LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Drugačiji pogled na Sunce

NASA objavila ultra-HD snimku Sunca

NASA-in Solar Dynamics Observatory snima svemir u ultra-HD rezoluciji te je objavljen fascinantan video Sunca koji malo koga može ostaviti ravnodušnim.

NASA-in Solar Dynamics Observatory snima svemir u ultra-HD rezoluciji te je objavljen fascinantan video Sunca koji malo koga može ostaviti ravnodušnim.

Na web stranicama NASA-e može se naći mnogo slika i video materijala - kako našeg Sunčevog sustava, tako i dubokog Svemira, no nedavno je NASA te materijale počela objavljivati u ultra-HD rezoluciji. To nam omogućuje pogled na svemir kakvog još nikad nismo imali prilike vidjeti.

Podatke je prikupio Solar Dynamics Observatory (SDO) koji je lansiran početkom 2010. godine te otada neprestano snima. Najfascinantnije su snimke Sunca koje su sastavljene u 30-minutni video, takozvani „video portreta Sunca“.

SDO prikuplja podatke u deset različitih valnih duljina, a svaka od njih prikazuje različitu temperaturu Sunčevog materijala. Naime, Sunce se sastoji od mnogo različitih zona s različitim temperaturama, a svaka od tih zona emitira svjetlost druge valne duljine, ovisno o temperaturi.

Promatranje različitih vrsta radijacije NASA-i omogućava proučavanje raznih solarnih aktivnosti, kao što su solarne baklje i mlazovi elektrificirane plazme zvane koronalne petlje. Slaganjem snimki tako visoke rezolucije NASA je stvorila sliku Sunca kakvu nitko od nas nije imao prilike prije vidjeti.  

Ovdje možete pogledati video Sunca u ultra-HD rezoluciji. 

FOTO: WIKIPEDIA