Slatka pobjeda

Nutella u Hrvatskoj konačno će biti ista kao i u ostatku Europe

Nutella festival

Europska parlamentarka Biljana Borzan donosi dobre vijesti za sve ljubitelje slatkog, kremastog namaza s lješnjacima. Prođe li sve po planu, guštat ćemo u proizvodima jednake kvalitete kakve već konzumiraju razvijene europske zemlje.

Slatkoljupci će konačno doći na svoje. Nema više razloga da po Nutellu odlazimo u neku drugu državu kao što su naši roditelji išli u Trst po traperice – kvaliteta će proizvoda uskoro svugdje morati biti ista. Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je izmjene Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama koji od sada zabranjuje prodaju lošijih proizvoda na tržištima istočne Europe, istaknula je u petak u Kući Europe u Zagrebu hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, piše Hina. 

– Više od 80 posto građana Hrvatske smatra da nas velike korporacije tretiraju kao građane drugog reda. To su brojke koje sam dobila kada sam radila prvo istraživanje kvalitete na našem i njemačkom tržištu s Hrvatskom agencijom za hranu. Građani kvalitetu proizvoda stavljaju rame uz rame sa sigurnošću istih. – objasnila je Borzan. 

Hrvatska predstavnica u Europskom parlamentu očekuje da će konačno glasovanje doći na dnevni red plenarne sjednice u ožujku, a u tome će Rumunjska kao zemlja predsjedateljica imati ključnu ulogu. Smatra da i Rumunjska slično razmišlja o tom problemu te da neće dopustiti da se glasovanje odgodi.

Osim toga važno je i kako će reagirati hrvatska vlada.

– Osigurali smo da Zakon bude maksimalno kvalitetan i zato je izuzetno važno da hrvatska vlada, zajedno s ostalim vladama, zauzme vrlo snažnu poziciju. – istaknula je.

U europskoj Direktivi o nepoštenim poslovnim praksama propisano je da će se oni koji proizvode različite proizvode za više tržišta kažnjavati s do četiri posto njihovog godišnjeg prometa. U tijeku je i istraživanje kvalitete proizvoda za koje je osigurano 800 tisuća eura iz proračuna EU-a, a u uzorak bi trebalo ući 60 do 70 proizvoda. Borzan očekuje prve rezultate kroz par mjeseci, a odmah potom i prve sankcije.

Komentari na članak

Vezani članci

Jasna Ožanić

Veća prava potrošača

Uvode se nova pravila za sve vrste kupovine

Po novim pravilima, kupci robu koju kupe putem interneta, telefonski ili pošte moći vratiti u roku od 14 dana. Isti je rok za povrat novca kupcu od strane prodavača, ukoliko se radi o otkazivanju narudžbe.

Urbana mladež

Erasmus Plus projekt

Mladi poduzetnici iz Europske unije dolaze u Zagreb na razmjenu znanja i dobre prakse

Na projektu 4 elements for 4 corners of Europe skupit će se 28 sudionika iz Mađarske, Poljske i Hrvatske kako bi svojim znanjem, iskustvom i idejama pomogli jedni drugima u unaprjeđenju i razvoju poslovnih strategija i organizacije.

Voogle konferencija u Varaždinu 2014.

Iskoristite priliku i sudjelujte na Voogle konferenciji

Voogle konferencija u Varaždinu 2014.

Sudionici mogu prisustvovati zanimljivim i inspirarajućim prezentacijama i panel-raspravama koje će održati neki od vodećih stručnjaka iz IT biznisa, transfera tehnologije i srodnih poduzetničkih područja.

ERASMUS for Young Entrepreneurs

Pogranični program razmjene

Razvij svoj vlastiti posao uz Erasmus za mlade poduzetnike!

Europska unija, u sklopu programa Erasmus, nudi program razmjene za mlade poduzetnike koji razmišljaju o otvaranju vlastite tvrtke ili su to već napravili unutar zadnje tri godine.

Citat o stranim jezicima

Istraživanje Europske komisije

Koliko jezika govori prosječni stanovnik EU?

Koliko se prosječno jezika po stanovniku govori u Europskoj uniji? Prednjači li sjever ili jug, istok ili zapad? Odgovore na ova pitanja najslikovitije je prikazao češki lingvist Jakub Marian, i to uz pomoć karte Europe.