Rock 'n' Roll Hall of Fame

Nina Simone i Sister Rosetta Tharpe, legendarne glazbene ikone, ulaze u Kuću slavnih „rock“ glazbe

Nina Simone1

Dvije briljantne, svestrane i neponovljive glazbene legende, Nina Simone i Sister Rosetta Tharpe, zauvijek su ostavile neizbrisiv trag u bogatoj glazbenoj povijesti, a 2018. godine napokon će dobiti i više nego zasluženo počasno mjesto u poznatoj Kući slavnih „rock 'n' roll“ glazbe.

Nakon niza godina u kojima su žene afroameričkih korijena bile nepravedno zapostavljene i marginalizirane u svijetu glazbene umjetnosti, došao je i taj dugoočekivani trenutak koji doista označava povijesnu prekretnicu u razumijevanju, poštivanju i priznanju crnačke glazbe. Iako je svijet danas još uvijek, nažalost, daleko od potpune rasne ravnopravnosti, odluka o odavanju počasti bogatom nasljeđu dviju iznimno talentiranih glazbenih ikona crnačkog rock 'n' rolla mali je, ali uistinu važan i pozitivan iskorak prema, nadajmo se, postepenom razrješenju barem djelića postojećeg kompleksnog problema rasne nejednakosti koja neslavno definira mnoge aspekte društvenih odnosa. 

Nina Simone, genijalna američka soul diva prepoznatljivog dubokog glasa, napustila nas je 2003. u 70. godini života, no njezino je vrhunsko i zadivljujuće glazbeno stvaralaštvo zauvijek zadužilo glazbeni i umjetnički svijet. Globalno poznata i kao Visoka svećenica soula ova je žustra aktivistica za građanska prava, zajedno s Rosettom Tharpe, još jednom legendarnom glazbenicom afroameričkog podrijetla, i službeno izabrana za ulazak u Kuću slavnih rock glazbe, uglednu muzejsku ustanovu koja okuplja brojna muzička imena s nemjerljivim utjecajima na glazbu unutar rock žanra diljem svijeta. Multitalentirana i nezamjenjiva Nina, svestrana umjetnica osebujnog glasa i jedinstvenih glazbenih sposobnosti, svojim je umjetničkim performansima i vokalnim vještinama zauvijek zarobila brojna srca, a o razmjeru njene evidentne popularnosti dovoljno govori činjenica da je o njezinom osebujnom životnom putu snimljen i film koji je svjetlo dana ugledao 2015. godine

Glazbena diva Nina Simone na sceni, FOTO: Pinterest

Još jedna od fascinantnih i bezvremenih ličnosti glazbene umjetnosti svakako je i fenomenalna američka muzička ikona Sister Rosetta Tharpe. U glazbenim vodama poznata i kao Kuma rock 'n' rolla ova je inspirativna zvijezda gospela jedna od prvih ženskih gitaristica koja je usprkos mnogim preprekama žarila i palila nekadašnjom svjetskom rock 'n' roll scenom. Tharpe se stoga nerijetko i potpuno zasluženo smatra jednom od začetnica zvuka rock glazbe koja je iza sebe ostavila zaista neprocjenjiv glazbeni opus koji i dan danas predstavlja nepresušan izvor vječne inspiracije brojnim glazbenicima kao i cjelokupnoj vojsci obožavatelja rock glazbe koji se zasigurno broje u milijunima diljem svijeta. 

Sister Rosetta Tharpe, FOTO: Pinterest

Komentari na članak

Vezani članci

vrtlog zivota

Žurke bez harmonike

VIDEO: Soundtrackovi koji srce diraju

Hans Zimmer, Thomas Newman, Alexandre Desplat i Ludovico Einaudi samo su neki od skladatelja koji su svoju reputaciju izgradili na glazbi za filmove.

Navarro

Zagrebački rock trio

RECENZIJA: Navarro – Kako stvari stoje

Zagrebački rock trio ''Navarro'' izdao je svoj album ''Kako stvari stoje'' na staru godinu, a mi vam donosimo recenziju samoga albuma.

7. MAGfestival – druga večer festivala

Međunarodni festival komorne glazbe

Dvije splitske premijere u dva dana na 7. MAGfestivalu

U srijedu će na MAGfestivalu već tradicionalno nastupiti festivalski ansambl sastavljen od mladih splitskih glazbenika i njihovih gostiju iz drugih dijelova Hrvatske. Četvrtak je rezerviran za brass kvintet Podium koji čini pet vrhunskih hrvatskih glazbenika.

Ema Ruth Rundle

Koncert u Močvari

Nastavak krativnog puta u Hrvatsku dovodi Emmu Ruth Rundle

Nakon izvrsnog izdanja "Marked for Death" Ema Ruth Rundle surađuje s Jayem Jayleom na EP-u "The Time Between Us" koji će premijerno predstaviti na koncertu u zagrebačkom klubu Močvara.

Željko Ćorluka

Hit Records predstavlja novo lice na glazbenoj sceni

Željko Ćorluka izdao singl prvijenac "Budi čovjek"

U suradnji sa svojom novom diskografskom kućom Željko ovih dana publici predstavlja svoj singl prvijenac naziva Budi čovjek kojim je kako kaže u potpunosti spreman osvojiti eter, slušatelje i publiku.