Slatka pobjeda

Nutella u Hrvatskoj konačno će biti ista kao i u ostatku Europe

Nutella festival

Europska parlamentarka Biljana Borzan donosi dobre vijesti za sve ljubitelje slatkog, kremastog namaza s lješnjacima. Prođe li sve po planu, guštat ćemo u proizvodima jednake kvalitete kakve već konzumiraju razvijene europske zemlje.

Slatkoljupci će konačno doći na svoje. Nema više razloga da po Nutellu odlazimo u neku drugu državu kao što su naši roditelji išli u Trst po traperice – kvaliteta će proizvoda uskoro svugdje morati biti ista. Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je izmjene Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama koji od sada zabranjuje prodaju lošijih proizvoda na tržištima istočne Europe, istaknula je u petak u Kući Europe u Zagrebu hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, piše Hina. 

– Više od 80 posto građana Hrvatske smatra da nas velike korporacije tretiraju kao građane drugog reda. To su brojke koje sam dobila kada sam radila prvo istraživanje kvalitete na našem i njemačkom tržištu s Hrvatskom agencijom za hranu. Građani kvalitetu proizvoda stavljaju rame uz rame sa sigurnošću istih. – objasnila je Borzan. 

Hrvatska predstavnica u Europskom parlamentu očekuje da će konačno glasovanje doći na dnevni red plenarne sjednice u ožujku, a u tome će Rumunjska kao zemlja predsjedateljica imati ključnu ulogu. Smatra da i Rumunjska slično razmišlja o tom problemu te da neće dopustiti da se glasovanje odgodi.

Osim toga važno je i kako će reagirati hrvatska vlada.

– Osigurali smo da Zakon bude maksimalno kvalitetan i zato je izuzetno važno da hrvatska vlada, zajedno s ostalim vladama, zauzme vrlo snažnu poziciju. – istaknula je.

U europskoj Direktivi o nepoštenim poslovnim praksama propisano je da će se oni koji proizvode različite proizvode za više tržišta kažnjavati s do četiri posto njihovog godišnjeg prometa. U tijeku je i istraživanje kvalitete proizvoda za koje je osigurano 800 tisuća eura iz proračuna EU-a, a u uzorak bi trebalo ući 60 do 70 proizvoda. Borzan očekuje prve rezultate kroz par mjeseci, a odmah potom i prve sankcije.

Komentari na članak

Vezani članci

Anti-Botnet Nacionalni centar

Antibot.hr

Web Nacionalnog centra podrške protiv botneta

 Hrvatska akademska i istraživačka mreža je pokrenula web sjedište Nacionalnog centra podrške protiv botneta u sklopu međunarodnog projekta Centra za naprednu računalnu zaštitu (ACDC).

EU

Poslovi u zemljama Europe

Savjeti za lakši pronalazak posla

Tražite li posao u zemljama Europske unije? Evo par informacija koje bi vam u tome mogle pomoći.

HSA predavanje

Predavanje na Ekonomskom fakultetu

Zapošljavanje u institucijama Europske unije

Predavanje o mogućnostima zapošljavanja u institucijama EU namijenjeno je svim studentima, a prisustvovanje projektu je besplatno za sve sudionike.

Hrvatski učenici i zastupnici razgovarali o budućnosti EU

#MladiEU2017

Hrvatski učenici i zastupnici razgovarali o budućnosti EU

Na skupu #MladiEU2017 sudjelovali su učenici srednjih škola i hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu te su raspravljali o politikama i budućnosti EU.

HSA

Simulacija donošenja političkih odluka na europskoj razini

„Model European Union Zagreb” održava se ovoga tjedna u Krašu

Specifična radionica unutar koje se studentima pruža iskustvo o funkcioniranju institucija Europske unije iz prve ruke.