Vrijeme je za nove udžbenike iz kemije

Popunjen sedmi red periodnog sustava elemenata

PSE

Znanstvenici iz Japana, Rusije i SAD-a zaslužni su za otkriće ovih četiriju elemenata, a 30. prosinca, sada već prošle godine, odobrila ih je Međunarodna unija čiste i primijenjene kemije. Jedan od elemenata mogao bi biti nazvan po Lemmyju Kilmisteru

Svijet znanosti ushićen je jer je napokon popunjen sedmi red periodnog sustava elemenata, dodavanjem ununtrija, ununpentija, ununseptija i ununoktija. Malo se manje radosti zasigurno može osjetiti u srcima osnovnoškolaca i srednjoškolaca, budući da će uskoro iz svojih udžbenika iz kemije morati učiti nove, navedene elemente. Bilo kako bilo, od prošlog se tjedna ova četiri elementa u tablici nalaze pod rednim brojevima 113, 115, 117 i 118, a dodani su u periodni sustav četiri godine nakon što se posljednji put mijenjao njegov izgled. Za one koji to ne znaju, 2011. u tablicu su dodani elementi pod rednim brojevima 114 i 116, odnosno flerovij i livermorij.

Znanstvenici iz Japana, Rusije i SAD-a zaslužni su za otkriće ovih četiriju elemenata, a 30. prosinca, sada već prošle godine, odobrila ih je Međunarodna unija čiste i primijenjene kemije.

- Za znanstvenike ovo je veće dostignuće od zlatne olimpijske medalje. - rekao je Ryoji Noyori, japanski kemičar, bivši predsjednik Instituta Riken u Japanu i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju

Ununtrij, ununpentij, ununseptij i ununoktij privremena su imena novih elemenata, a prava će im imena dati znanstvenici koji su ih otkrili. Obožavatelji preminulog Lemmyja Kilmistera, bivšeg osnivača i pjevača heavy metal benda Motorhead, smatraju kako bi jedan od elemenata upravo trebao biti prozvan prema njemu - Lemmium. Pred sam kraj 2015. godine, Lemmy je preminuo od tumora, a sad bi mogao postati dijelom znanosti ako se ostvari želja organizatora peticije i naravno, njenih potpisnika. Ukupno im treba 150 000 potpisa, a u trenutku pisanja ovog teksta imaju nešto manje od 139 000. One koje zanima, mogu sve detalje pronaći na ovom linku.

FOTO: Facebook.com
 

Komentari na članak

Vezani članci

Andrej Plenković i Markus Söder

Okrugli stol na Veleučilištu VERN'

Premijer Plenković: U Hrvatskoj bi se u STEM područje do 2020. trebalo uložiti 17 tisuća stipendija

Tijekom govora o znanstvenoj suradnji, razvoju akademskih resursa te jačanju akademske razmjene i gospodarskim inicijativama Hrvatske i Bavarske, oba su premijera istaknula da se Europa mora usmjeriti na razvoj znanosti i tehnologije te da se novim generacijama mora omogućiti stjecanje konkurentnog i globalnog znanja. 

Tri predavanja, Time4Science

„Time4Science”

Na FOI-ju održane tri uspješne akademske rasprave

Tricia Alegra Jenkins, Michael Bošnjak i Marjan Mernik zaslužni su za tri uspješna susreta koja su se održala na FOI-ju u sklopu projekta „Time4Science”.

Sveučilišni forum 2014 Split

Sveučilišni forum u Splitu

U dodiru vjere i znanosti: Moji uvidi o post-kvantnoj fizici i o Bogu

Projekt sveučilišnih foruma ima za cilj potaknuti razmišljanje o najkompleksnijim pitanjima na razini odnosa znanosti i vjere te, sučeljavajući svjetski priznate znanstvenike, omogućiti interdisciplinarni pristup postavljenim tezama.

Konferencija

Međunarodno studentsko natjecanje

FER-ovci napadaju titulu najboljih na Elektrijadi

Nakon što su na prošloj Elektrijadi zadržali titulu najboljih u sportu te drugo mjesto u znanju i generalnom plasmanu, ove će se godine oko 250 studenata FER-a natjecati u 14 znanstvenih i 8 sportskih disciplina.

Joy Division: Unknown pleasures

Znanstvenici otkrivaju...

Rad studenta inspirirao je jednu od najpoznatijih naslovnica glazbenih albuma

Porijeklo naslovnice albuma nije bilo poznato. Ljudi su donedavno smatrali da slika prikazuje planine, no znanstvenici su otkrili nešto posve drugo...