Glazbeno događanje

Preko 20 nastupa samo na Muzičkoj akademiji prvog dana Svjetskog kongresa saksofonista

Svjetski kongres saksofonista

Tijekom prvog dana dana Svjetskog kongresa saksofonista održani su brojni koncerti i glazbene aktivnosti, a samo u dvoranama Muzičke akademije održano je preko dvadeset nastupa i koncerata. Najveću pozornost plijenio je koncert Yamaha Time, japanskog dua koji čine Nobuya Sugawa na saksofonu i Minako Koyanagi na klaviru. 

Koncertom u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog svečano je otvoren Svjetski kongres saksofonista. Njegovo se 18. izdanje održava od 10. od 14. srpnja u Zagrebu.

Događaj je službeno započeo izložbom plakata Izopačena umjetnost: Entrate Musik koju je tom prigodom otvorio veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Thomas E. Schultze ističući važnost multikulturnosti, tolerancije, slobode govora i umjetnosti. Okupljenima se u uvodnim riječima obratio i dr. Albrecht Dumling, kurator izložbe, osvrnuvši se na vrijeme nastanka plakata i dvadesete godine u Njemačkoj – doba koje je zaustavljalo pravo čovjeka na izbor, njegovu slobodu i nove umjetnosti te sve ono što nije bio dio kulturnog i političkog programa tog vremena. Izložbi su prisustvovali, među ostalima, predstavnici Židovske općine u Zagrebu, umjetnici i gosti saksofonisti.

Tijekom prvog dana održani su također brojni koncerti i glazbene aktivnosti u Hrvatskom narodnom kazalištu i Teatru &TD, dok je samo u dvoranama Muzičke akademije održano preko dvadeset nastupa i koncerata. Najveću pozornost plijenio je koncert Yamaha Time, japanskog dua koji čine Nobuya Sugawa na saksofonu i Minako Koyanagi na klaviru. 

U Talijanskom kulturnom centru u Zagrebu otvorena je izložba Saksofobija, zbirka posvećena Adolpheu Saxu i metamorfozi saksofona kroz koju je posjetitelje vodio poznati saksofonist, kolekcionar i vlasnik ove impresivne kolekcije vintage saksofona, maestro Atillio Berni. Program otvorenja izložbe upotpunjen je njegovim nastupom na raznim vrstama saksofona. Zbog velikog interesa publike Berni će, nakon što je neke već drugoga dana izložbe upoznao, posjetitelje osobno upoznavati s pričom o nastanku i evoluciji ovog instrumenta ujedno svirajući na odabranim primjercima i trećega dana, 12. srpnja, u terminu od 13 do 14 sati,

Vrhunac prvog dana Svjetskog kongresa saksofonista svakako je bilo svečano otvorenje i koncert u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i pod dirigentskim vodstvom Piera-Andrea Valade nastupali su vrhunski solisti na saksofonu: Arno Bornakamp, Claude Delangle, Timothy McAllister i Antonio Garcia Jorge. 

U društvu dekana Muzičke akademije u Zagrebu Dalibora Cikojevića i umjetničkog direktora Svjetskog kongresa saksofonista Dragana Sremeca, ovo iznimno glazbeno događanje otvorila je izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

Komentari na članak

Vezani članci

Vuk Oreb (Kiša metaka)

Ususret koncertu u Tvornici kulture

Vuk Oreb (Kiša metaka): „Jedva čekamo ovu svirku u Tvornici!“

Live postavu Kiše metaka čine Vojko Vrućina iz skupine Dječaci, Krešo Benghazi, Oreb i DJ Vrh, a moći ćete ih čuti ovaj tjedan u Tvornici. Ususret novom kaosu, postavili smo nekoliko pitanja Vuku Orebu.

Veličanstveni Vranyczanyjevi

Poznati mecene

„Veličanstveni Vranyczanyjevi“ – izložba o životu jedne plemićke obitelji

Obitelj Vranyczany svojevremeno je mnogo vrednota darovala Zagrebu. Sada joj ovaj grad to vraća otvaranjem izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt.

Dario Belić: izložba Ispit 2014

Galerija SC

Ispit 2014.: izložba fotografija studenata Akademije dramske umjetnosti

Fotografi Dario Belić, Dino Šertović, Nikola Šerventić i Ino Zeljak u srijedu 10. rujna u Galeriji SC u 20 sati predstavit će se autorskim serijama fotografija na izložbi studenata 1. godine diplomskog studija fotografije Akademije dramske umjetnosti - Ispit 2014.

Američki Kongres

Senat i Kongres složni

SAD: gotova kriza

Odlučeno je da se Vlada financira do 15. siječnja, a gornji limit zaduživanja odulji do 7. veljače. Predsjednik Obama potpisao je zakon u ranim jutarnjim satima četvrtka.

Zadnja večer EXIT-a

Završna noć EXIT-a

Wiz Khalifa odrepao, Josipa Lisac naježila, Who See zatvorio festival

Tijekom završnice EXIT festivala nastupili su Wiz Khalifa na glavnoj pozornici i Josipa Lisac na Fusion pozornici, dok je crnogorska grupa Who See dočekala jutro s okupljenima. Sveukupni je dojam EXIT avanture za odličnu ocjenu.