LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„World happiness report”

Norveška službeno proglašena najsretnijom državom svijeta

Organizatori projekta ističu kako je sreća jedan od važnijih faktora državnog razvoja, a Norveška kao jedna od mirnijih i ljepših država Europe, ovime dobiva još jedno u nizu priznanja.

Organizatori projekta ističu kako je sreća jedan od važnijih faktora državnog razvoja, a Norveška kao jedna od mirnijih i ljepših država Europe, ovime dobiva još jedno u nizu priznanja.

Titulu najsretnije države 2017. godine odnijela je Norveška koja se već duže vrijeme približavala vrhu. Prošle godine Norveška je bila na četvrtom mjestu, na kojemu se zadržavala od 2012. godine, a 2013. je zavrijedila status druge najsretnije države svijeta.

Među ostalim prvacima našle su se Danska, Island i Švicarska, iste države koje se drže vrha od početka mjerenja. Pojava je to koja ne začuđuje s obzirom na visoku razvijenost država, no penjanje Norveške s četvrtog na prvo mjesto u samo godinu dana, situacija je koja će razveseliti Norvežane i ljubitelje te nordijske zemlje. Od ostalih država uvrštenih u popis, kao posljednja označena je Srednjoafrička Republika, manja država smještena u srcu Afrike koja broji čak 80-ak naroda i vrlo nisku stopu razvoja.

FOTO: Wikipedia/Petr Šmerkl

Svjetsko izvješće o sreći (World happiness report) dokument je koji izlazi jednom godišnje, a rangira države od 2012. godine kada je projekt započeo. Izvješće je rezultat rada UN-a koji sreću smatra najboljim mjerilom društvenog razvoja i ostvarenja ciljeva društvene politike, piše na mrežnoj stranici projekta.

Jedan od najvažnijih datuma projekta je 20. ožujak, datum koji se službeno naziva Danom svjetske sreće, a upravo tada izlazi godišnji popis država rangiranih prema indeksu sreće. Ovogodišnje izvješće ponovno je izdano u organizaciji Ujedinjenih Naroda, izdavaštvu Sustainable Development Solutions Network te uz podršku Ernesto Illy fundacije.

Za točno definiranje pojedinog indeksa gleda se veličina određenog parametra. U ovome je slučaju to šest parametara: brižnost, sloboda, darežljivost, iskrenost, zdravlje, prihodi i dobra vladavina. S obzirom na to da razvijenost države prate viši standardi i indeksi, lako je pretpostaviti koje će se države nalaziti na vrhu ljestvice.

Zanimljivost u vezi indeksa sreće leži u definiranju uzroka nejednakosti. Rezultati su pokazali da u bogatijim državama razlog nesreće nije nejednakost u osobnim prihodima, već fizičko i psihičko zdravlje, pri čemu se mentalne bolesti ističu kao najveći izvor remećenja osobne sreće. Drugi važan uzrok pada sreće kod ljudi jest nezaposlenost. Nezaposlenost uzrokuje najveće negativne promjene u indeksu, a čak i zaposlenost varira ovisno o uvjetima rada.

Specifičnost ovogodišnjeg izvještaja naglak je na sociološkoj pozadini čitavog indeksa sreće. Analizom pojedinih zemalja, primjerice Sjedinjenih Američkih Država, uočeno je kako rast pojedinih parametra indeksa ne izaziva nužno rast sreće te države. To najbolje potvrđuje činjenica da SAD unatoč porastu dohotka bilježi pad sreće od 0,51%, piše The New York Times.

Norveška je država koja glasi kao jedna od sigurnijih država Europe s prilično niskom stopom kriminala. Nezaposlenost je na niskih 4,7% prema podacima iz 2016. godine Jedna je od najmanje napučenih država Europe koja broji mnogobrojne prirodne ljepote, a poznata je po stabilnoj državnoj politici, što rezultira zadovoljnim stanovništvom, ali i posjetiteljima.  

FOTO: FACEBOOK