Slatka pobjeda

Nutella u Hrvatskoj konačno će biti ista kao i u ostatku Europe

Nutella festival

Europska parlamentarka Biljana Borzan donosi dobre vijesti za sve ljubitelje slatkog, kremastog namaza s lješnjacima. Prođe li sve po planu, guštat ćemo u proizvodima jednake kvalitete kakve već konzumiraju razvijene europske zemlje.

Slatkoljupci će konačno doći na svoje. Nema više razloga da po Nutellu odlazimo u neku drugu državu kao što su naši roditelji išli u Trst po traperice – kvaliteta će proizvoda uskoro svugdje morati biti ista. Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je izmjene Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama koji od sada zabranjuje prodaju lošijih proizvoda na tržištima istočne Europe, istaknula je u petak u Kući Europe u Zagrebu hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, piše Hina. 

– Više od 80 posto građana Hrvatske smatra da nas velike korporacije tretiraju kao građane drugog reda. To su brojke koje sam dobila kada sam radila prvo istraživanje kvalitete na našem i njemačkom tržištu s Hrvatskom agencijom za hranu. Građani kvalitetu proizvoda stavljaju rame uz rame sa sigurnošću istih. – objasnila je Borzan. 

Hrvatska predstavnica u Europskom parlamentu očekuje da će konačno glasovanje doći na dnevni red plenarne sjednice u ožujku, a u tome će Rumunjska kao zemlja predsjedateljica imati ključnu ulogu. Smatra da i Rumunjska slično razmišlja o tom problemu te da neće dopustiti da se glasovanje odgodi.

Osim toga važno je i kako će reagirati hrvatska vlada.

– Osigurali smo da Zakon bude maksimalno kvalitetan i zato je izuzetno važno da hrvatska vlada, zajedno s ostalim vladama, zauzme vrlo snažnu poziciju. – istaknula je.

U europskoj Direktivi o nepoštenim poslovnim praksama propisano je da će se oni koji proizvode različite proizvode za više tržišta kažnjavati s do četiri posto njihovog godišnjeg prometa. U tijeku je i istraživanje kvalitete proizvoda za koje je osigurano 800 tisuća eura iz proračuna EU-a, a u uzorak bi trebalo ući 60 do 70 proizvoda. Borzan očekuje prve rezultate kroz par mjeseci, a odmah potom i prve sankcije.

Komentari na članak

Vezani članci

Obnova studentskih domova - hodnik

Kontroverzna renovacija

Hrvatska vraća svih 220 milijuna kuna Europske unije dodijeljenih za obnovu domova?

Činilo se da je Hrvatska financirala tek dio obnove studentskih domova sa svojih 65 milijuna kuna. Utvrdi li se da nije bilo opravdanja za izravni pregovarački postupak između SC-a i Projektgradnje, bit će prisiljena vratiti cijeli iznos od 220 milijuna koji je Europska unija dodijelila.

Roaming fees

Niži troškovi telefoniranja

Od travnja povoljniji roaming u Europskoj uniji

Od 30. travnja ove godine roaming će se naplaćivati po ograničenim cijenama kako bi se spriječilo zaračunavanje pretjerano visokih cijena korištenja mobilnih usluga. Tako će korisnici po pozivu plaćati iznos nacionalne tarife, a na to će se dodati 0,05€ za odlazni poziv, 0,01€ za dolazni poziv, 0,02€ po SMS-u i 0,05€ po megabajtu potrošenih mobilnih podataka.

EP

Model Eropean Union Strasbourg 2016

Erasmus+ omogućuje vam da iz prve ruke upoznate institucije EU-a

U tijeku su prijave na Erasmus+ projekt "Model Eropean Union Strasbourg 2016". Napišite izvrstan esej i preuzmite važne uloge u institucijama Europske unije, barem na tjedan dana.

Centar za sigurniji internet

Prvi u Hrvatskoj

Otvoren Centar za sigurniji internet u Osijeku

U Osijeku je otvoren prvi hrvatski Centar za sigurniji internet koji se sufinancira iz sredstava Europske unije. Koordinator projekta je Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa J. Strossmayera u Osijeku, a partneri su Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Terrakom i Grad Osijek.

Nutella festival

Nutella Palooza festival

Jedinstveni festival posvećen neodoljivoj čokoladnoj poslastici

Ovog travnja u Australiji se slavi sve povezano s Nutellom i čokoladom.