LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Anders Breivik upisao fakultet

Norveški masovni ubojica postaje politolog

Norveški masovni ubojica Anders Breivik ispunio je sve uvjete te od iduće akademske godine studira na Sveučilištu u Oslu.

Norveški masovni ubojica Anders Breivik ispunio je sve uvjete te od iduće akademske godine studira na Sveučilištu u Oslu.

Iako iz prvog pokušaja nije uspio upisati fakultet, Anders Breivik od sljedeće je akademske godine službeno i student.

U Norveškoj svi zatvorenici imaju pravo na više obrazovanje, a upravo je Breivikovo upisivanje studija pokrenulo javnu raspravu o tome bi li masovnim ubojicama to pravo trebalo oduzeti.

Da podsjetimo, 2011. godina iznimno je potresna godina za Norvežane. Naime, njihov je sugrađanin, Anders Breivik, te godine postavio i aktivirao bombu u samom centru glavnoga grada Osla, u dijelu gdje se nalazi parlament, pritom ubivši osam osoba.

Nakon toga je, prerušen u policajca, upao u ljetni kamp mladeži Radničke stranke (stranka na vlasti u Norveškoj) gdje je ubio 69 osoba. Trenutno služi zatvorsku kaznu u trajanju od 21 godine

Norveški je kazneni sustav orijentiran na rehabilitaciju zatvorenika, stoga im i nudi sudjelovanje na sveučilištu. No, Breivik neće sudjelovati u nastavi, niti će biti u mogućnosti kontaktirati ikoga sa sveučilišta. To će umjesto njega činiti osoblje unutar zatvora.

FOTO: FLICKR