Međunarodni dan mira

Najveći svjetski „Eye Contact" na Trgu bana Jelačića

Najveći svjetski "Eye Contact"

U organizaciji društvene inicijative The Liberators International i Udruge Hoppipolla, Zagreb će po drugi put postati mjesto komuniciranja pogledom u „The World's Biggest Eye Contact Experimentu."

Samo jedna minuta gledanja u oči bit će dovoljna da vas u subotu, 23. rujna na Trgu Bana Jelačića s početkom u 11h, poveže s potpunim strancem. Riječ je o događaju koji se organizira povodom UN-ova Međunarodnog dana mira, a koji će se tijekom vikenda održati u 350 gradova i 73 država diljem svijeta na javnim trgovima, parkovima, trgovačkim centrima.

Samo jednim pogledom svijet će se promijeniti. Stotine tisuća ljudi okupit će se na javnim prostorima u gradovima širom svijeta kako bi istodobno dijelili čaroliju kontakta pogledom s drugima i obnovili osjećaj ljudske povezanosti.

Iza ovog događaja stoji društvena inicijativa The Liberators International i osnivač Peter Sharp iz Australije koji kreira pozitivna masovna iskustva ujedinjenja kako bi iz njih svi shvatili da je moguće biti i živjeti u skladnijem i održivijem svijetu. Njeni su pripadnici organizatori većeg broja globalnih događaja, poput inspirirajućeg događaja u javnom prijevozu gdje pozivaju javnost na zajedničko pjevanje, dijeljenje zagrljaja sa strancima i, naravno, trećeg Global Eye eksperimenta u gradovima diljem svijeta.

The World's Biggest Eye Contact Experiment poziva građane na sudjelovanje u iskustvenom doživljaju koji im omogućava da se povežu kao jedna globalna obitelj. Politička i ekološka neizvjesnost, globalni osjećaj razdvajanja i izoliranosti uzrokuju strah i uzdrmane temelje kohezije na ovoj planeti. Podijeliti pogled nešto je za što svatko ima sposobnost, a kada to činimo, prirodno se pojavljuje osjećaj povezanosti. Kada se osjećamo povezani jedni s drugima, osjećamo se mirnije, manje osuđujemo, otvoreniji smo za ljubav i manje se osjećamo usamljenima. Najljepše u ovom eksperimentu pogledom jest jednostavnost i čistoća iskustva. Ne trebate govoriti istim jezikom da biste uspjeli osjećati pozitivno djelovanje jednominutnog izmjenjivanja pogleda s potpunim strancem ili prijateljem.

Dodatne informacije nalaze se na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Isto

Mirela Belaj

Sretan Majčin dan svim majkama koje…

Sretan Majčin dan svim majkama. Svim, od reda. Čak i onima koje su majke, ali nisu pristale na tu ulogu jer ih je život natjerao da postupe drugačije.

Odbrojavanje do najvećeg multi-sportskog događaja na Korzu i Trgu bana Jelačića

Najveći multi-sportski događaj u Hrvatskoj

Odbrojavanje do Europskih sveučilišnih igara na Korzu i Trgu bana Jelačića

Ako se u nedjelju 21. veljače nađete u Zagrebu ili Rijeci, dođite na predstavljanje novih atrakcija dvaju gradova i početak velikog odbrojavanja do najvećeg sportsko-akademskog događaja u Republici Hrvatskoj.

Sat Trg bana Jelačića

NA DANAŠNJI DAN

Postavljen prvi gradski sat u Zagrebu

Moda javnih satova došla je iz Beča odakle je prvi postavljeni gradski sat u Zagrebu i fizički uvezen.

Sa susjedima kod sata

Manifestacija Karlovačke županije

Karlovčani se sa Zagrepčanima susreću kod sata

Manifestacija „Sa susjedima kod sata“ drugi put na glavni zagrebački trg postavlja izlog bogate kulturnopovijesne, tradicijske, etno i gastronomske, turističke te gospodarske ponude Karlovačke županije.

Knjiga i pas

Akcija na Trgu bana Jelačića

Pomozite psima pronaći dom ili uljepšajte svoje studentske dane udomljavanjem

Sve o infocentru koji spaja ljude i životinje i njegovoj potrebitosti moći ćete saznati ove subote na Trgu bana Jelačića. Educirat ćete se kako učinkovito dojaviti da je životinja u nevolji, a možda i sami poželite udomiti prijatelja koji će uljepšati vaše studentske dane.