QS World University Rankings

Porasla kvaliteta Sveučilišta u Zagrebu u odnosu na prošlu godinu, na svjetskoj razini MIT najbolji

Sveučilište u Zagrebu

Prema publikaciji QS World University Rankings, Sveučilište u Zagrebu je između 751. i 800. mjesta u svijetu po kvaliteti, dok je u Europi zauzelo 305. mjesto. Najkvalitetnije svjetsko sveučilište prema njima je američki MIT.

Nedavno je u QS World University Rankings izašao poredak svjetskih sveučilišta prema kvaliteti. Inače, riječ je o godišnjoj publikaciji koja se bavi rangiranjem sveučilišta. Ovogodišnje je izdanje šesnaesto i objavila ga je tvrtka za globalnu analizu visokog obrazovanja Quacquarelli Symonds (QS). Čimbenici koje QS uzima u obzir u rangiranju su sljedeći: akademski ugled, ugled kod poslodavaca, citiranost po fakultetu, omjer studenata i nastavnog osoblja, udio međunarodnog fakultetskog osoblja i udio međunarodnih studenata.

Sveučilište u Zagrebu doživjelo je napredak u odnosu na prošlu godinu i nalazi se na zbirnoj poziciji između 751. i 800. mjesta (prošle je godine bilo između 800. i 1000.). U Europi je na 305. mjestu koje dijeli sa Sveučilištem u Mariboru, dok je ljubljansko između 591. i 600, a beogradsko između 800. i 1000. mjesta.

Prvo mjesto prema kvaliteti osmu je godinu pripalo poznatom američkom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT). Na drugom je mjestu Stanford, a na trećem Harvard. 

Najkvalitetnije je sveučilište u Europi Oxford, a u ukupnom je poretku zauzeo četvrto mjesto, dok je Cambridge na sedmom.

Najbolja azijska sveučilišta ona su iz Singapura: National University of Singapore i Nanyang Technological University. Što se Latinske Amerike tiče, najbolje je sveučilište Universidad de Buenos Aires na 74. mjestu.

Komentari na članak

Vezani članci

Ispunjavanje obrazaca

Metoda papir-olovka

Natječaj Sveučilišta u Zagrebu: izradite promotivne materijale Ankete za procjenu nastavnika

S obzirom na to da je Anketa namijenjena studentima, Sveučilište vjeruje da će se od studenata dobiti zanimljiva rješenja.

Želiš studirati u Zagrebu?

Zagrebački klub livanjskih studenata

Ako želite studirati u Zagrebu, dođite na Sajam karijera u Livnu

Zagrebački klub livanjskih studenata organizira četvrti Sajam karijera u Livnu. Pozivaju maturante 10. i 11. ožujka na upoznavanje zagrebačkih fakulteta te simulaciju državne mature.

Pravni fakultet u Zagrebu

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Za brucoše prava organiziran Dan orijentacije

Pravni fakultet nastoji brucošima olakšati prve studentske dane, stoga je i ove godine za njih organizirao Dan orijentacije tijekom kojeg će ih upoznati s osnovnim značajkama studiranja.

https://pixabay.com/en/innovation-business-information-561388/

10. izdanje Euroinevnta

Hrvatski studenti-inovatori postigli sjajan uspjeh na najvećoj europskoj izložbi

Na desetom izdanju Euroinventa hrvatski su studenti osvojili više zlatnih medalja. Šime Grbić, student FSB-a, za svoje je vozilo pogonjeno pneumatskim mišićima nagrađen sa 6 odličja.

Dodjela stipendija

Stipendiranje zagrebačkih studenata

Dodijeljene stipendije studentima Sveučilišta u Zagrebu

Održana je svečanost dodjela stipendija Sveučilišta u Zagrebu za stipendiste i počasne goste. Dodijeljeno je 510 stipendija u 4 kategorije, a naglasak je bio na prosjeku ocjena i osvojenim nagradama.