položaj u određenom području.

Do sada su provedena četiri osamnaestomjesečna ciklusa strukturiranog dijaloga na teme zapošljavanja mladih, sudjelovanja mladih u demokratskom životu, društvene uključenosti mladih i osnaživanja mladih za političko sudjelovanje. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju strukturirani dijalog s mladima počeo se provoditi i kod nas, a za njegovu je provedbu zadužena Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog s mladima. Članovi i članice Nacionalne skupine predstavnici su i predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencije za mobilnost i programe EU, Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj i Mreže mladih Hrvatske.

Trenutačno je u tijeku peti ciklus koji je počeo 2016. godine i trajat će do kraja lipnja 2017, a posvećen je životnim vještinama mladih. Poseban je naglasak stavljen na vještine koje mladima omogućuju sudjelovanje u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi.

S ciljem uključivanja što većeg broja mladih u konzultacije i udruga CINAZ se, uz potporu Nacionalne radne skupine za provedbu strukturiranog dijaloga, uključila u promicanje i provedbu strukturiranog dijaloga u Zadarskoj županiji. Tijekom konzultacija sa sudionicama raspravljalo se o kompetencijama koje mladi danas trebaju imati kako bi se uspješno nosili s promjenama u društvu, ali i kako bi u potpunosti ostvarili svoje potencijale. Također, razgovaralo se o tome što je sve potrebno učiniti da se diskriminacija i stigmatizacija ranjivih skupina mladih svede na minimum.

Udruga CINAZ planira i u budućnosti nastaviti s projektom. Pozvani ste priključiti se i izraziti svoje mišljenje. Više informacija o strukturiranom dijalogu s mladima pronađite na poveznici

Komentari na članak

Vezani članci

Stanica 50

Društveno odgovorni projekt

„Stanica 50”: Coca-Cola uređuje tri studentska središta na javnim sveučilištima

Koja će sveučilišta dobiti studentska središta, odlučit će sami studenti i građani. Sveučilišta u u Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu i Zagrebu predložila su svoje prostore, a Coca-Cola će urediti ona tri prostora na sveučilištima koja dobiju najveći broj glasova.

Pisanje

Mane i prednosti popularne mjere zapošljavanja

Stručno osposobljavanje za rad: „Koliko para – toliko muzike“

Saznajte kakva su iskustva i mišljenja o stručnom osposobljavanju za rad dvoje polaznika.

Međunarodni dan studenata

Na današnji dan

Kako se u Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan studenata

Danas mladi širom svijeta slave različitost, toleranciju, ravnopravnost, multikulturalizam i međusobnu suradnju. Slave li hrvatski studenti svoj dan?

Erasmus mobility

Agencija za mobilnost i programe EU

Sudjeluj u programima osposobljavanja i putuj po Europi!

Agencija za mobilnost i programe EU, u sklopu programa Erasmus, otvorila je poziv za mlade iz Hrvatske za sudjelovanje na projektima koje financira Europska unija. Sudionici imaju osiguran smještaj, a EU sufinancira i prijevoz u određenom postotku, ovisno o državi.

Velvet festival

Glazbeni spektakl na Krku

Velvet festival nudi moderni, alternativni, europsko orijentirani sadržaj

– Ponukani nizom festivala duž dalmatinske i istarske obale, želimo učiniti Krk bogatijim za još jedan kulturni sadržaj, prvi ovoga tipa na najvećem hrvatskom otoku! – poručuju organizatori festivala.