Glazbeno događanje

Preko 20 nastupa samo na Muzičkoj akademiji prvog dana Svjetskog kongresa saksofonista

Svjetski kongres saksofonista

Tijekom prvog dana dana Svjetskog kongresa saksofonista održani su brojni koncerti i glazbene aktivnosti, a samo u dvoranama Muzičke akademije održano je preko dvadeset nastupa i koncerata. Najveću pozornost plijenio je koncert Yamaha Time, japanskog dua koji čine Nobuya Sugawa na saksofonu i Minako Koyanagi na klaviru. 

Koncertom u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog svečano je otvoren Svjetski kongres saksofonista. Njegovo se 18. izdanje održava od 10. od 14. srpnja u Zagrebu.

Događaj je službeno započeo izložbom plakata Izopačena umjetnost: Entrate Musik koju je tom prigodom otvorio veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Thomas E. Schultze ističući važnost multikulturnosti, tolerancije, slobode govora i umjetnosti. Okupljenima se u uvodnim riječima obratio i dr. Albrecht Dumling, kurator izložbe, osvrnuvši se na vrijeme nastanka plakata i dvadesete godine u Njemačkoj – doba koje je zaustavljalo pravo čovjeka na izbor, njegovu slobodu i nove umjetnosti te sve ono što nije bio dio kulturnog i političkog programa tog vremena. Izložbi su prisustvovali, među ostalima, predstavnici Židovske općine u Zagrebu, umjetnici i gosti saksofonisti.

Tijekom prvog dana održani su također brojni koncerti i glazbene aktivnosti u Hrvatskom narodnom kazalištu i Teatru &TD, dok je samo u dvoranama Muzičke akademije održano preko dvadeset nastupa i koncerata. Najveću pozornost plijenio je koncert Yamaha Time, japanskog dua koji čine Nobuya Sugawa na saksofonu i Minako Koyanagi na klaviru. 

U Talijanskom kulturnom centru u Zagrebu otvorena je izložba Saksofobija, zbirka posvećena Adolpheu Saxu i metamorfozi saksofona kroz koju je posjetitelje vodio poznati saksofonist, kolekcionar i vlasnik ove impresivne kolekcije vintage saksofona, maestro Atillio Berni. Program otvorenja izložbe upotpunjen je njegovim nastupom na raznim vrstama saksofona. Zbog velikog interesa publike Berni će, nakon što je neke već drugoga dana izložbe upoznao, posjetitelje osobno upoznavati s pričom o nastanku i evoluciji ovog instrumenta ujedno svirajući na odabranim primjercima i trećega dana, 12. srpnja, u terminu od 13 do 14 sati,

Vrhunac prvog dana Svjetskog kongresa saksofonista svakako je bilo svečano otvorenje i koncert u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i pod dirigentskim vodstvom Piera-Andrea Valade nastupali su vrhunski solisti na saksofonu: Arno Bornakamp, Claude Delangle, Timothy McAllister i Antonio Garcia Jorge. 

U društvu dekana Muzičke akademije u Zagrebu Dalibora Cikojevića i umjetničkog direktora Svjetskog kongresa saksofonista Dragana Sremeca, ovo iznimno glazbeno događanje otvorila je izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

Komentari na članak

Vezani članci

Međunarodni Pula Jazz Festival 2

Međunarodna manifestacija

Pula Jazz Festival doseže eleganciju, sklad i kulturu jazza

Novo izdanje Pula Jazz Festivala donosi šarenu paletu umjetnika. U hladu stoljetnih borova koji krase gradski vrt Doma Hrvatskih Branitelja, spoj naizgled nespojivih glazbala obogaćen najljepšim vokalima svim će posjetiteljima priuštiti večeri ispunjene kvalitetnim izvedbama.

Barack Obama

U iščekivanju kompromisa

Još nema dogovora u SAD-u

Senat planira predložiti da se državno posuđivanje produži do 7. veljače, a financiranje vlade do sredine siječnja

KSPUFF

Klub studenata povijesti umjetnosti poziva

Prijavite se na natječaj i sudjelujte u izložbi „Anomalije grada“

Natječaj je otvoren za sve zainteresirane studente kreativno usmjerenih fakulteta i učilišta.

Fotografija Marije Gašparović

Izložba fotografija

Marija Gašparović na Design Districtu dočarava autohtoni ugođaj Martićeve ulice

Tijekom 2016. i 2017. godine Marija Gašparović portretirala je sugovornike u njihovim domovima i na radnim mjestima ili pak u eksterijeru Martićeve ulice, stvarajući tako niz prepoznatljivih slika koje uvjerljivo dočaravaju autohtoni ugođaj ove urbane cjeline, u velikoj mjeri utjelovljen u njezinim protagonistima ― stanovnicima i radnicima.

Nagrađeni radovi

ISUM-ov projekt „Mali pokretači promjena”

Izložba dječjih radova i konferencija u sklopu projekta „Mali pokretači promjena”

Svi zainteresirani mogu se priključiti ovo događaju 12. 7. 2018. u prostorijama Mjesnog odbora Sveti Duh na adresi Sveti Duh 26 s početkom u 15:00.