LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Problem eurozone

Pojednostavljujemo stvari: Kako je Grčka zapala u krizu i zašto je EU u problemima zbog nje

Grčka je na rubu bankrota. Grci panično izvlače novac, kupuju samo osnovne namirnice i nadaju se najboljem. Grčki premjer Cipras je danas ipak pristao na uvjete EU, ali s nekim izmjenama. Hoće li to biti dovoljno za Grčku?

Grčka je na rubu bankrota. Grci panično izvlače novac, kupuju samo osnovne namirnice i nadaju se najboljem. Grčki premjer Cipras je danas ipak pristao na uvjete EU, ali s nekim izmjenama. Hoće li to biti dovoljno za Grčku?

Grčka ovih dana živi u neprestanoj borbi. Budući da je prekjučer u ponoć prošao rok za isplatu duga od 1,6 bilijuna eura, prije nekoliko dana građani Grčke počeli su masovno izvlačiti svoj novac iz banaka, kupovati osnovne namirnice i nadati se najboljem.

Hoće li Grčka bankrotirati i može li uopće napustiti eurozonu?

Ovo su pitanja koja bi i nama trebala biti iznimno važna jer ni mi nismo zablistali u EU.

Pregovori između Grčke i njezinih kreditora propali su krajem prošlog tjedna pa je zemlja zapala u tehnički bankrot kada joj je na naplatu stigao kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 1,6 milijardi eura. Grčka vlada najavila je raspisivanje referenduma 5. srpnja kako bi građani pokazali što misle o uvjetima međunarodne financijske pomoći, a oni su tijekom vikenda reagirali povlačenjem gotovine iz banaka. U strahu od kolapsa bankarskog sustava grčka je vlada u nedjelju uvela kapitalnu kontrolu, odnosno ograničenja u povlačenju novca iz banaka, koje će biti zatvorene do 6. srpnja, navodi poslovni.hr.

Relativno novo izabrani premijer Grčke Aleksis Cipras, predvodnik radikalne ljevice Syriza, žestoko se bori protiv ostanka u EU i eurozoni, ali čini se da se Grcima to baš i ne sviđa jer su počeli izlaziti na ulice kako bi prosvjedovali protiv premijerovih odluka. Iako izgleda kako Ciprasa uopće ne zanima što drugi misle i ne pristaje na dogovore, ipak je jučer odlučio objaviti kako pristaje na uvjete EU i na novi dvogodišnji plan za isplatu, ali s dodacima tom sporazumu.

Grčka je vlada danas izvijestila da je svojim vjerovnicima poslala „novi prijedlog koji sadrži niz amandmana“ na njihov prijedlog uz pismo koje je premijer Aleksis Cipras u utorak navečer uputio Europskoj uniji, Međunarodnome monetarnom fondu i Središnjoj europskoj banci.

Novim prijedlogom grčka vlada traži novi sporazum kojim bi se riješila pitanja financiranja zemlje kroz europske mehanizme stabilnosti, pri čemu bi se naglasak stavio na perspektivu rasta, objasnio je vladin izvor. Premijer Cipras u pismu je zatražio da se zadrži niži PDV za grčke otoke, da se odgodi povećanje starosne dobi za odlazak u mirovinu te da se uspori ukidanje dodataka na mirovinu, prenio je u srijedu Financial Times. Dužnosnici zemalja eurozone ocijenili su da najnovije grčko pismo sadrži uvjete koje bi nekim zemljama mogle biti teško prihvatljive, navodi poslovni.hr

Postavlja se pitanje može li se izaći iz eurozone s obzirom na to da Grci govore kako ih je euro uništio i povlači li to za sobom automatski izlazak iz EU?

Prema mišljenju pravnog stručnjaka Franka Bräutigama, izlazak Grčke iz eurozone ne povlači automatski izlazak iz Europske unije, navodi Deutsche Welle. Sam izlazak iz eurozone uopće nije predviđen. Naime, nije uopće uređena mogućnost izlaska iz eurozone, tako da bi Grčka predstavljala svojevrstan presedan ako bi se stvarno našli odvjetnici koji bi to uopće mogli izvesti. Izlazak iz EU jest reguliran pa možemo zaključiti kako bi izlaskom iz EU Grčka ustvari mogla izaći i iz eurozone. Premda je to sve teorija, u praksi takvih slučajeva još nije bilo.

Iako će grčki slučaj temeljito protresti eurozonu i Europsku uniju, izravnih financijskih učinaka na Hrvatsku vjerojatno neće biti, rekao je u ponedjeljak ravnatelj Instituta za financije i računovodstvo Tihomir Domazet u emisiji Hrvatskog radija „Poslovni tjedan“.

 – Izravnog financijskog utjecaja na Hrvatsku vjerojatno neće biti, iako će ova situacija s Grčkom potresti eurozonu, ali čak i zemlje koje nisu u Europskoj uniji. Primjerice, i države u našem susjedstvu u kojima posluju grčke banke, recimo Srbiju. Tamo će biti veliki potres jer kako reagirati u situaciji u kojoj financijski i bankovni sustav Grčke ne može funkcionirati . – kazao je Domazet, a prenio poslovni.hr. Nadodaje kako ne misli da će grčka kriza imati neki utjecaj na porast turista u Republici Hrvatskoj.

Ekonomski analitičar Damir Novotny na usporedbe Grčke i Hrvatske kaže da je Hrvatska u odnosu na Grčku benigni slučaj jer, kako je istaknuo, Hrvatska uvijek može prodati udjele u INA-i i smanjiti dug za tri milijarde eura. Međutim, Novotny smatra da će se i u Hrvatskoj jednog dana morati shvatiti da se više ne može živjeti na tuđi račun i tako isplaćivati plaće i mirovine. Kaže i kako hrvatska politička elita mora prihvatiti obvezu da slijedi institucionalna pravila EU, navodi poslovni.hr.

Što će biti s Grčkom i hoće li ovaj novi plan uopće upaliti? Preostaje nam samo da čekamo i vidimo jer veliki broj članica EU više nisu naklonjene pomaganju Grčkoj s njezinim dugovima. Svjedočimo prvoj velikoj krizi Europske unije koja nas navodi da promislimo koliko je bilo pametno uopće pristupiti joj i radi li se o brodu koji polako, ali sigurno tone? Grčka nije jedina koja grca u problemima, Hrvatska je ušla u EU sa lošom ekonomijom, a očekivanja da će EU ustvari pomoći Hrvatskoj da stasa u politički i ekonomski stabilnu zemlju su se vrlo brzo raspršila. Ostaje nam samo da gledamo i pratimo što će se dogoditi i da priželjkujemo kako Hrvatska neće imati ovakvu karijeru u EU.