Glazbeno događanje

Preko 20 nastupa samo na Muzičkoj akademiji prvog dana Svjetskog kongresa saksofonista

Svjetski kongres saksofonista

Tijekom prvog dana dana Svjetskog kongresa saksofonista održani su brojni koncerti i glazbene aktivnosti, a samo u dvoranama Muzičke akademije održano je preko dvadeset nastupa i koncerata. Najveću pozornost plijenio je koncert Yamaha Time, japanskog dua koji čine Nobuya Sugawa na saksofonu i Minako Koyanagi na klaviru. 

Koncertom u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog svečano je otvoren Svjetski kongres saksofonista. Njegovo se 18. izdanje održava od 10. od 14. srpnja u Zagrebu.

Događaj je službeno započeo izložbom plakata Izopačena umjetnost: Entrate Musik koju je tom prigodom otvorio veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Thomas E. Schultze ističući važnost multikulturnosti, tolerancije, slobode govora i umjetnosti. Okupljenima se u uvodnim riječima obratio i dr. Albrecht Dumling, kurator izložbe, osvrnuvši se na vrijeme nastanka plakata i dvadesete godine u Njemačkoj – doba koje je zaustavljalo pravo čovjeka na izbor, njegovu slobodu i nove umjetnosti te sve ono što nije bio dio kulturnog i političkog programa tog vremena. Izložbi su prisustvovali, među ostalima, predstavnici Židovske općine u Zagrebu, umjetnici i gosti saksofonisti.

Tijekom prvog dana održani su također brojni koncerti i glazbene aktivnosti u Hrvatskom narodnom kazalištu i Teatru &TD, dok je samo u dvoranama Muzičke akademije održano preko dvadeset nastupa i koncerata. Najveću pozornost plijenio je koncert Yamaha Time, japanskog dua koji čine Nobuya Sugawa na saksofonu i Minako Koyanagi na klaviru. 

U Talijanskom kulturnom centru u Zagrebu otvorena je izložba Saksofobija, zbirka posvećena Adolpheu Saxu i metamorfozi saksofona kroz koju je posjetitelje vodio poznati saksofonist, kolekcionar i vlasnik ove impresivne kolekcije vintage saksofona, maestro Atillio Berni. Program otvorenja izložbe upotpunjen je njegovim nastupom na raznim vrstama saksofona. Zbog velikog interesa publike Berni će, nakon što je neke već drugoga dana izložbe upoznao, posjetitelje osobno upoznavati s pričom o nastanku i evoluciji ovog instrumenta ujedno svirajući na odabranim primjercima i trećega dana, 12. srpnja, u terminu od 13 do 14 sati,

Vrhunac prvog dana Svjetskog kongresa saksofonista svakako je bilo svečano otvorenje i koncert u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i pod dirigentskim vodstvom Piera-Andrea Valade nastupali su vrhunski solisti na saksofonu: Arno Bornakamp, Claude Delangle, Timothy McAllister i Antonio Garcia Jorge. 

U društvu dekana Muzičke akademije u Zagrebu Dalibora Cikojevića i umjetničkog direktora Svjetskog kongresa saksofonista Dragana Sremeca, ovo iznimno glazbeno događanje otvorila je izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

Komentari na članak

Vezani članci

Izložba "Monoliti"

Otvorenje izložbe

U Galeriji Studentskog centra postavljaju se „Monoliti” profesora Rogine

– To su prizori njegove osobne svijesti, njegovi osjećaji i demoni koji dobivaju vlastite oblike i usisavaju nas... – stoji u predgovoru izložbe koja se u petak postavlja u Galeriji SC-a.

Dizajnerski studio Radnja

Izložba u Galeriji SKC-a

Program Impulsea obuhvaća i besplatno „Gledanje muzike”

– U dizajnu koncertnih plakata važno nam je predstaviti bend i muziku na primjeren način te vizualno prenijeti atmosferu benda kako bismo pozvali publiku da prisustvuje koncertu – pogleda i posluša muziku. – kažu iz studija Radnja.

S.A.R.S. u Bikersu

Intervju s vokalom grupe S.A.R.S.

„Sam trenutak stvaranja muzike za mene je najveće zadovoljstvo“

Najvjerniji obožavatelji uživali su u intimnom koncertu grupe S.A.R.S. u zagrebačkom pubu i noćnom baru Bikers Beer Factory. Neposredno prije koncerta ulovili smo intervju s popularnim vokalom grupe.

Josipa Lisac i Bari Goddard

Midsummer Scene festival

Josipa Lisac razgledala čarobnu zbirku Goddardovih fotografija

Britanski umjetnik Barri Goddard u Dubrovnik se zaljubio na prvi pogled, a njegove zanimljive fotografije tog grada razgledali su Josipa Lisac, Đurđa Tedeschi i brojni uglednici na izložbi koja je otvorena u sklopu Midsummer Scene Festivala.

Kongres poduzetnica 2017

Poslovni skup

O procvatu ženskog poduzetništva na Kongresu poduzetnica 2018.

Kongres poduzetnica još će jednom na Dan žena na jednom mjestu u iznimnom broju okupiti vlasnice tvrtki i obrta koje marljivo i neumorno potiču žensko poduzetništvo prema rastu i razvoju.