Glazbeno događanje

Preko 20 nastupa samo na Muzičkoj akademiji prvog dana Svjetskog kongresa saksofonista

Svjetski kongres saksofonista

Tijekom prvog dana dana Svjetskog kongresa saksofonista održani su brojni koncerti i glazbene aktivnosti, a samo u dvoranama Muzičke akademije održano je preko dvadeset nastupa i koncerata. Najveću pozornost plijenio je koncert Yamaha Time, japanskog dua koji čine Nobuya Sugawa na saksofonu i Minako Koyanagi na klaviru. 

Koncertom u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog svečano je otvoren Svjetski kongres saksofonista. Njegovo se 18. izdanje održava od 10. od 14. srpnja u Zagrebu.

Događaj je službeno započeo izložbom plakata Izopačena umjetnost: Entrate Musik koju je tom prigodom otvorio veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Thomas E. Schultze ističući važnost multikulturnosti, tolerancije, slobode govora i umjetnosti. Okupljenima se u uvodnim riječima obratio i dr. Albrecht Dumling, kurator izložbe, osvrnuvši se na vrijeme nastanka plakata i dvadesete godine u Njemačkoj – doba koje je zaustavljalo pravo čovjeka na izbor, njegovu slobodu i nove umjetnosti te sve ono što nije bio dio kulturnog i političkog programa tog vremena. Izložbi su prisustvovali, među ostalima, predstavnici Židovske općine u Zagrebu, umjetnici i gosti saksofonisti.

Tijekom prvog dana održani su također brojni koncerti i glazbene aktivnosti u Hrvatskom narodnom kazalištu i Teatru &TD, dok je samo u dvoranama Muzičke akademije održano preko dvadeset nastupa i koncerata. Najveću pozornost plijenio je koncert Yamaha Time, japanskog dua koji čine Nobuya Sugawa na saksofonu i Minako Koyanagi na klaviru. 

U Talijanskom kulturnom centru u Zagrebu otvorena je izložba Saksofobija, zbirka posvećena Adolpheu Saxu i metamorfozi saksofona kroz koju je posjetitelje vodio poznati saksofonist, kolekcionar i vlasnik ove impresivne kolekcije vintage saksofona, maestro Atillio Berni. Program otvorenja izložbe upotpunjen je njegovim nastupom na raznim vrstama saksofona. Zbog velikog interesa publike Berni će, nakon što je neke već drugoga dana izložbe upoznao, posjetitelje osobno upoznavati s pričom o nastanku i evoluciji ovog instrumenta ujedno svirajući na odabranim primjercima i trećega dana, 12. srpnja, u terminu od 13 do 14 sati,

Vrhunac prvog dana Svjetskog kongresa saksofonista svakako je bilo svečano otvorenje i koncert u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i pod dirigentskim vodstvom Piera-Andrea Valade nastupali su vrhunski solisti na saksofonu: Arno Bornakamp, Claude Delangle, Timothy McAllister i Antonio Garcia Jorge. 

U društvu dekana Muzičke akademije u Zagrebu Dalibora Cikojevića i umjetničkog direktora Svjetskog kongresa saksofonista Dragana Sremeca, ovo iznimno glazbeno događanje otvorila je izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

Komentari na članak

Vezani članci

ZIMS 2017.

Znanstveni kongres

Studenti medicinari pripremili ZIMS za medicinare i nemedicinare

Mladi doktori, studenti medicinskog i biomedicinskog područja izlažu svoje radove, a svi zainteresirani slušaju predavanja i sudjeluju na radionicama za vrijeme trajanja novog izdanja ZIMS-a posvećenog hitnoj medicini.

https://pixabay.com/en/piano-music-instrument-musician-2617007/

Svijet glazbe

Čitav niz koncerata narednih dana na Muzičkoj akademiji

Koncerti „Put violine“, „Christmas Swing“ i ciklus „Skladatelji obljetničari 2018.“ održat će se ovoga tjedna u koncertnim dvoranama Blagoja Berse i Václava Humla.

Izložba "Totalka"

Otvorenje izložbe

„Totalka” se u Galeriji SC-a osvrće na katastrofe iz nedavne povijesti

– Radovi Lava Paripovića u ovom se ciklusu ne bave budućim potencijalnim katastrofama, nego autor uzima primjere iz nedavne povijesti čovječanstva zajedno s biblijskom pričom o rušenju kule babilonske. U tehnici stop-animacije projicirana su četiri kratka videa. – stoji u predgovoru izložbe koja se otvara ove srijede.

da Vinci leteći stroj

„Leonardo da Vinci – genije i njegovi izumi“

U Zagrebu otvorena izložba posvećena izumima Leonarda da Vincija

Rekonstrukcije više od 80 izuma te reprodukcije slika, crteža i anatomskih studija Leonarda da Vincija možete pogledati do 16. kolovoza u Zagrebačkom velesajmu.

LET3 u Domu sportova

Let 3 najavljuje veliki koncert

Let 3: Antivalentinovo u Domu sportova

Što će nam pripremiti povodom „Antivalentinova” članovi benda za sada ne otkrivaju, a koncert najavljuju sloganom: – Ništa ljubav, samo karanje!