Vrijeme je za nove udžbenike iz kemije

Popunjen sedmi red periodnog sustava elemenata

PSE

Znanstvenici iz Japana, Rusije i SAD-a zaslužni su za otkriće ovih četiriju elemenata, a 30. prosinca, sada već prošle godine, odobrila ih je Međunarodna unija čiste i primijenjene kemije. Jedan od elemenata mogao bi biti nazvan po Lemmyju Kilmisteru

Svijet znanosti ushićen je jer je napokon popunjen sedmi red periodnog sustava elemenata, dodavanjem ununtrija, ununpentija, ununseptija i ununoktija. Malo se manje radosti zasigurno može osjetiti u srcima osnovnoškolaca i srednjoškolaca, budući da će uskoro iz svojih udžbenika iz kemije morati učiti nove, navedene elemente. Bilo kako bilo, od prošlog se tjedna ova četiri elementa u tablici nalaze pod rednim brojevima 113, 115, 117 i 118, a dodani su u periodni sustav četiri godine nakon što se posljednji put mijenjao njegov izgled. Za one koji to ne znaju, 2011. u tablicu su dodani elementi pod rednim brojevima 114 i 116, odnosno flerovij i livermorij.

Znanstvenici iz Japana, Rusije i SAD-a zaslužni su za otkriće ovih četiriju elemenata, a 30. prosinca, sada već prošle godine, odobrila ih je Međunarodna unija čiste i primijenjene kemije.

- Za znanstvenike ovo je veće dostignuće od zlatne olimpijske medalje. - rekao je Ryoji Noyori, japanski kemičar, bivši predsjednik Instituta Riken u Japanu i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju

Ununtrij, ununpentij, ununseptij i ununoktij privremena su imena novih elemenata, a prava će im imena dati znanstvenici koji su ih otkrili. Obožavatelji preminulog Lemmyja Kilmistera, bivšeg osnivača i pjevača heavy metal benda Motorhead, smatraju kako bi jedan od elemenata upravo trebao biti prozvan prema njemu - Lemmium. Pred sam kraj 2015. godine, Lemmy je preminuo od tumora, a sad bi mogao postati dijelom znanosti ako se ostvari želja organizatora peticije i naravno, njenih potpisnika. Ukupno im treba 150 000 potpisa, a u trenutku pisanja ovog teksta imaju nešto manje od 139 000. One koje zanima, mogu sve detalje pronaći na ovom linku.

FOTO: Facebook.com
 

Komentari na članak

Vezani članci

Stephen Hawking

Na današnji dan

VIDEO: Rođendan Stephena Hawkinga, profesora s Cambridgea koji je znanost učinio dostupnom

Na današnji dan 1942. godine rođen je britanski znanstvenik i profesor čija je „misija” učiniti znanost dostupnom svima, a na kojeg nas asociraju kolica i računalo uz koje govori. Autor je „biografije vremena", a posebno je poznat po svojim teorijama kozmologije.

temple

Otkriće Sveučilišta Temple

„Molekularnim oruđem” do brisanja HIV-a iz DNK

Znanstvenici sa Sveučilišta Temple stvorili su molekularna oruđa koja pomažu u brisanju genoma HIV-1 iz stanice.

Djevojka leži u krevetu

Stop odugovlačenju

Odrađivanjem svojih zadaća pokazujete zrelost

Kod onoga što vam je uistinu važno nemojte se nikako držati poslovice – „Što možeš danas, ostavi za sutra“.

Slovenski zmaj

Znanstveno otkriće

Fenomen "beba zmajeva" u Postojnskoj jami

U Postojnskoj jami u Sloveniji otkrivena čovječja ribica koja je snijela između 50 i 60 jajašca, od kojih tri pokazuju znakove razvoja života.

Sigmund Freud

Na današnji dan

Rođen Sigmund Freud, najpoznatiji psihoanalitičar prošloga stoljeća

Prije 160 godina rođen je Sigmund Freud, psihoanalitičar, psiholog i znanstvenik. Njegove teorije o psihičkoj energiji, Edipovom kompleksu i važnosti snova bile su jedne od najutjecajnijih akademskih koncepata prošlog stoljeća.