Rock 'n' Roll Hall of Fame

Nina Simone i Sister Rosetta Tharpe, legendarne glazbene ikone, ulaze u Kuću slavnih „rock“ glazbe

Nina Simone1

Dvije briljantne, svestrane i neponovljive glazbene legende, Nina Simone i Sister Rosetta Tharpe, zauvijek su ostavile neizbrisiv trag u bogatoj glazbenoj povijesti, a 2018. godine napokon će dobiti i više nego zasluženo počasno mjesto u poznatoj Kući slavnih „rock 'n' roll“ glazbe.

Nakon niza godina u kojima su žene afroameričkih korijena bile nepravedno zapostavljene i marginalizirane u svijetu glazbene umjetnosti, došao je i taj dugoočekivani trenutak koji doista označava povijesnu prekretnicu u razumijevanju, poštivanju i priznanju crnačke glazbe. Iako je svijet danas još uvijek, nažalost, daleko od potpune rasne ravnopravnosti, odluka o odavanju počasti bogatom nasljeđu dviju iznimno talentiranih glazbenih ikona crnačkog rock 'n' rolla mali je, ali uistinu važan i pozitivan iskorak prema, nadajmo se, postepenom razrješenju barem djelića postojećeg kompleksnog problema rasne nejednakosti koja neslavno definira mnoge aspekte društvenih odnosa. 

Nina Simone, genijalna američka soul diva prepoznatljivog dubokog glasa, napustila nas je 2003. u 70. godini života, no njezino je vrhunsko i zadivljujuće glazbeno stvaralaštvo zauvijek zadužilo glazbeni i umjetnički svijet. Globalno poznata i kao Visoka svećenica soula ova je žustra aktivistica za građanska prava, zajedno s Rosettom Tharpe, još jednom legendarnom glazbenicom afroameričkog podrijetla, i službeno izabrana za ulazak u Kuću slavnih rock glazbe, uglednu muzejsku ustanovu koja okuplja brojna muzička imena s nemjerljivim utjecajima na glazbu unutar rock žanra diljem svijeta. Multitalentirana i nezamjenjiva Nina, svestrana umjetnica osebujnog glasa i jedinstvenih glazbenih sposobnosti, svojim je umjetničkim performansima i vokalnim vještinama zauvijek zarobila brojna srca, a o razmjeru njene evidentne popularnosti dovoljno govori činjenica da je o njezinom osebujnom životnom putu snimljen i film koji je svjetlo dana ugledao 2015. godine

Glazbena diva Nina Simone na sceni, FOTO: Pinterest

Još jedna od fascinantnih i bezvremenih ličnosti glazbene umjetnosti svakako je i fenomenalna američka muzička ikona Sister Rosetta Tharpe. U glazbenim vodama poznata i kao Kuma rock 'n' rolla ova je inspirativna zvijezda gospela jedna od prvih ženskih gitaristica koja je usprkos mnogim preprekama žarila i palila nekadašnjom svjetskom rock 'n' roll scenom. Tharpe se stoga nerijetko i potpuno zasluženo smatra jednom od začetnica zvuka rock glazbe koja je iza sebe ostavila zaista neprocjenjiv glazbeni opus koji i dan danas predstavlja nepresušan izvor vječne inspiracije brojnim glazbenicima kao i cjelokupnoj vojsci obožavatelja rock glazbe koji se zasigurno broje u milijunima diljem svijeta. 

Sister Rosetta Tharpe, FOTO: Pinterest

Komentari na članak

Vezani članci

Croatia records

Intervju s pjevačem

Dominik Blaževac: Glazbena karijera u usponu uz redovno studiranje

Dominik Blaževac, brodski pjevač i osječki student, probio se na glazbenu scenu 2016. godine. Student je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, smjer Glazbena pedagogija za koju kaže da mu je uvelike pomogla u stvaranju glazbe. 

SHOWderica gužva

Jezero Šoderica

Postani jedan od izvođača na SHOWderici

Ovogodišnja SHOWderica donosi odlične punk-rock i house izvođače. Brojnu publiku razveselit će Gužva u 16-ercu, Radiology i ti!

Rock concert

Long live rock 'n' roll.

Deset najčešćih tipova na svirkama

Predstavljamo vam deset najčešćih tipova koji su gotovo imperativ na svakoj svirci.

Justice, Orange Warsaw Festival

Glazbeni festival u Varšavi

Pariški duo Justice zatvara Orange Warsaw Festival

Neuobičajeni i zanosni koncerti popraćeni vizualima i glazbenim elementima sa savršenim detaljima su postali zaštitni znak pariškog dua.

Good Vibrations - Luka Belani, Jeboton

Prvo ištekano izdanje Good Vibrationsa

Luka Belani i Jeboton Ansambl u novom izdanju Good Vibrationsa!

Prvo „ištekano” izdanje Good Vibrationsa dovodi Luku Belanija, Jeboton Ansambl, Denisa Kataneca te, za ovu priliku, akustični bend Phaneron. Za DJ-evskim pultom ovom će se prigodom Kneži pridružiti i Lovely Quinces.