Rock 'n' Roll Hall of Fame

Nina Simone i Sister Rosetta Tharpe, legendarne glazbene ikone, ulaze u Kuću slavnih „rock“ glazbe

Nina Simone1

Dvije briljantne, svestrane i neponovljive glazbene legende, Nina Simone i Sister Rosetta Tharpe, zauvijek su ostavile neizbrisiv trag u bogatoj glazbenoj povijesti, a 2018. godine napokon će dobiti i više nego zasluženo počasno mjesto u poznatoj Kući slavnih „rock 'n' roll“ glazbe.

Nakon niza godina u kojima su žene afroameričkih korijena bile nepravedno zapostavljene i marginalizirane u svijetu glazbene umjetnosti, došao je i taj dugoočekivani trenutak koji doista označava povijesnu prekretnicu u razumijevanju, poštivanju i priznanju crnačke glazbe. Iako je svijet danas još uvijek, nažalost, daleko od potpune rasne ravnopravnosti, odluka o odavanju počasti bogatom nasljeđu dviju iznimno talentiranih glazbenih ikona crnačkog rock 'n' rolla mali je, ali uistinu važan i pozitivan iskorak prema, nadajmo se, postepenom razrješenju barem djelića postojećeg kompleksnog problema rasne nejednakosti koja neslavno definira mnoge aspekte društvenih odnosa. 

Nina Simone, genijalna američka soul diva prepoznatljivog dubokog glasa, napustila nas je 2003. u 70. godini života, no njezino je vrhunsko i zadivljujuće glazbeno stvaralaštvo zauvijek zadužilo glazbeni i umjetnički svijet. Globalno poznata i kao Visoka svećenica soula ova je žustra aktivistica za građanska prava, zajedno s Rosettom Tharpe, još jednom legendarnom glazbenicom afroameričkog podrijetla, i službeno izabrana za ulazak u Kuću slavnih rock glazbe, uglednu muzejsku ustanovu koja okuplja brojna muzička imena s nemjerljivim utjecajima na glazbu unutar rock žanra diljem svijeta. Multitalentirana i nezamjenjiva Nina, svestrana umjetnica osebujnog glasa i jedinstvenih glazbenih sposobnosti, svojim je umjetničkim performansima i vokalnim vještinama zauvijek zarobila brojna srca, a o razmjeru njene evidentne popularnosti dovoljno govori činjenica da je o njezinom osebujnom životnom putu snimljen i film koji je svjetlo dana ugledao 2015. godine

Glazbena diva Nina Simone na sceni, FOTO: Pinterest

Još jedna od fascinantnih i bezvremenih ličnosti glazbene umjetnosti svakako je i fenomenalna američka muzička ikona Sister Rosetta Tharpe. U glazbenim vodama poznata i kao Kuma rock 'n' rolla ova je inspirativna zvijezda gospela jedna od prvih ženskih gitaristica koja je usprkos mnogim preprekama žarila i palila nekadašnjom svjetskom rock 'n' roll scenom. Tharpe se stoga nerijetko i potpuno zasluženo smatra jednom od začetnica zvuka rock glazbe koja je iza sebe ostavila zaista neprocjenjiv glazbeni opus koji i dan danas predstavlja nepresušan izvor vječne inspiracije brojnim glazbenicima kao i cjelokupnoj vojsci obožavatelja rock glazbe koji se zasigurno broje u milijunima diljem svijeta. 

Sister Rosetta Tharpe, FOTO: Pinterest

Komentari na članak

Vezani članci

Zagreb Guitar Fest

Zagreb Guitar Festival

Najveća svjetska gitaristička imena dolaze u Zagreb

U sklopu Zagreb Guitar Festivala održavat će se koncerti na kojima će svoju virtuoznost pokazivati najveća svjetska gitaristička imena. Osim njih, publika će moći poslušati i buduće zvijezde klasične i jazz glazbe, a svaka će večer završavati druženjima i jazzom.

Mozart Fan Club

260. obljetnica Mozartova rođenja

Mozart Fan Club slavi rođendan salzburškog glazbenog genija

Novi klub poklonika salzburškog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta obilježava veliku obljetnicu – 260. godina od skladateljeva rođenja i tim povodom na dan Mozartova rođendana u Zlatnoj dvorani na Gornjem gradu u Zagrebu priprema prigodnu svečanost.

Narednik Lobanja i Vod Smrti

Narednik Lobanja i Vod Smrti

INTERVJU: Trash metal bend čiji identitet malo tko zna

„Cijeli ovaj bend i sve vezano uz njega je jedna konstantna zabavna anegdota.”

Untold festival

Untold Festival

Rumunjski glazbeni festival nudi besplatan ulaz darivateljima krvi

Organizatori festivala potiču darivanje krvi uz pomoć grofa Drakule i besplatnih ulaznica.

AKA Crescendo

Humanitarna akcija

Studentska skupina „A.K.A. Crescendo" pjeva za oporavak djevojčice Tonke Jerković

Na koncertu će im se pridružiti i njihovi prijatelji, talentirani studentski trio iz Zagreba – Amaterapeuti, vokalno instrumentalni sastav koji aktivno djeluje od 2015. godine, a u radu ih vodi uvjerenje da prava frekvencija i prava riječ čine srž pravog ozračja.