Lokalne konzultacije u udruzi CINAZ

Preporuke i mišljenja mladih pronalaze svoje mjesto u europskim politikama

Preporuke i mišljenja mladih pronalaze svoje mjesto u eropskim politikama

U tijeku je peti ciklus strukturiranog dijaloga s mladima posvećen životnim vještinama. Da bi se uključio što veći broj ljudi, udruga CINAZ pomaže provedbi konzultacija u Zadarskoj županiji.

U srijedu 13. srpnja u Udruzi za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti – CINAZ održane su lokalne konzultacije s mladima – Sudjelovanje mladih u europskom društvu. U sklopu 5. ciklusa strukturiranog dijaloga s mladima razgovaralo se na temu Omogućimo svim mladim ljudima da sudjeluju u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi. Spremni za život, spremni za društvo!.

Europska unija od 2009. provodi konzultacije u okviru kojih mladi imaju priliku iznijeti svoja mišljenja i prijedloge te na taj način utjecati i oblikovati europsku politiku koja ih se izravno tiče. Kroz strukturirani dijalog tijela javne vlasti, uključujući institucije Europske unije, savjetuju se o određenim temama koje su od velike važnosti za dotičnu populaciju diljem Europe. Cilj je osigurati da preporuke i mišljenja mladih ljudi nađu svoje mjesto u nacionalnim i europskim politikama za mlade kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života i položaj u određenom području.

Do sada su provedena četiri osamnaestomjesečna ciklusa strukturiranog dijaloga na teme zapošljavanja mladih, sudjelovanja mladih u demokratskom životu, društvene uključenosti mladih i osnaživanja mladih za političko sudjelovanje. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju strukturirani dijalog s mladima počeo se provoditi i kod nas, a za njegovu je provedbu zadužena Nacionalna radna skupina za strukturirani dijalog s mladima. Članovi i članice Nacionalne skupine predstavnici su i predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih, Agencije za mobilnost i programe EU, Zajednice informativnih centara za mlade u Hrvatskoj i Mreže mladih Hrvatske.

Trenutačno je u tijeku peti ciklus koji je počeo 2016. godine i trajat će do kraja lipnja 2017, a posvećen je životnim vještinama mladih. Poseban je naglasak stavljen na vještine koje mladima omogućuju sudjelovanje u raznolikoj, povezanoj i uključivoj Europi.

S ciljem uključivanja što većeg broja mladih u konzultacije i udruga CINAZ se, uz potporu Nacionalne radne skupine za provedbu strukturiranog dijaloga, uključila u promicanje i provedbu strukturiranog dijaloga u Zadarskoj županiji. Tijekom konzultacija sa sudionicama raspravljalo se o kompetencijama koje mladi danas trebaju imati kako bi se uspješno nosili s promjenama u društvu, ali i kako bi u potpunosti ostvarili svoje potencijale. Također, razgovaralo se o tome što je sve potrebno učiniti da se diskriminacija i stigmatizacija ranjivih skupina mladih svede na minimum.

Udruga CINAZ planira i u budućnosti nastaviti s projektom. Pozvani ste priključiti se i izraziti svoje mišljenje. Više informacija o strukturiranom dijalogu s mladima pronađite na poveznici

Komentari na članak

Vezani članci

Obitelj za Božić

Blagdani za sve generacije

Božićni blagdani iz perspektive mladih i onih malo starijih

Božić ima drugačije značenje za djecu, tinejdžere, studente, roditelje te bake i djedove. Svatko ima svoju ulogu i svoje brige.

Kasne dvadesete

Tribina Svjetskog saveza mladih

Pokupite savjete za financijsko osamostaljivanje!

Što lokalna samouprava može učiniti za financijsko opismenjavanje mladih te što mladi mogu učiniti sami, otkrijte na tribini Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Coca-cola traži 50 sezonskih radnika 1

Natječaj za posao

Nadogradite svoj CV iskustvom u najpopularnijoj tvrtki na svijetu, zapošljava 50 sezonskih radnika

Osim dobre satnice i impresivne stavke u životopisu Coca-Cola nudi rad u dinamičnome i prijateljskome okruženju, stjecanje novih znanja u različitim područjima poslovanja, razvoj osobnih vještina i sposobnosti te poticajno i ugodno radno okruženje.

Krajem svibnja promjena Zakona

Krajem svibnja ukida se ograničenje

Mladi će uskoro ponovno moći voziti aute snažnije od 110 KS

Sadašnji zakon nije jednako primjenjiv na domaće i strane vozače, što nije u skladu sa zakonima Europske Unije. Zbog toga bi mladi vozači, ispod 24 godine, već od kraja svibnja mogli ponovno voziti automobile snage iznad 110 KS.

Volontiranje

Akcije diljem Hrvatske

„72 sata bez kompromisa": 300 akcija i 3000 mladih u volonterskom maratonu

Započele su prijave za sudjelovanje u međunarodnom volonterskom projektu u čijem će sklopu više od 3000 mladih zajedničkim snagama sudjelovati u različitim socijalnim, ekološkim i radnim volonterskim akcijama.