Glazbeno događanje

Preko 20 nastupa samo na Muzičkoj akademiji prvog dana Svjetskog kongresa saksofonista

Svjetski kongres saksofonista

Tijekom prvog dana dana Svjetskog kongresa saksofonista održani su brojni koncerti i glazbene aktivnosti, a samo u dvoranama Muzičke akademije održano je preko dvadeset nastupa i koncerata. Najveću pozornost plijenio je koncert Yamaha Time, japanskog dua koji čine Nobuya Sugawa na saksofonu i Minako Koyanagi na klaviru. 

Koncertom u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog svečano je otvoren Svjetski kongres saksofonista. Njegovo se 18. izdanje održava od 10. od 14. srpnja u Zagrebu.

Događaj je službeno započeo izložbom plakata Izopačena umjetnost: Entrate Musik koju je tom prigodom otvorio veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Thomas E. Schultze ističući važnost multikulturnosti, tolerancije, slobode govora i umjetnosti. Okupljenima se u uvodnim riječima obratio i dr. Albrecht Dumling, kurator izložbe, osvrnuvši se na vrijeme nastanka plakata i dvadesete godine u Njemačkoj – doba koje je zaustavljalo pravo čovjeka na izbor, njegovu slobodu i nove umjetnosti te sve ono što nije bio dio kulturnog i političkog programa tog vremena. Izložbi su prisustvovali, među ostalima, predstavnici Židovske općine u Zagrebu, umjetnici i gosti saksofonisti.

Tijekom prvog dana održani su također brojni koncerti i glazbene aktivnosti u Hrvatskom narodnom kazalištu i Teatru &TD, dok je samo u dvoranama Muzičke akademije održano preko dvadeset nastupa i koncerata. Najveću pozornost plijenio je koncert Yamaha Time, japanskog dua koji čine Nobuya Sugawa na saksofonu i Minako Koyanagi na klaviru. 

U Talijanskom kulturnom centru u Zagrebu otvorena je izložba Saksofobija, zbirka posvećena Adolpheu Saxu i metamorfozi saksofona kroz koju je posjetitelje vodio poznati saksofonist, kolekcionar i vlasnik ove impresivne kolekcije vintage saksofona, maestro Atillio Berni. Program otvorenja izložbe upotpunjen je njegovim nastupom na raznim vrstama saksofona. Zbog velikog interesa publike Berni će, nakon što je neke već drugoga dana izložbe upoznao, posjetitelje osobno upoznavati s pričom o nastanku i evoluciji ovog instrumenta ujedno svirajući na odabranim primjercima i trećega dana, 12. srpnja, u terminu od 13 do 14 sati,

Vrhunac prvog dana Svjetskog kongresa saksofonista svakako je bilo svečano otvorenje i koncert u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i pod dirigentskim vodstvom Piera-Andrea Valade nastupali su vrhunski solisti na saksofonu: Arno Bornakamp, Claude Delangle, Timothy McAllister i Antonio Garcia Jorge. 

U društvu dekana Muzičke akademije u Zagrebu Dalibora Cikojevića i umjetničkog direktora Svjetskog kongresa saksofonista Dragana Sremeca, ovo iznimno glazbeno događanje otvorila je izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

Komentari na članak

Vezani članci

Rise Up Festival

Staro kazalište lutaka Jazine

Rise Up festival u Zadru

Rise Up festival ovog ljeta se premjerno održava u Zadru!

Sviranje

Nastup u Koncertnoj dvorani Blagoja Berse

Muzička akademija zatvara sezonu koncertom našeg mladog i uspješnog Ivana Krpana

Dobitnik državne nagrade za najbolje umjetničko ostvarenje na području glazbe održat će posljednji ovosezonski koncert na Muzičkoj akademiji.

Chill bar

Sziget festival 2015

MØ, The Maccabees, Foals i Interpol samo su neka od novih imena na ovogodišnjem Szigetu

Sziget ponosno najavljuje bend Foals, koji trenutačno radi na novom albumu koji će izaći kasnije ove godine, kao i Marina and the Diamonds koja na otok donosi svoj već poznati stil. Interpol stižu s novim albumom 'El Pintor', kao i DJ i glazbeni producent Alesso.

https://pixabay.com/en/piano-music-score-music-sheet-1655558/

Koncerti u dvoranama „Lisinski” i „Blagoje Bersa”

Muzička akademija pokazuje nove aspekte muziciranja

Koncertima u dvoranama „Lisinski” i „Blagoje Bersa” jedanaest će studentica na posebno zanimljiv način izvesti hrvatske tradicijske napjeve te napjeve dalmatinske obale, otoka i zaleđa.

„Međunarodni susret studenata turizma i ugostiteljstva“ 2015

Studentski zbor Veleučilišta u Šibeniku (VUŠ) organizira

Studentski zbor šibenskog veleučilišta organizira Međunarodni susret studenata turizma i ugostiteljstva

Susret će trajati tri dana, od 16. do 18. listopada, a cilj je upoznati studente s najnovijim saznanjima iz gospodarske grane turizma.